5 nejlepších ingrediencí pro péči o citlivou pleť v roce 2024

Citlivá pleť vyžaduje speciální péči a hlavně je na místě používání kosmetiky s jemnými přírodními ingrediencemi, které pleť zbytečně ještě více nedráždí. Na ty se specializuje korejská kosmetika, která pleti dopřeje vše, co potřebuje bez jakéhokoliv podráždění. Korejská kosmetika nabízí široké spektrum produktů, které cílí na specifické problémy s pletí. Mezi nejrozšířenější problémové aspekty patří právě citlivá pleť a na tu se zaměříme v tomto článku. Ukážeme si hlavní znaky citlivé pleti a možná zjistíte, že do této kategorie také patříte. Proto si také uvedeme, na jaké nejlepší ingredience se ve složení korejské kosmetiky zaměřit, aby se pleť cítila jako v bavlnce a dostala tu nejlepší a nejjemnější péči v podobě oblíbené korejské kosmetiky, jakou si zaslouží.

 

Jak poznáte, že máte citlivou pleť?

Citlivou pleť nelze s určitostí označit za jednoznačný typ pleti, jako třeba pleť suchá, problematická, stárnoucí nebo normální. Citlivá pleť totiž může být i v kombinaci s pletí mastnou, stárnoucí nebo suchou. Hranice mezi citlivou a normální pletí je různá a u každého se projevuje jiným způsobem. Citlivá pleť ovšem reaguje poměrně snadno a rychle, proto se také velmi rychle odhalí. A není k tomu třeba ani odborníka a zvládne to v péči o pleť každý doma svépomocí. Pokud použijete nějaký nevhodný přípravek, na pleti se obvykle začne velmi rychle projevovat některý z těchto příznaků nebo jejich kombinace:

  • pálení, 
  • štípání až bodání, 
  • pocit suchosti a napjatosti,
  • výskyt vyrážky či pupínků,
  • svědění,
  • zhrublost a šupinatění,
  • jemné mravenčení,
  • zarudnutí,
  • výskyt flíčků. 

Pokud ten samý přípravek, který jste použili na pleť, dobře funguje na pleti kamarádky bez jakékoliv reakce, nemusí jít tedy nutně o špatnou kosmetiku, ale chyba je bohužel na vaší straně. Respektive máte citlivou pleť. Co tedy funguje v péči o pleť u jiných lidí, nemusí vyhovovat nutně i vám a naopak.

Citlivá pleť také ve většině případů postihuje častěji ženy než muže, protože ženy mají pleť jemnější a náchylnější k podráždění. Pro citlivou pleť neexistuje ani vyhraněný věk. Může se projevit v každém věku, obvykle ale v období puberty, mezi 20. a 30. rokem a dále v období nastupující menopauzy. Právě menopauza je složité období pro celé tělo, nejen pro samotnou pleť. V tomto období může dojít k poklesu hladiny pH a to může znamenat častější podráždění pleti, výskyt vyrážek, ekzémů či zarudnutí.

Stručně řečeno, citlivá pleť zvýšeně reaguje na jednoduché podněty z okolí a používání kosmetiky, kterých by si zdravá pleť za normálních okolností ani nevšimla. 

 

Faktory způsobující podráždění u citlivé pleti

  • Vnější fyzikální faktory - jedná se o nejčastější projev podráždění citlivé pleti způsobené počasím a s tím souvisejícími změnami teplot, jako je silný vítr, přílišný chlad, mráz, vysoké horko nebo vnější tření. 
  • Chemické faktory - v tomto případě jde o projevy způsobené vlivem nevhodně zvolené kosmetiky, ale například i vlivem holení. Citlivost pleti může ale vyvolat i obyčejná voda nebo vysušující mýdlo. 
  • Psychologické faktory - za citlivostí pleti může často stát i stres, emoční situace, zvýšená psychická zátěž apod. Pokud tedy ve svém životě nebo v zaměstnání řešíte problémové situace, pravděpodobně vám přibudou i problémy s citlivostí pleti.
  • Hormonální faktory - tím se rozumí zejména období menstruace, kdy se nám může pleť zčistajasna zhoršit a je tak více náchylná k podráždění. Projevuje se to především zvýšenou tvorbou pupínků. V tomto případě není třeba panikařit, citlivost pleti a pupínky obvykle opět s odchodem menstruace postupně zmizí.
  • Vnitřní faktory - za zhoršením stavu pleti může v mnoha případech i nezdravá strava nebo zlozvyky, jako je kouření či nadměrné pití alkoholu.

