Vypadávání vlasů

vlasy okVypadávání vlasů je poměrně častým problémem každého z nás. Týká se jak žen, tak i mužů a důvodů může být hned několik. Nevyhýbá se ani mladším dětem, zde však jde o závažnější problém a není vhodné odkládat návštěvu lékaře. 

U vypadávání vlasů jde většinou o sezónní záležitost, zejména na jaře a na podzim. Ženy trápí vypadávání vlasů během těhotenství, po porodu či v období menopauzy, ovšem nejčastějším jevem vypadávání vlasů je zapříčiněno dlouhodobým stresem, a to bez ohledu na pohlaví. 

V tomto článku si vyvrátíme několik mýtů kolem vypadávání vlasů a uvedene si i několik praktických tipů na korejskou kosmetiku, která je účinná v boji proti vypadávání vlasů.

 

Hlavní příčiny vypadávání vlasů 

Rectangle 75Na vypadávání vlasů se často mohou podepsat dědičné dispozice. Pokud tedy měla naše maminka nebo babička slabé a jemné vlasy, pravděpodobně se to bude týkat i nás. Vypadávání vlasů se netýká pouze starších osob, ale může se začít projevovat už v období puberty. 

Vypadávání vlasů a jejich následným řídnutím se přesto potýkají více ženy. U mužů se projevuje ústup vlasů a dochází tak k nevratnému plešatění, zatímco u žen se problém projevuje spíše řídnutím vlasů a tvorbou koutů. 

Za vypadávání vlasů může stát i hormonální léčba, kdy jsme nuceni brát velké množství silných léků nebo držení drastických diet. V tomto případě tělo nedostává vše, co potřebuje a tělo reaguje právě zvýšeným vypadáváním vlasů.

Velkým strašákem vypadávání vlasů je také stres. Pokud máme nějaké jednodenní obavy, například ze zkoušky ve škole nebo prezentace v zaměstnání, pravděpodobně se nějaké razantnější vypadávání vlasů neprojeví. To se děje až z dlouhodobého hlediska, například při trvale náročném zaměstnání nebo při prodělání šoku z důvodu úmrtí blízkého v rodině. 

 

Jak poznám, že mám problém s vypadáváním vlasů? 

Rectangle 76Vypadávání vlasů můžeme pozorovat i sebemenšími náznaky. Jedním z nich může být fakt, že při rozčesávání vlasů máme na kartáči větší chomáč vlasů než obvykle, stejně tak ve sprše po umytí vlasů. 

Při častém vypadávání vlasů se nám postupně rozšiřuje přirozená pěšinka ve vlasech, tvoří se větší kouty nebo linie vlasů začíná ustupovat. V takovém případě bychom se měli poohlédnout po vhodných přípravcích proti vypadávání vlasů nebo navštívit odborníka. Při problémech s vlasy nebo pokožkou hlavy nám pomůže tricholog, kterého si můžeme najít ve svém okolí i bez předchozího doporučení praktického lékaře. Pomocí mikrokamery nám bezbolestně a odborně analyzuje vlas od cibulky až po konečky, včetně pokožky vlasů a doporučí vhodné řešení. Probere s námi i stravu, jak se o vlasy staráme, případně co jim chybí. 

 

Proti vypadávání vlasů je důležitá výživa zevnitř  

Rectangle 76Pokud nás hodně trápí vypadávání vlasů, s naším tělem je obvykle něco špatně. Jedná se o důsledek nízké hladiny živin a vitamínů. Pro posílení vlasů je třeba doplnit vitaminy skupiny B, železo, zinek, biotin či hořčík.

Aby vlasy nevypadávaly, je vhodné dodržovat vyvážený jídelníček a na talíř si naložit více ryb a mořských plodů, rýži, luštěniny, vejce, citrusové plody kvůli vitaminu C, různá semínka a především ořechy.

 

Mýty o vypadávání vlasůRectangle 75

 

Mýtus č. 1 - časté mytí vlasů škodí, více pak vlasy vypadávajíRectangle 76Časté mytí vlasů údajně škodí, způsobuje lámání a vypadávání vlasů či bychom dokonce měli střídat značky šamponů, aby si na něj vlasy nezvykly. Lepší je pročítat si složení vlasové kosmetiky a vybírat si tu, která nezatěžuje vlasy. Jedině tak můžeme svým vlasům a pokožce dopřát to nejlepší a četnost mytí pak bude jen a jen na naší potřebě.

 

Mýtus č. 2 - vlasy se oslabují, když je sepneme do drdolu a mohou vypadávat

Rectangle 76Nošení vlasů v upnutém culíku vlasům sice neprospívá, ovšem samo o sobě nevede k vypadávání vlasů. Poškození se týká pouze povrchu vlasů a spíše než vypadávat se budou lámat. Vybírat bychom si měli šetrné látkové gumičky, nikoliv obyčejné levné gumové, které vlasy při stahování vytrhávají.

Záleží také na typu vlasů. Pevnější a silnější obvykle snesou větší nápor než vlasy slabší a jemnější. To samé platí o stylingu pomocí fénu, kulmy nebo žehličky. 

 

Mýtus č. 3 - je jedno jaké je roční období, vlasy vypadávání pořád stejně

Rectangle 76Běžně zdravému člověku denně vypadne zhruba kolem stovky vlasů. To se může během roku měnit, zejména v jarních a podzimních měsících. Příčinou je především změna teplot, na které jsou citlivé nejen naše vlasy, ale i pokožka. Sezónní vypadávání vlasů by nemělo trvat déle než dva měsíce, pak je nutné zvážit návštěvu odborníka.

Mýtus č. 4 - s vypadáváním vlasů pomůže spousta doplňků stravy

Rectangle 76Přemíra doplňků stravy nemusí být prospěšná, může dokonce i uškodit a vypadávání vlasů vyvolat. Vybírat bychom si měli takové doplňky stravy a v takovém množství, které je pro náš zdravotní stav vhodné. Pokud si nevíme s mírou vypadávání vlasů rady, můžeme se poradit s ošetřujícím lékařem, který o našem zdravotním stavu ví vše potřebné, stejně tak o možných kombinacích doplňků stravy. 

 

Vhodná kosmetika proti vypadávání vlasů 

Rectangle 75 

Vypadávání vlasů můžeme výrazně zamezit používáním kvalitní vlasové kosmetiky. Korejská kosmetika nabízí řadu přípravků s účinnými látkami, které zabraňují vypadávání vlasů a zároveň vlasy posilují. 

Skvělou volbou proti vypadávání vlasů je šampon s kofeinem Kundal Anti-Hair Loss&Scalp Care.

Při péči o vlasy je třeba myslet i na pokožku vlasů. Zdravá pokožka je totiž živnou půdou pro zdravé vlasy, proto můžeme k šamponu používat i tonikum proti vypadávání vlasů Kundal Head Spa Scalp care.

Proti vypadávání vlasů účinně bojuje i šampon CP-1 Anti-Hairloss Scalp Infusion Shampoo od značky Esthetic House. Kromě toho je dokáže zahustit a posílit, bojuje proti lupům a zamezuje svědění pokožky.