Typy pleti

Každý člověk je originál, stejně tak nikdo nemáme totožnou pleť. Existuje několik základních typů pleti, díky kterým můžeme snadno rozpoznat, jaký přípravek na pleť nám bude vyhovovat. Majitelkám mastné pleti pravděpodobně nebude vyhovovat krém na suchou pleť a naopak. Abychom lépe porozuměli potřebám naší pleti a nepřivodili si zbytečné problémy, musíme nejdříve správně určit typ pleti.

Typ pleti je dán geneticky, ovšem může se v průběhu života měnit vlivem hormonální léčby, v době onemocnění, braním různých léků a podobně. Stav pleti také může reagovat na stres a když nejsme v pohodě, mohou se nám tvořit více pupínky a pleť se může více mastit.

V tomto článku si blíže popíšeme základní typy pleti a vhodné přípravky pro daný typ pleti.

dark-haired-lady-happily-smiles-posing-isolated-wall-with-bottles-shampoos

 

Základem je určení typu pleti 

 Rectangle 75_1

Typ pleti můžeme nejsnáze určit podle jejího stavu a vzhledu. Všímáme si její barvy, struktury, pórovitosti, pevnosti, vrásek a především citlivosti. Pokud naneseme přípravek, po kterém nám bude pleť štípat či pálit, pravděpodobně to nebude to pravé ořechové pro náš typ pleti a musíme svůj produkt hledat dál. V tomto případě jsme také majitelky citlivého typu pleti a měli bychom věnovat velkou pozornost složení. Na citlivý typ pleti je vhodná korejská kosmetika, která obsahuje spoustu cenných látek, jež dokáží pleť vyživit a zklidnit. Je to taková sázka na jistotu.

 

Samotest určení typu pleti 

Rectangle 76 

Typ pleti lze na sobě poznat okamžitě a někdy k tomu vede několikaletá cesta. Jsme si sami sobě pokusnými králíky a zkrátka zkoušíme, co nám sedne a co naopak nebude vhodné pravidelně používat. Občas to může být i finančně náročné. Pokud ale budeme už při nakupování poctivě studovat etikety a složení, můžeme se tak zbytečnému fiasku vyvarovat už v počátku.

Při určování typu pleti nám pomůže jednoduchá věc, kterou máme každý doma - papírový kapesník.

Ráno si pleť umyjeme obyčejnou kohoutkovou vodou bez použití jakékoliv kosmetiky, která by mohla finální výsledek ovlivnit. Jemným ručníkem pleť osušíme a vyčkáme zhruba 30 minut. To je doba tak akorát dlouhá na to, než se začne přirozeně produkovat kožní maz.

Postup při určování typu pleti je v tomto případě následující. Papírový kapesník si rozdělíme na 4 malé části a postupně přikládáme na obličej. Jednu část si přiložíme na čelo, další postupně na tváře, bradu a nos.

 

Výsledek našeho typu pleti poznáme podle mastnoty na kapesníku:

 

  • pokud je kapesník mastný na T-zóně (čelo, nos a brada), pleť je smíšená a často i problematická,
  • jestliže jsou mastné všechny části kapesníku, máme mastný typ pleti se sklonem k akné,
  • když nejsou mastné žádné části kapesníku, máme pleť suchou a potřebujeme ji hydratovat,
  • na kapesníku jsou jen malé otisky, můžeme si gratulovat, protože máme normální typ pleti.

 

4 základní typy pleti

Rectangle 75_1 

Rozlišujeme 4 základní typy pleti - normální, suchá, mastná a smíšená. Aby to nebylo jednoduché, nemusíme nutně patřit pouze do jedné z těchto 4 kategorií typů pleti. Můžeme mít pleť suchou na tvářích, ale mastící se na T-zóně. Nejvýhodnější je samozřejmě mít normální typ pleti, která snese většinu přípravků a netrpí žádnými závažnými problémy.

 

     1. typ pleti: normální pleť

Rectangle 76

Hlavními znaky normálního typu pleti jsou jemné póry, hladký povrch a jednotný tón pleti. Tento typ pleti netrpí na žádnou citlivost a je ze všech typů pleti nejideálnější.

Většinou nám bude vyhovovat jakýkoliv přípravek a nemusíme se zaobírat problémy s dehydratací nebo redukcí pupínků. Vystačíme si tak obvykle s lehčím pleťovým krémem a s běžnými čistícími a odličovacími přípravky.

 

      2. typ pleti: suchá pleť

Rectangle 76

Suchá pleť je typ pleti, který je o něco hrubší a zejména po vyčištění a odlíčení můžeme pozorovat pnutí či svědění. Až po nanesení hydratačního přípravku pociťujeme úlevu. V krajním případě se mohou tvořit odlupující se šupinky kůže.

S okamžitou hydratací suchého typu pleti nám může pomoci plátýnková hydratační pleťová maska s ceramidy Rich Moist soothing tencel sheet mask od dear Klairs

Na sušší typ pleti musí brát větší zřetel hlavně majitelky stárnoucí pleti, jelikož má větší tendenci k tvorbě linek a vrásek. Ty se tvoří zejména kolem očí, proto je dobré investovat do kvalitního očního krému. Cenově dostupný je například oční krém s Propolisem a extraktem z Mateří kašičky Dr. Ceuracle Royal Vita Propolis 33 capsule Eye cream, který jemné oční okolí nijak nepodráždí.

 

     3. typ pleti: mastná pleť 

Rectangle 76 

U mastného typu pleti se jedná o pleť se zvýšenou tvorbou kožního mazu. Póry jsou zvětšené, tvoří se pupínky či akné a pleť se také více leskne.

Jestliže máme mastný typ pleti, po ruce bychom měli mít matující papírky, které můžeme kdykoliv během dne vytáhnout z kabelky a přebytečný maz z obličeje do nich nechat vsáknout. Vhodné je též volit matující přípravky, například matující BB krém Holika Holika Clearing Petit BB Cream SPF 30 PA ++.

Účinky BB krému můžeme ještě více podpořit používáním minerálního matujícího pudru Innisfree No-Sebum Mineral powder.

Skvělým pomocníkem na mastný typ pleti je i jílová maska Skin 79 Pore Designing minimizing mask, která kromě bílého jílu obsahuje i kukuřičný škrob absorbující kožní maz.

 

        4. typ pleti: smíšená pleť

 Rectangle 76

Smíšená pleť se v různých místech obličeje liší. Tváře mohou být suché, čelo a brada mastné a pro tento typ pleti je také složitější vybrat vhodný přípravek. Mnohdy se nespokojíme pouze s jedním a musíme jich používat více na různé části.

Na smíšený a problematický typ pleti je vhodná řada The Clean Lab AC Dew od značky Dewytree.

Jakmile si sami na sobě určíme typ pleti a vybereme vhodné přípravky, měly bychom se jich držet a být jim věrni. Testování a zkoušení se totiž mnohdy nevyplácí. Časté střídání kosmetiky pleti spíše škodí než prospívá, zejména u pleti citlivé a v oblasti kolem očí. Jedině tak se vyhneme alergickým reakcím, podráždění nebo zánětům..