Co způsobuje citlivou pleť

Jednou z příčin citlivé pleti může být genetika, mnohdy jde ovšem o reakce přechodného rázu. S citlivou pletí se tedy v tomto případě nenarodíte, ale potýkáte se s ní pouze v určitém období a ne natrvalo. Vše se dá celkem jednoduše napravit správnou péčí určenou na citlivou pleť.

Nejčastější příčinou citlivé pleti je poškozená kožní bariéra. Ochranná bariéra pleti ji chrání před poškozením vnějšími vlivy, proto může citlivě reagovat na některé kosmetické přípravky, ale třeba i na sluníčko či jiné agresivnější projevy počasí, jako je mráz, vítr nebo nízká vlhkost vzduchu. 

 

Čemu se vyvarovat, pokud máte citlivou pleť?

Citlivou pleť není dobré zbytečně zahlcovat nadměrnou péčí, stejně tak v líčení a používání make-upu je dobré se držet zkrátka. Lepší je nechat zazářit přirozenou krásu a nechat pleť volně dýchat pouze za použití lehkých a šetrných korejských přípravků. 

Chytře můžeme zvolit lehké krytí pleti s pomocí nejlepšího korejského BB krému Purito Cica Clearing BB Cream s pupečníkem asijským. BB krém zvyšuje ochranné vlastnosti pleti, obsahuje ochranný faktor proti slunečnímu záření a ve složení nenajdete parabeny, umělou parfemaci ani esenciální oleje, proto je vhodný i na velmi citlivou pleť. 

 

V péči o citlivou pleť je třeba dodržovat základní pravidla v péči o pleť:

1. ochrana kožní bariéry

 

Pokud máte citlivou pleť, neměli byste zbytečně poškozovat ochrannou kožní bariéru. Tu si můžete velmi snadno a nevědomky oslabit častým používáním mechanických peelingů s příliš hrubými abrazivními částečkami. Pleť nemá mezi jednotlivými aplikacemi peelingu dostatečný čas na regeneraci a ochranná bariéra je tak oslabena. K citlivé pleti tak můžete “přivítat” i další problémy s pletí, protože takto oslabená pleť může být suchá nebo se začne více mastit.

Peeling jako takový stačí používat 2x do týdne. Pleť nebude v péči o pleť nijak strádat a kožní bariéra se nebude oslabovat. 

Nejlepší alternativou mechanických peelingů jsou jemné exfoliační gely s AHA nebo BHA kyselinami, které nepůsobí na povrchu pleti, ale zalézají hluboko do pórů, pleť nijak nepoškozují a jsou tedy mnohem šetrnější. Jemnou péči s kyselinami vám zaručí ta nejlepší čistící korejská pěna Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Acne Clear Foam. Pěna pomáhá zjemnit pleť, zmírňuje záněty a urychluje obnovu buněk.

2565-2_some-by-mi-aha-bha-pha-30-days-miracle-acne-clear-foam-jemna-hloubkove-cistici-pena-s-kyselinami

Na posílení ochranné bariéry pleti je nejlepší korejský toner Isntree Yam Root Vegan Milk Toner. Toto krémové tonikum citlivé pleti poskytne hloubkovou hydrataci a pomůže pleti s poškozenou a oslabenou lipidovou bariérou. 

 

2. vyvarování se umělé parfemaci

Výrazná parfemace v péči o pleť neprospívá žádnému typu pleti, natož té citlivé. Parfemace je v kosmetice mnohdy syntetická a našemu nosu může být i příjemná, ovšem citlivé pleti v přímém kontaktu spíše škodí. Příliš navoněné produkty na citlivé pleti obvykle štípou a pálí a zbytečně ji dráždí.

