Ucpané póry? Bojujte za čistou pleť!

brooke-lark-kXQ3J7_2fpc-unsplashUcpané póry se čím dál častěji skloňují ve všech pádech, ale co ty póry vlastně jsou? Jde o miniaturní otvory na povrchu kůže, které obsahují vlasový folikul a jsou vyživovány mazovou žlázou. Maz plní řadu nezastupitelných funkcí, může nás ale také pěkně potrápit. Pleť je díky němu hydratovaná a pružná, na druhou stranu může za vznik akné a ucpané póry.

Ucpané póry nás nemusí trápit pouze v pubertálním věku, neobvyklé to není ani v dospělosti, i když to není tak časté. V tomto článku si přiblížíme problematiku ucpaných pórů, jak proti nim bojovat a zmíníme několik účinných tipů z korejské kosmetiky, která je odborníkem na ucpané póry.

Ucpané póry nejsou výsadou jen problematické pleti 

Rectangle 76 

Každý typ pleti redukuje odlišné množství mazu. Více mazu bezesporu produkuje mastná a problematická pleť, nejméně suchá pleť, což také není výhra. Ideální případ je normální pleť, ale tou se nemůže chlubit příliš mnoho z nás.

Každý typ pleti má své pro a proti. Mastná pleť je sice náchylnější k ucpání pórů, ale zase pomaleji stárne. Suchá pleť má sice póry méně viditelné a často se neucpou, oproti tomu je třeba se více zaměřit na hydrataci a prevenci proti vzniku vrásek.

V každém případě problém nastává tehdy, až se v pórech usadí mazu příliš a ty se pak ucpou, protože maz neproudí na povrch pokožky tak, jak by měl. Původně tekutý maz ztuhne, nemá kam odtékat a zanese se množstvím odumřelých buněk. Na povrchu se vytvoří pomyslná zátka, kterou můžeme vidět pouhým okem jako onu dobře známou černou tečku.

Zde se nabízí řešení - ucpané póry vyčistit vhodnou korejskou kosmetikou. A to jde i celkem jednoduše, což si popíšeme v následujících odstavcích.

Proč se póry ucpávají?

Rectangle 76 

Za ucpanými póry stojí řada faktorů, například nesprávné čištění pleti. Za ucpané póry může ale i úplný opak, a to přílišná péče. Příliš a často “drhnutá” pleť se začne bránit větší produkcí mazu a to už víme z předchozího odstavce, následkem jsou ucpané póry.

K ucpaným pórům si můžeme pomoci také nezdravým životním stylem, nevhodnou stravou, nadměrným kouřením nebo pravidelným holdováním alkoholu. Škodí i nesprávně zvolená kosmetika, jako jsou příliš mastné a hutné pleťové krémy. Vyhnout bychom se tedy měli hutným krémům s bambuckým máslem a zvolit bychom měli spíše lehčí fluidy nebo gelové krémy. 

Korejská kosmetika nabízí celou řadu gelových krémů a nabídka je hodně pestrá. Na pleť se sklonem k ucpávání pórů ke vhodný například gelový krém na pleť dear Klairs  Fundamental Water Gel Cream, zklidňující gelový krém proti zarudnutí Benton Goodbye Redness Centela Gel nebo zklidňující gelový krém na problematickou pleť Dewytree The Clean Lab AC DEW Calamine Moisturizer.

 

Prevencí proti ucpaným pórům

Rectangle 76 

Základním pravidlem proti vzniku ucpaným pórům je prevence v podobě pravidelného a důkladného čištění pleti 2x denně a dopřát si i několikrát do týdne pravidelný peeling. Většinou pleť rychle vyčistíme večer a ráno po probuzení hned nanášíme make-up. I po noci je ovšem nutné pleť vyčistit od výpotků a nečistot z polštáře, byť se nám může zdát sebevíc čistý. 

Jak vyčistit ucpané póry

 Rectangle 76

Nejlepší způsob, jak se zbavit ucpaných pórů je pravidelné čištění pleti. Jde také o prevenci, díky které se bude ucpaným pórům předcházet. Ráno čištěním odstraníme přebytečný kožní maz a bakterie. K tomu nám výborně poslouží toner na problematickou pleť Dewytree The Clean Lab AC DEW Calamine Toner.

Večer zase z pleti stáhneme make-up a nečistoty, které se nám na pleti usadily během dne. Paradoxem při večerním odličování pleti s ucpanými póry se může zdát odličovací přípravek na bázi oleje. Olej dokáže dobře rozložit a odstranit přebytečný maz a olejnaté nečistoty. Nic tím určitě nepokazíme, protože druhým krokem je dočištění pleti čistící pěnou nebo čistícím gelem. 

Korejská kosmetika na odličování oleji nedá dopustit a my si můžeme vzít příklad a zkusit třeba jemný hloubkově čistící olej Dear Klairs Gentle Black Fresh Cleansing Oil.

Pleť bychom také měli čistit po činnostech, kdy se více zapotíme, například po cvičení. Do posilovny většinou nechceme tahat zbytečné věci navíc, každá sportovní taška ale jistě unese praktické vlhčené ubrousky Petitfée Azulene Ultra Soothing Pads, kterými můžeme nadměrný pot z pleti vyčistit.

Jakou kosmetiku zvolit na ucpané póry 

 Rectangle 76

V největší míře se póry ucpávají na nose a zde jsou také pro naše okolí nejviditelnější. Na to existují šikovné náplasti, které se nalepí přímo na nos, nechají se působit a pak se sundají i s nalepenými nečistotami. Takové pomocníky nabízí například značka Holika Holika Pig Clear Black Head 3-step kit. Jde o 3 náplasti, z nichž první je napuštěna AHA kyselinami, které černé a bílé tečky doslova roztaví. V druhém kroku jsou černé tečky odstraněny a pokožka je vyživena, zatímco v posledním třetím kroku se póry zklidní a vyživí.

Další možností jsou náplasti Holika Holika Pig Nose Clear Strong Black Head Spot Pore Strip, které černé tečky z nosu vytáhnou a na náplasti se nalepí.

Pokud se nám znenadání ucpe pór a vytvoří se pupínek, kterého bychom se chtěli rychle ideálně přes noc zbavit, skvělým řešením jsou neviditelné náplasti by Wishtrend Clear skin shield Patch. Náplasti léčí a urychlují hojení akné a my si na ně tak nebudeme mít tendenci sahat a rýpat je. Nehrozí ani následná tvorba jizviček a jelikož jsou transparentní, můžeme s nimi vyrazit klidně i do práce nebo do školy, aniž by si toho někdo všiml.

Na ucpané póry jsou velice oblíbené čistící jílové masky, jako ta od Skin 79 Animal Color Clay Mask. Jíl má skvělé čistící, uklidňující a zmatňující účinky. Účinně z pleti absorbuje kožní maz a nečistoty a odstraňuje odumřelé kožní buňky.

Na ucpané póry dobře funguje peeling s BHA kyselinou. Sáhnout můžeme po jemném chemickém peelingu COSRX BHA Blackhead Power Liquid. Peeling nemá žádné hrubé abrazivní částečky, takže pleť nedráždí, ale pleť vyčistí hluboko v pórech.

Příjemnou variantou na čištění ucpaných pórů může být jemná čistící pěna na problematickou pleť Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Acne Clear Foam. Pěna obsahuje BHA kyselinu ve formě kyseliny salicylové, která působí na hlubší úrovni pokožky a dostane se hluboko do pórů.