Jak na fleky po akné

sns_img_6048Když už se zbavíme pupínků a akné a vyřešíme jeden problém, hned  přichází na řadu další - fleky po akné. Majitelky bezproblémové pleti pravděpodobně nic takového řešit nemusí, ale u mastné a problematické pleti není naopak tento problém zcela ničím výjimečným. 

V tomto článku si přiblížíme, jak fleky po akné vznikají a jak jim naopak předcházet či zda je možné se fleků po akné zcela zbavit.

 

Co jsou to fleky po akné? 

Rectangle 76Fleky se tvoří na kůži vystavené slunečnímu záření, kdy se díky tomu spustí nadměrná tvorba melaninu. Díky němu se kůže proti sluníčku brání a fleky jsou na světě. Pokud dojde k poranění kůže vlivem výskytu akné, na jednom místě se nashromáždí velké množství melaninu, který v kůži zůstává po zahojení akné v podobě fleku po akné.

Flek po akné neboli pozánětlivá hyperpigmentace vzniká regenerací kůže po zánětu. Čím silnější zánět na kůži bude, tím bude výraznější i flek po akné.

Fleky na kůži mohou mít různou podobu a lišit se zabarvením, od růžové, přes červenou až po tmavší hnědou. Závisí také na tónu pleti a vůbec si nevybírá mezi ženami či muži. Vyskytuje se bez ohledu na pohlaví, nicméně převažuje u typů s tmavšími odstíny pleti.

 

Jak fleky po akné vznikají?

Rectangle 76Fleky po akné nám mohou pleť zdobit už z dob puberty, ale můžeme k nim přijít i ve zralejším věku. Fleky po akné lze označit za druh hyperpigmentace, kterou známe zejména ve spojitosti s nadměrným vystavování sluníčku. A  fleky po akné vlastně se slunečním zářením souvisí. V letních měsících se nám díky tomu zvýrazní, zatímco v zimě nám mohou připadat světlejší.

Fleky po akné mohou vzniknout v momentě, kdy je kůže narušená, tedy po zánětlivém akné. Ve chvíli, kdy pupínek vymáčkneme, kůže se začne stahovat, změní se její textura a následně barevný tón. Mohou tak vzniknout červené nebo hnědé až černé fleky, v horším případě i jizvy, které nejsou hezké vzhledově, ale dokáží pochroumat i naše sebevědomí.

 

Jak jizvám a flekům po akné předejít?

Rectangle 76Základním pravidlem, jak se vyhnout flekům po akné je pupínky v žádném případě nevymačkávat. Je jasné, že to chce pořádnou dávku sebekontroly, protože když už si pupínek nevymáčkneme, musíme si na něj alespoň sáhnout. A to je také chyba. Zanícené místo je citlivé a většinou jde o otevřenou ranku, do které můžeme dlaněmi přenést řadu nečistot a bakterií a zaděláme si tak na ještě větší problém. Platí tedy pravidlo nejen nevymačkávat, ale ani nesahat rukama. Obzvláště pokud jedeme v hromadné dopravě nebo jsme v obchodě na nákupech a nemáme tak možnost si neustále umývat ruce. Proto je dobré mít po ruce alespoň dezinfekční antibakteriální gel, který nás v těchto chvílích zachrání.

Fleky po akné se většinou zhoršují v letních měsících, proto je třeba myslet na vysokou ochranu před sluníčkem. Sluníčko tedy fleky po akné jako takové nezpůsobuje, ale zhoršuje. Vhodné je tedy používat celoročně ochranné pleťové krémy se SPF 50, například Benton Skin Fit Mineral Sun Cream SPF50+/PA++++.

Sáhnout ale můžeme i po lehkém make-upu v podobně BB krému Skin79 Soothing Angry Cat BB cream SPF50+PA+++.

Při péči o pleť je vhodnější používat chemické peelingy než ty mechanické, které by mohly pleť ještě více narušit a tvorba fleků po akné by se tak umocnila. Vybírat bychom si tak měli peelingy na bázi rostlinných kyselin, jejichž molekuly pronikají hluboko do pórů a nepracují tak pouze na povrchu.

Jemný a účinný peeling pleti zaručí hydratační peelingový gel s limetkou IUNIK Line Moisture Mild Peeling Gel nebo jemný chemický peeling COSRX BHA Blackhead Power Liquid.

 

Fleky po akné můžeme snadno zesvětlit

Rectangle 76Fleků po akné se s největší pravděpodobností nezbavíme úplně, můžeme je ale účinně minimalizovat. Na fleky po akné zabírají přípravky s vitamínem C. Vitamin C obsahuje sérum dear Klairs Freshly Juiced vitamin drop nebo TIAM My Signature C Source

Okamžitou dávku vitamínu C můžeme pleti dopřát s rozjasňující a vysoce koncentrovanou plátýnkovou maskou Some By Mi YUJA Niacin Blemish care serum mask, která pomáhá redukovat tmavé fleky po akné.

Vitamin C navíc podporuje zpevnění a omlazení pleti, protože stimuluje tvorbu kolagenu a zvyšuje regeneraci kůže. 

Na fleky po akné je účinný i niacinamid, který najdeme v rozjasňujícím pleťovém séru Mary&May Niaciamide+Chaenomeles Sinensis sérum.

Třetí účinnou látkou v boji proti flekům po akné jsou tzv. retinoidy, tedy skupina látek odvozených od vitamínu A. Ty urychlují obnovu kůže na buněčné úrovni. Díky tomu se urychluje i odlučování buněk starých, včetně odlučování buněk s nežádoucím nahromaděným pigmentem. 

Zapomínat bychom neměli ani na péči o oční okolí, které je velmi citlivé a náchylnější k flekům po akné. 

Sáhnout bychom tak měli po kvalitním očním krému s retinolem Some By Mi Retinol Intense Advanced Triple Action Eye Cream.

Léčba za pomocí kvalitní dostupné korejské kosmetiky je také mnohem levnější variantou léčby fleků po akné než zásahy od profesionálního dermatologa za pomoci laseru či jiných složitých odborných zákroků. 

Na fleky po akné pravidelností a prevencí

Rectangle 76Zbavit se fleků po akné určitě nejde ze dne na den a chce to trpělivost. Pravidelným používáním vhodných přípravků se fleky po akné zesvětlí a následným udržováním se již nebudou vracet. Tím se myslí nezapomínat na SPF 50 jak v letních, tak i v zimních měsících. Prevence je tedy více než na místě. Řada korejských opalovacích krémů na obličej jsou zároveň i pečujícími a hydratují, proto je lze zcela nahradit denními krémy. Stačí si na tuto rutinu navyknout a odměnou nám bude hezký a sjednocený tón pleti.

Vliv na tvorbu fleků po akné má samozřejmě i genetika, kterou ovšem bohužel neobalamutíme. Pokud ale nezanedbáme správnou péči a osvojíme si pravidelnou rutinu v péči o pleť, můžeme tvorbu fleků po akné vlastními silami eliminovat na mnohem únosnější  míru.