Kyselina glykolová, nepostradatelný pomocník pro pevnější a hladší pokožku

Nejvíce skloňovanou kyselinou je bezesporu kyselina hyaluronová, ovšem existuje jedna důležitá kyselina, prospěšná pro naši pleť, a tou je kyselina glykolová (glycolic acid). Jedná se o přirozeně vyskytující látku patřící do skupiny alfa-hydroxykyselin, nacházející se především v ovoci, cukrové třtině a řepě. Zjistěte, jak přesně působí kyselina glykolová na pleť, a objevte naše nejoblíbenější produkty s jejím obsahem.

PhotoRoom_20211021_155632

56

 

PROČ SE VYPLATÍ POUŽÍVAT KYSELINU GLYKOLOVOU NA PLEŤ?

Rectangle 76

V kosmetickém světě má svou nezastupitelnou funkci a působí na řadu problémů s pletí. V první řadě je schopna podporovat obnovu pleti a odstraňovat odumřelé buňky z jejího povrchu. Díky svým schopnostem se může označit za skvělého pomocníka pro hladší pokožku. 

Ten správný bojovník proti pigmentovým skvrnám


Kyselina glykolová také srovnává pigmentaci pleti. S přibývajícím věkem na sobě můžeme pozorovat tmavé skvrny na obličeji, ale i na rukou. To není většinou moc příjemné a mnohdy nepomůže ani vysoce krycí make-up. Za pigmentaci ovšem nemůže pouze věk, ale i působení sluníčka. Léto a sluneční paprsky sice dobře působí na naši psychiku, mají ovšem i svou stinnou stránku. Pigmentové skvrny a zvýšená tvorba pih rozhodně není žádoucí efekt. Mnoho z nás totiž často zapomíná na dostatečnou sluneční ochranu. Spoléháme pouze na make-upy, které již nějaké SPF obsahují, ovšem to není dostatečné. Existuje ovšem celá řada přípravků se SPF, které mohou být dobrým podkladem pod make-up a naše pleť tak bude dostatečně chráněna před nepříznivými vlivy slunečního záření. Vyzkoušet u nás můžete z několika značek krému s SPF.

 

Kyselina glykolová funguje i na akné


Kyselina glykolová působí i proti akné a černým tečkám. Její výhodou je to, že odumřelé buňky, kterých se pomocí kyseliny zbavíme, jsou menší a tím pádem se nám méně ucpávají póry. V menší míře se tak tvoří vyrážky a akné a pokožka je na dotek hladší. Má také příznivé antibakteriální a antioxidační účinky, které mají v boji s pupínky nezastupitelnou funkci. 

 

Dostane se doslova pod kůži 


Ze všech AHA kyselin má nejmenší molekuly, proto nejsnáze proniká do kůže a tím pádem může být dráždivější pro majitelky s hodně citlivou a suchou pletí. Hloubka, kam proniká, záleží na její koncentraci. Například 1 % roztok dokáže proniknout až do tří vrstev kůže, 10 % až do 10-20 vrstev. To je tedy důkaz toho, že se nám dokáže tzv. zažrat pod kůži a účinky jsou tak mnohem viditelnější, než u běžných mechanických peelingů.

pexels-taryn-elliott-4440171 1

56

 

S kyselinou glykolovou opatrně, může i podráždit!

Rectangle 76

Kromě pozitivních účinků může mít na druhou stranu i svá negativa. Díky tomu, že má malé molekuly, do kůže se dostává nejen snadněji, ale také rychleji. To se může projevit lehkým štipkáním, svěděním nebo i pálením. Tento efekt mnohdy přichází při prvním použití, při dalších aplikacích se již mírné podráždění neprojevuje. Je tedy vhodnější na problematickou a mastnější pleť než na suchou a senzitivní. Mírní také viditelnost jizev. Pokud už tedy máte nějaké viditelné jizvičky, třeba právě po akné, lze je pomocí kyseliny lehce zesvětlit.

 

Vyberte si tu pravou péči


Kyselinu glykolovou najdeme na Kocosbeauty v jemném chemickém exfoliantu Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid. Pomocí jemného peelingu pomáhá zjemnit pleť a zbavit ji nepříjemné hrubosti. Stačí nanést malé množství na tamponek a aplikovat na vyčištěnou pleť. Může se ale použít i přímo na pleť v malém množství a následně rozetřít dlaněmi a opláchnout. Aplikace je tedy mnohem jednodušší než s klasickými peelingy, které obsahují abrazivní částečky a musí se ještě následně oplachovat vodou. Velké částečky ovšem působí pouze na povrchu a efekt tak není takový, jako právě u chemických peelingů. Po použití je třeba pleť zklidnit a hydratovat výživným pleťovým krémem. Kyselinu glykolovou obsahuje i BB krém od Mizonu se SPF 50+. Je to tedy složka, která je u korejské kosmetiky poměrně ceněná a tím pádem i běžná.

 

JAK PRODUKTY S KYSELINOU GLYKOLOVOU POUŽÍVAT?

Rectangle 76

Se všemi AHA kyselinami je ovšem třeba postupovat opatrně. Po jakémkoliv chemickém peelingu se doporučuje aplikace péče s minimálním ochranným faktorem SPF 30 + a zmírnit tak rizika možného podráždění. Vhodnější je zvolit i vyšší ochranu SPF 50. Peeling formou kyseliny glykolové stačí provádět 1x týdně a následně 2-3x týdně, kdy si na něj pleť více zvykne. Začínat by se také mělo nejdříve s menším množstvím, které se může později navýšit. Doba působení u chemických peelingů je také poměrně krátká, stačí několik minut, aby se účinek plně dostavil.

Nejvhodnějším obdobím pro používání chemického peelingu s kyselinou glykolovou je podzim a zima, tedy období, kdy je sluneční záření nejslabší. Je vhodná i pro těhotné a kojící ženy. Bonusem je i to, že kyselinu glykolovou mohou používat těhotné a kojící ženy. Existuje spousta látek, jako například retinol nebo kyselina salicylová, jež se naopak nedoporučuje.  

Rozhodně není na škodu účinky kyseliny glykolové podpořit i vnitřně, a to pojídáním ananasu, melounu, hroznového vína a dalšího bobulového ovoce. Nejen, že si pochutnáme, ale pleť nám za to poděkuje. Podtrženo a sečteno, pokud vás trápí akné, krupička či vyrážky, můžete si naordinovat kyselinu glykolovou a vytrvat v důkladné a hlavně pravidelné péči o pleť. Odměnou bude hladká a jemná pleť bez jediné chybičky. Právě v tyto chladné měsíce, kdy se budeme venku schovávat pod zimní oblečení, si doma naordinujeme hloubkovou péči o pleť. Na jaře se pak odkryjeme v celé své kráse a budeme se těšit na komplimenty okolí.

 

Další velmi známou složkou v Korejské kosmetice je hlemýždí sliz.

O jeho blahodárných účincích se dozvíte v dalším článku.