Jak vybrat správný kondicionér na vlasy

shamppo fotkaVybrat vhodný šampon na vlasy může být někdy oříšek. Ale zamysleli jste se někdy, jak vybrat správný kondicionér na vlasy? Kondicionér hraje v péči o vlasy důležitou roli a neměli bychom ho vynechávat. Za pomoci šamponu z vlasů smyjeme nečistoty, kožní maz a zbytky stylingu, za pomoci kondicionéru uzavřeme strukturu vlasů, která se šamponem otevřela. Vlasy jsou pak jemnější, nejsou drsné na dotek a nejsou tak náchylné k poškození.

V tomto článku se zaměříme na praktické tipy, jak a podle čeho vybrat kondicionér, vhodný pro náš typ vlasů a proč je vůbec dobré kondicionér používat.

 

Proč je vhodné používat kondicionér? 

Rectangle 75Kondicionér má celou řadu výhod, přesto na něj spoustu z nás při mytí vlasů zapomíná. Kondicionér považujeme pouze za prostředek, díky kterému snadno rozčešeme vlasy. Pokud máme ale třeba mastné nebo kratší vlasy, raději jej nepoužíváme vůbec a spokojíme se pouze se šamponem. Kondicionér má ale i jiné benefity.

Po umytí vlasů šamponem se otevře jejich struktura a naruší se jejich přirozený ochranný film, proto je nutné vlas zacelit a nahradit mu ztracenou vlhkost. 

Po použití kondicionéru jsou vlasy lesklejší, neelektrizují a celkově po použití vlasy vypadají zdravěji a jsou vyživené do dalšího mytí vlasů. 

Jak vybrat správný kondicionér na vlasy? 

Rectangle 76S výběrem vhodného kondicionéru je to velmi podobné jako při výběru šamponu. Je třeba si uvědomit, co od něj očekáváme a také vybrat ten správný pro náš typ vlasů. Pokud máme suché vlasy, potřebujeme aby kondicionér vlasy hydratoval, v případě mastných a jemných vlasů by neměl ještě více zatěžovat.

Šampon tedy vybíráme nejen na vlasy, ale i podle stavu pokožky vlasů, při výběru kondicionéru bychom se měli zaměřit především na stav a typ vlasů, nikoliv na krásný obal nebo příjemnou vůni. To už jsou pouze benefity navíc.

Běžné kondicionéry z drogerie jsou obvykle plné silikonů a chemie, která vlasy zbytečně zatěžuje. Vhodnou volbou jsou proto korejské kondicionéry, které jsou bohaté na vitaminy, aktivní přírodní složky a další živiny, které vlasy posilují. Ve většině případů jsou také hypoalergenní, bez umělých parfemací a škodlivé chemie. 

Správný kondicionér pro suché vlasy  

Rectangle 75Suché a barvené vlasy trpí na elektrizování, proto stejně jako šampon volíme i kondicionér na suché vlasy. Díky němu si barva déle zachová svoji sytost, nebledne a zanechá je hebké na dotek. 

Přímo na barvené vlasy je určen posilující kondicionér Esthetic House CP-1 Bright complex intense nourishing conditioner.

Velmi suché a poškozené vlasy pomůže zkrotit veganský intenzivně vyživující kondicionér Nine Less Daily Intense Nourishing Conditioner.

Vhodný kondicionér na jemné a mastné vlasy 

Rectangle 75I rychle se mastící vlasy mohou postrádat hydrataci, kterou vlasy nemohou získat pouze z šamponu. U mastných vlasů bychom měli kondicionér aplikovat pouze ke střední délce ke konečkům, v žádném případě ke kořínkům. Pozornost musíme věnovat i při vymývání a dopřát si tak více času. 

Už při samotném výběru volíme lehčí textury, které vlasy nezatěžují, přesto jim dodávají vše potřebné.

Na velmi jemné až řídnoucí vlasy je skvělý kondicionér Skin 79 Hair Repair Superfood Treatment Banana&Black Bean. 

Kondicionér před nebo po mytí vlasů?  

Rectangle 76Kondicionér se obvykle používá bezprostředně po umytí vlasů šamponem. Někteří odborníci dokonce radí, že je dobré kondicionér použít ještě před mytím vlasů, ovšem v tomto případě se musí důkladně z vlasů vymýt. Jedině tak jej z vlasů stoprocentně vymyjeme. Po použití šamponu nemusíme vymývání kondicionéru věnovat takovou pozornost a jeho zdánlivé zbytky ve vlasech mohou způsobit rychlejší plihnutí a mastnotu vlasů. Vymývání kondicionéru je tak velmi důležitým krokem a měli bychom si na to vyhradit dostatek času. 

Správná aplikace kondicionéru na vlasy 

Rectangle 75V televizních reklamách často vidíme, že se kondicionér nanáší od kořínků ke konečkům, tedy po celé délce vlasů. Pravdou je, že kondicionér by s kořínky neměl přijít do styku, mnohem důležitější je aplikace ke konečkům, které bývají nejvíce roztřepené a poškozené.

Platí tedy pravidlo, že na pokožku vlasů a ke kořínkům patří šampon, ke konečkům kondicionér či maska. 

Zajímavou variantou je i tuhý kondicionér The Vegan Glow Conditioner Bar bez silikonů, parabenů, sulfátů a síranů, který navíc šetří i životní prostředí. 

Jak dlouho nechat kondicionér ve vlasech působit? 

Rectangle 76Na obalech kondicionérů se většinou píše, že jej stačí po několika minutách působení vymýt. Tuto dobu bychom neměli zkracovat, pokud ji ale překročíme, nic se neděje. Naopak pokud kondicionér vymyjeme ihned po aplikaci, pravděpodobně se nedočkáme kýženého výsledku. Jedině po dodržení doporučené doby působení dosáhneme krásných vlasů jako od kadeřnice. 

 

Čemu se při používání kondicionéru vyhnout a co je dobré zvážit? 

Rectangle 75U aplikace kondicionéru bychom se měli vyvarovat zbytečně velkého množství, které stejně výsledný efekt neovlivní. Po nanesení můžeme vlasy pročesat po celé délce, abychom zajistili, že se kondicionér dostane ke každému vlasu.

Při vymývání bychom si měli kohoutek nastavit na teplou vodu, která lépe vymyje zbytky kondicionéru. Existují ovšem i bez-oplachové varianty kondicionéru, které ve vlasech zůstávají až do dalšího mytí vlasů. 

Po kondicionéru bychom měli sahat pravidelně po každém mytím vlasů a několikrát do týdne bychom si měli dopřát i výživnější masku na vlasy. 

Pokud bychom si z mytí vlasů chtěli udělat příjemný rituál, za zkoušku stojí kondicionéry značky Kundal, například proteinový kondicionér Kundal Honey&Macadamia Treatment Baby Powder s úžasnou vůní dětského pudru.