Zcela bez parfemace je pro citlivou pleť nejlepší korejský pleťový krém s pupečníkem asijským PURITO Centella Unscented Recovery cream. Kromě absence umělé parfemace v krému nenajdete ani esenciální oleje, díky čemuž je vhodný pro celkové zklidnění citlivé pleti se slabou kožní bariérou.

3. Nepoužívání přípravků s obsahem alkoholu

Alkohol v kosmetice i v péči o pleť značně vysušuje, proto je vhodnější ji přenechat majitelkám problematické a aknózní pleti. 

Bez obsahu alkoholu a parfemace je na citlivou pleť nejlepší korejský toner Haruharu Wonder Black Rice Hyaluronic Toner for sensitive skin s kyselinou hyaluronovou a fermentovanou černou rýží.

4f451d66-0252-4251-840f-5f0a541d2131.__CR0,0,970,600_PT0_SX970_V1___

4. éterické oleje s mírou

Používání éterických olejů je v kosmetice alternativou syntetických vůní. Jde sice o 100 % přírodní látky, ovšem u citlivé pleti mohou vyvolat až alergickou reakci. Éterické oleje jsou velmi koncentrované a pro citlivou pleť jsou velkou zátěží. Například citrusové oleje nejsou vůbec v péči o citlivou pleť vůbec vhodné a nejlepší je vybírat z jemnějších variant, jako je éterický olej z levandule, růže, heřmánku nebo jasmínu.

 

5. vyhýbání se chemickým látkám

Pokud máme citlivou pleť, samozřejmostí by pro vás měla být v kosmetice a v péči o pleť absence i dalších zbytečných chemických látek, jako jsou parabeny, umělá barviva, sulfáty a čím jednodušší složení, tím lépe. Citlivá pleť tak nebude ještě více zatěžována a bude mít větší prostor na regeneraci. 

 

Nejlepší je pro citlivou pleť korejská kosmetika

Korejská kosmetika obecně nabízí pro citlivou pleť tu nejlepší péči o pleť. Korejská kosmetika hojně využívá cenné ingredience, které lze pro citlivou pleť bez obav používat. Ve složení často využívá přírodních extraktů bez dráždivé chemie a mnohdy nejsou korejské přípravky parfémované, uměle přibarvované nebo neobsahují parabeny, silikony či minerální oleje. Můžete si tak být jistí, že citlivé pleti dopřáváte to nejlepší k její regeneraci a každodenní péči. 

 

Odličování a čištění citlivé pleti

Velký důraz by měl být kladen bez rozdílu u každého typu pleti, ovšem u citlivé pleti to platí dvojnásob. Příkladné je dvoufázové odličování pleti po vzoru Korejek, kdy se pleť nejdříve odlíčí odličovacím olejem a následně se dočistí čistící pěnou nebo gelem. Na citlivou pleť je nejlepší korejský odličovací olej Hanskin Pore Cleansing Oil PHA, který účinně rozpouští i ten nejodolnější make-up, aniž by porušil ochrannou bariéru pleti. 

 

5 nejlepších ingrediencí v péči o pleť

Ingredience č. 1 - aloe vera

Aloe Vera je oblíbenou ingrediencí ve složení korejské kosmetiky. Aloe Vera je známá svými uklidňujícími a vysoce hydratačními vlastnostmi, proto se hodí i na velmi citlivou pleť. Dokáže velmi rychle zmírnit podráždění a záněty, chrání pleť před poškozením volnými radikály a léčí drobná poranění.

Na citlivou a podrážděnou pokožku celého těla i v péči o pleť je nejlepší korejský gel s aloe vera Dewytree Green Power Aloe Soothing Gel. Gel obsahuje 98 % koncentraci výtažku z aloe vera, díky čemuž intenzivně hydratuje a zklidní namáhanou a podrážděnou pokožku, pleť i poškozené vlasy.

 

Ingredience č. 2 - probiotika

Probiotika dokáží snižovat citlivost pleti vůči různým alergenům a chrání ji také proti volným radikálům. Probiotika snižují pH a udržují ji tak v rovnováze. V péči o pleť opravují kožní bariéru a mají příznivý vliv i na texturu pleti.

Probiotika obsahuje pleťové korejské sérum The Potions Probiotics Ampoule. Sérum posiluje kožní bariéru, zvyšuje odolnost vůči podráždění a poskytuje hloubkovou hydrataci citlivé pleti.

