Suchá pleť

klairs hydratace2

Pokud z nějakého důvodu naše pleť přehnaně reaguje na různé podněty, jako je nový parfém, sluneční paprsky nebo nová kosmetika, pravděpodobně máme suchou a citlivou pleť. Suchá pleť je většinou napjatá, může štípat až pálit a proto je nutné zvolit úlevu v podobě vhodných kosmetických přípravků.

V tomto článku si přiblížíme příčiny suché pleti a co dělat, abychom ji dostatečně hydratovali. Uvedeme si i několik typů z korejské kosmetiky, vhodných na suchou pleť.

 

Hlavní příčiny suché pleti

Rectangle 76Hlavními příčinami suché pleti jsou pocity napětí, svědění, pálení, zčervenání nebo tvorba drobných šupinek či prasklinek. Suchá pleť postrádá lesk a póry jsou obvykle zmenšené. 

Rozlišují se 3 hlavní typy suché pleti:

Rectangle 751) suchá pleť

Pleť je dehydratovaná, má na dotek hrubší povrch a je  napnutá, s nižší koncentrací přirozených hydratačních látek a schopností vázat vodu,

2) mimořádně suchá pleť

Drsná a popraskaná pleť s tvorbou odlupujících se šupinek,

3) suchá atopická pleť

Pleť je náchylná k tvorbě atopického ekzému, vede k odlupování kůže, svědění, zarudnutí a zanícení.

 

Jak se od sebe liší suchá a dehydratovaná pleť?

Rectangle 76Suchá a dehydratovaná pleť mají hned několik společných vlastností. V případě suché pleti jde o dlouhodobou vlastnost pleti, která postrádá spíše olejové složky, zatímco u dehydratované pleti jde o přechodný stav, kdy pleti chybí voda. Dehydratovaná pleť se může vyskytovatt u všech typů pleti v daném období života, suchá pleť je označovaná jako konkrétní typ pleti, podobně jako pleť mastná, normální či smíšená.

 

Koho suchá pleť postihuje?

Rectangle 76Suchá pleť může být dána geneticky a může postihovat i malá miminka hned po narození. U většiny lidí se však suchost pleti mění v průběhu života. Po narození je pleť sušší, v pubertě je naopak mastnější se sklonem k pupínkům a akné a s přibývajícím věkem se opět více vysušuje. Proto ve zralejším věku většinou používáme krémy na vrásky, které jsou hutnější a mastnější.

 

Co dělat, když máme suchou pleť?

Rectangle 76Suchá pleť způsobuje nepříjemné pocity a zároveň pomáhá pronikání látek, které mohou suchou pleť dráždit. Podporuje také vznik ekzémů, proto je třeba ji hydratovat.

Hodně suchou pleť je třeba hydratovat i zevnitř a měli bychom denně vypít alespoň 1,5 litru tekutin. Dále bychom si měli vybírat hydratační a pečující kosmetiku, která pleť žádným způsobem nedráždí. K tomu je vhodná korejská kosmetika, z níž si uvedeme konkrétní tipy na suchou pleť v dalších odstavcích.

V zimě bychom se měli vyhýbat přetopeným místnostem, zvláště pokud přicházíme z mrazivého počasí.

 

Mýty kolující kolem suché pleti

Rectangle 76Kolem suché pleti panuje řada mýtů, z nichž některé jsou na první pohled doslova bláznivé a úsměvné. V následujících řádcích si uvedeme ty nejznámější z nich a pokusíme se je vyvrátit.

Mýtus č. 1: Čím hutnější krém na suchou pleť naneseme, tím lépe

Rectangle 75Toto pravidlo nemusí platit vždy. Hutné krémy a vazelíny sice v suché pleti uzamknou vlhkost, zároveň se ale v suché pleti uzamknou i nečistoty a přebytečný maz, takže se nám bude navíc tvořit i akné a budou se ucpávat póry.

Vybírat bychom si proto měli krémy s přídavkem rostlinných másel nebo olejů, ovšem měly by se snadno roztírat, vstřebávat a nezanechávat mastný film.

Přesně takový je extra výživný pleťový krém Pyunkang Yul Nutrition Cream s bambuckým máslem a olejem z makadamiových ořechů.

Mýtus č. 2: Čím více krému na suchou pleť aplikujeme, tím lépe

Rectangle 75Stejně jako v předchozím případě, i větší množství krému na pleti není více prospěšné. Na pleť bychom měli nanášet zhruba velikost lískového oříšku. To je množství tak akorát, aby si z něj suchá pleť vzala vše, co potřebuje. Nezapomínat bychom měli ani na krk a dekolt, kde je pokožka jemnější a více náchylná k vráskám. Aplikací krému na tyto partie tak budeme předcházet nepříjemnostem ve vyšším věku.

Mýtus č. 3: Peeling suchou pleť ještě více vysušuje

Rectangle 75Pokud to s peelingem nepřeženeme, žádného vysušování pleti se nemusíme bát. Zvolit bychom také měli šetrnější varianty a místo mechanického peelingu zvolíme enzymatický peeling na bázi AHA a BHA kyselin. Vhodným peelingovým gelem je například IUNIK Line Moisture Mild Peeling Gel s limetkou.

Peeling bude stačit 2x týdně, ne nutně každý den. Při každodenním použití už si pak opravdu můžeme zadělat na problém.

Mýtus č. 4: Za suchou pleť v zimě může hlavně topení

Rectangle 75Topení skutečně snižuje vlhkost vzduchu a může také i za ztrátu tolik potřebné vlhkosti v pleti. Za suchou pletí ale stojí i další nepřízně počasí, jako například vítr, mráz. V zimě také máme tendenci pít méně vody, což je také škodlivé a suchou pleť ještě více podpoří.

 

Korejská kosmetika vhodná na suchou pleť

 Rectangle 76Základní péčí o suchou pleť, kterou můžeme zvolit, je hydratační pleťový krém. Skvělými složkami na hydrataci suché pleti je kyselina hyaluronová, kolagen nebo aloe vera. Kyselinu hyaluronovou a aloe vera obsahuje například hydratační krém Benton Aloe Hyaluron Cream.

O suchou pleť můžeme pečovat ale již v prvním kroku při čištění pleti. Na tonizaci pleti můžeme zvolit vysoce hydratační gelové tonikum s kyselinou hyaluronovou Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Toner. Obsahuje celkem 6 typů hyaluronových kyselin, které suchou pleť hydratují do hloubky a zároveň ji zklidňují.