Jak se starat o pleť v zimě

 

zimní bannerZima je období, kdy potřebuje naše pleť mnohem důkladnější péči. V zimě je pleť vystavena větru, mrazu, zvýšenému vlhku a rychlým změnám teplot, což jí v žádném případě nesvědčí. Pleť je nejnáchylnější k poškození právě v zimě a proto bychom se o ni měli v tomto období starat mnohem více. Tento článek bude takovým malým návodem na to, jak se o pleť v zimě starat, jak jí dodat potřebnou vláhu a čemu se při starání o pleť v zimě vyvarovat. Uvedeme si také několik tipů z korejské kosmetiky, díky které pleť v zimě nebude nijak strádat.

 

Jak naše pleť v zimě reaguje a jak se o ni starat?

Rectangle 76Na zimu reaguje nejen naše tělo, ale i pleť. Přirozeně se zpomalí metabolismus, čímž dochází k menší produkci mazu. Snižuje se tak ochranná vrstva, pleť se vysuší a to může mít za následek její popraskání. V zimě se tak o pleť musíme starat mnohem více než v letních měsících a měli bychom si vybírat vhodné hydratační přípravky.

Pokud se v zimě o pleť nedostatečně staráme, projevuje se to její suchostí a tvorbou šupinek, vrásky se mohou více prohlubovat a celkově je narušen ochranný film pleti.

 

Kdy se začít starat o pleť v zimě?

Rectangle 76Důkladněji bychom se o pleť měli začít starat s příchodem topné sezony. V tomto období bychom měli vyměnit lehčí krémy za výživnější a mastnější, ve složení bychom se měli zaměřit na oleje místo vody, stejně tak bychom se měli vyhnout hrubým peelingům, které mohou citlivou pleť v zimě ještě více podráždit.

 

Správná starost o pleť v zimě začíná vhodným odličováním

Rectangle 76Při starání se o pleť v zimě je vhodnější zvolit odličovací mléka a přípravky na bázi oleje. Ty pleť kvalitně odlíčí a zároveň zachovají její ochrannou vrstvu. Po odličování bychom měli pleť ošetřit tonerem nebo pleťovou vodou, které stáhnou póry, zvlhčí pleť a vyrovnají pH pleti.

 

V zimě se musíme o pleť starat důkladnou hydratací

Rectangle 76Pokud se chceme o pokožku v zimě dostatečně postarat, musíme jí dopřát pořádnou dávku hydratace. K tomu nám pomohou výživné hydratační pleťové krémy nebo pleťové masky. Jedině tak bude posílena kožní bariéra a pokožka získá zpět svoji elasticitu.

Vhodným řešením, jak se o pleť v zimě starat, jsou vysoce hydratační pleťové krémy nebo můžeme rovnou sáhnout po pleťovém oleji, jako například po Dear Klairs Fundamental Watery Oil Drop. Ten oplňuje hydrataci, zabraňuje ztrátě vlhkosti a chrání pokožku před volnými radikály.

Skvělým hydratačním krémem, který můžeme použít celoročně, je Dear Klairs Rich Moist Soothing Cream.

Co se týče akutní záchrany pro suchou či dehydratovanou pleť, můžeme v péči o pleť v zimě sáhnout po hloubkově hydratační masce Mediheal N.M.F Aquaring hydro nude gel mask.

Ta může být navíc příjemným rituálem, pokud se chceme důkladně starat o pleť v zimě, když už se brzy stmívá a my si chceme zpříjemnit všední večery.

 

Při starání o pleť v zimě bychom neměli zapomínat na rty

Rectangle 76Zapomínáme-li v zimě na ochranu rtů, nestaráme se o pleť v zimě dostatečně. Rty jsou velice jemné a citlivé, neobsahují žádné mazové žlázy, proto také potřebují dostatečnu péči. Z toho důvodu je nutné mít vždy po ruce ochranný hydratační balzám na rty, například Dr. Jart+ Ceramidin Lipair.

Přes noc můžeme na rty aplikovat vyživující masku na rty s propolisem, mateří kašičkou a medem COSRX Propolis Lip Sleeping mask.

Nechceme-li se ani v zimě ochudit o oblíbenou rtěnku, můžeme zvolit malý kompromis v podobě hydratačního a tónovacího balzámu na rty s kolagenem AMUSE Dew Balm.

 

Ani v zimním počasí nekončí starání o pleť

Rectangle 75Jestliže nechceme sahat vyloženě po opalovacím krému, můžeme zvolit ochranný pleťový krém Isntree Hyaluronic Acid Natural Sun Cream SPF50+/PA++++. To je asi ta nejlepší volba, jak se starat o pleť v zimě a zároveň ji budeme chránit před škodlivými slunečními paprsky.

O pleť bychom se měli v zimě starat i na dovolené na horách. Účinky paprsků jsou mnohonásobně zvýšené díky sněhu, od kterého se odrážejí.

Pokud se o pleť v zimě nebudeme starat, může zčervenat v důsledku stahování a naopak roztahování cév, a to díky přechodům z vytopené místnosti do mrazu. Takto pod neustálým střídáním teplot často dochází k popraskání žilek na pleti, které může být i nevratné. Za pomoci výživných krémů a sér bychom se tak o pleť v zimě měli starat především v případě, jsme-li k zčervenání náchylní a máme citlivou pleť.

 

Ve starosti o pleť v zimě nezapomínáme ani na vlasy

Rectangle 76Vlasy se mohou v zimě vysušovat nejen vlivem změn teplot, ale i častým fénováním, kulmováním či jinou tepelnou úpravou. To jim bohužel nesvědčí v žádném ročním období.

Při správné péči o vlasy v zimě si můžeme jednou týdně dopřát hloubkově vyživující vlasovou masku Esthetic House CP-1 Premium Hair Treatment.

 

V péči o pleť v zimě se staráme i o oblast kolem očí

Rectangle 76Oční okolí je velmi citlivé a náchylné po celý rok, obzvláště pak v zimě, pokud se o ně správně nestaráme. Nedostatečná hydratace okolí očí má za následek výskyt hlubších vrásek i zarudnutí pleti. Skutečně výživným elixírem pro jemnou a citlivou pokožku kolem očí je hydratační oční máslo Dear Klairs Fundamental Nourishing Eye Butter.

 

Staráme se opravdu dobře o pleť v zimě?

Rectangle 76Možná si myslíme, že se o pleť v zimě staráme jak nejlépe dovedeme, ale stále máme pocit, že je to málo. Můžeme používat sebevíc hydratační přípravky, ale stále je naše pleť mdlá a suchá. Hydrataci proto můžeme podpořit i zevnitř vhodnou stravou a dostatečným pitným režimem. Myslet na to bychom měli zejména při pití kávy nebo černého čaje, které odvodňují, stejně tak v zimě oblíbené svařené víno či grog. Nejvhodnější je pití neochucené vody nebo neslazených ovocných a bylinkových čajů. Důležitý je i dostatečný přísun vitamínů a minerálů a zaměřit se na doplňky stravy, které nám mohou v zimě chybět. Nedostatkový je v zimě zejména Vitamín D, C a zinek.