 

Ingredience č. 3 - heřmánek

Heřmánek je léčivou rostlinou, která máv péči o pleť protizánětlivé, antiseptické a antibakteriální účinky. Je osvědčený k léčbě poškozené pleti, má hojivé účinky a zmírňuje záněty.

Výtažek z heřmánku oceníte v korejském pleťovém toniku Nacific Fresh Herb Origin toner. Toner je vytvořený na bázi heřmánkového hydrolátu, obnovuje přirozené pH pleti, pomáhá odstraňovat zarudnutí a záněty a vhodný je zejména na podrážděnou problematickou a citlivou pleť.

 

Ingredience č. 4 - pupečník asijský

V korejské kosmetice je pupečník asijský velmi oblíbenou a vyhledávanou ingrediencí pro své protizánětlivé a zklidňující vlastnosti. Pomáhá stimulovat růst nových buněk a zvyšuje produkci kolagenu v pleti.

Pupečník asijský je hlavní složkou zklidňujícího korejského pleťového séra Mixsoon Master serum, které brání poškození pleti ze stresorů vnějšího okolí a posiluje kožní bariéru citlivé pleti.

 

Ingredience č. 5 - tea tree

Tea tree je známou ingrediencí pro své zklidňující a antibakteriální účinky v péči o pleť. Využívá se především v korejské kosmetice pro problematickou pleť, protože dokáže redukovat zarudnutí, ekzémy a snižuje citlivost pleti.

Tea tree najdete ve zklidňujícím pleťovém korejském séru Vegreen Skin Purifying Tea Tree serum.

4349-1_vegreen-skin-purifying-tea-tree-serum-zklidnujici-pletove-serum-s-obsahem-tea-tree

 

Vhodná sluneční ochrana pro citlivou pleť

Citlivá pleť je velmi náchylná k podráždění vlivem slunečního záření, proto byste neměli zapomínat na vhodnou sluneční ochranu s vysokým ochranným faktorem, ideálně SPF 50. Všechny předpoklady pro citlivou pleť splňuje ochranný korejský pleťový krém bez parfemace Purito Daily Go-To Sunscreen SPF50+ PA++++. Na pleti je lehký, nezanechává mastný ani bílý film a hodí se pro každodenní použití v péči o pleť i jako hydratační báze pod make-up.

 

Okamžité zklidnění pleti korejskými maskami

Péče o citlivou pleť vyžaduje značné úsilí, ovšem lze ji velmi snadno a rychle zklidnit prostřednictvím korejských plátýnkových masek. Aplikace masky je jednoduchá a už za několik minut můžete pociťovat úlevu. 

Zklidňující účinky aloe vera využijete v plátýnkové korejské masce Skin 79 Fresh Garden Mask Aloe. Jde o masku pro citlivou pleť se sklonem k zarudnutí, protože aloe vera dokáže velmi rychle regenerovat pleť.

Oblíbený pupečník asijský najdete v korejské plátýnkové masce Pyunkang Yul Calming Mask pack. Pleťová maska zmírňuje podráždění a zarudnutí pleti, posiluje ochrannou bariéru a posiluje tak odolnost citlivé pleti vůči vnějším vlivům okolí.

 

Citlivá nemusí být jen pleť

Zvýšená citlivost nemusí být pouze výsadou pleti, ale i pokožky celého těla. Velmi častým projevem citlivosti lze pociťovat i při mytí rukou, kdy po jejich umytí ihned nastoupí pocity pnutí, svědění či štípání. Může to být způsobeno změnami teplot, ale i následkem čistících prostředků bezprostředně na pokožku rukou. V takovém případě je vhodné používat úklidové rukavice a ruce si často promazávat vhodnými hydratačními a zklidňujícími krémy na ruce, jako je například korejský krém na ruce Frudia My Orchard Coconut Hand cream s vůní kokosu. 

Na ošetření citlivé pokožky celého těla je skvělé zklidňující tělové mléko s aloe vera Holika Holika Aloe 97% Soothing lotion. Tělové mléko dodá pokožce sametovou jemnost, okamžitou hydrataci a zklidnění a dá se využít na celé tělo včetně obličeje.