5 důležitých věcí, které byste měli vědět o péči o dětskou pokožku

Dětská pokožka je velmi citlivá a proto už od narození potřebuje speciální péči. Péče o dětskou pokožku je velmi důležitá, což jistě ví každá starostlivá maminka. Hlavním důvodem je odlišnost dětské pokožky od té dospělé, je třeba zabránit ztrátám vlhkosti a chránit ji před vnějšími vlivy. A aby bylo spokojené dítě i maminka, uvedeme si několik rad, na co si dát pozor a čemu se v péči o dětskou pokožku vyhnout a zejména na co se v péči o citlivou dětskou pokožku zaměřit.

 

V péči o dětskou pokožku jsou základem hypoalergenní přípravky

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že právě vaše dítě netrpí na ekzémy či zarudnutí a tím pádem není citlivá a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Nicméně to je velký omyl a mýtus. Dětská pokožka je citlivá a i když to není na první pohled patrné, vyžaduje opravdu kvalitní péči.

V péči o dětskou pokožku je v první řadě nutné zvolit hypoalergenní přípravky bez složek dráždících pokožku.

Mezi časté složky v hypoalergenní dětské kosmetice je měsíček nebo heřmánek. Extrakt z květů měsíčku lékařského má vyhlazující vlastnosti a podporuje regeneraci pokožky.

Heřmánek je vhodný pro péči o dětskou pokožku i dospělých. Vyživuje suchou, šupinatou pokožku, zmírňuje ekzémy, vyrážky a ulevuje od svědění.

V péči o dětskou pokožku bychom tedy měli vybírat kosmetiku speciálně vyvinutou pro děti a nejlépe s certifikací, abychom měli zaručeno, že je skutečně kvalitní.

Vyhýbat bychom se měli škodlivým látkám, jako jsou silikony, parabeny, sulfáty, ropné deriváty, konzervanty, umělá barviva a parfemace.

 

V péči o dětskou pokožku ve důležitá jemnost

Jemnost platí v péči o dětskou pokožku dvojnásob, a to nejen v kosmetice, ale  z nejjemnějších materiálů by měl být i ručník, kterým se miminko po koupeli utírá. Ideální je 100 % bavlna. Dětská pokožka je velmi jemná, ale také zranitelná a hrubými tkaninami hrozí podráždění.

A u jemnosti v péči o dětskou pokožku ještě na chvíli zůstaneme. Velkým a často probíraným tématem jsou vlhčené hygienické ubrousky. Vlhčené ubrousky nesmí chybět v žádné výbavě miminka ani u větších dětí a velmi oblíbené jsou i u dospělých nebo dokonce na běžný úklid domácnosti. Existuje spousta nabízených značek v různých cenových hladinách, proto může být někdy problém se v široké nabídce vyznat a vybrat si ty nejlepší. Levnější produkty pravděpodobně nebudou tou nejvhodnější volbou a zvolit bychom měli ty organické bez příměsi umělých látek.

Ani obal určitě není rozhodující. Ubrousky mohou mít hezký barevný obal, uzavíratelné balení a pevný materiál, ovšem důležitější je složení. Rozhodně by nás nemělo uspokojit tvrzení na obalu typu vhodné pro děti nebo označení sensitive. Vlhčené ubrousky lze vyrobit bez chemických látek a ještě mohou být i ekologické nebo dokonce kompostovatelné. Jen je třeba číst už mezi regály v obchodě etikety a přinést si domů to nejlepší pro péči o dětskou pokožku.

 

V jednoduchosti je krása, i v péči o dětskou pokožku

Dětská pokožka je tenčí než dospělá, proto bychom na dětech neměli zkoušet několik přípravků zároveň. Bohatě si vystačíme jen s několika kousky, které se nám v péči o dětskou pokožku osvědčí.

 

Zejména po narození si obvykle vystačíme s mytím běžnou vodou a mycím gelem bez obsahu vysušujícího mýdla a následném ošetření pokožky přírodním olejíčkem. Vhodný je olej slunečnicový nebo mandlový. Postupem času a s růstem miminka postupně přidáváme i další produkty, například jemný šampon na mytí vlasů, který neštípe v očích.

Všechny produkty v péči o dětskou pokožky by opět měly být bez parfemace a dalších přidaných složek.

V péči o dětskou pokožku hraje roli i šetrné praní

Prací prostředky sice na dětskou pokožku bezprostředně nedáváme, ovšem oblečení ano. A pokud zvolíme nešťastně, můžeme nevědomky dítěti přivodit kožní nepříjemnosti. Prát bychom tedy měli v prostředcích, které jsou šetrné k dětské pokožce a zároveň odstraní i velké nečistoty. I takové prostředky lze mít bez zbytečné chemie, jako je chlor či bělidla a v dnešní době na trhu existuje poměrně široká nabídka, navíc ve velkém, cenově dostupném balení.

Kvalitní prací prostředky také dokáží chránit jemné dětské oblečení vlivem častého praní. Dětské prádlo by se mělo prát odděleně od našeho běžného prádla. Většinu dětských svršků je možné prát na 60 °C, což je teplota, která spolehlivě likviduje téměř všechny mikroorganismy a alergeny. Některé pračky mají speciální program na praní dětského prádla, což znamená jeden cyklus máchání navíc. Tak se z oblečení odstraní veškeré zbytky pracích prostředků, které by mohly dětskou pokožku dráždit.

 

V péči o dětskou pokožku nesmíme zapomínat na sluneční ochranu

 

I při běžné procházce nebo hraní si s dětmi na pískovišti nesmíme v péči o dětskou pokožku opomínat kvalitní sluneční ochranu. Dětská pokožka je velmi tenká, ale také citlivá a málo pigmentovaná. Děti do 1 roku by se sluníčku neměly vystavovat vůbec, děti do 3 let jen zcela výjimečně.

Přípravky s vysokým SPF 50+ by měly být samozřejmostí nejen na dovolené u moře, ale každý den. V péči o dětskou pokožku je mnohdy doporučován i faktor SPF 30, ovšem při dnešní škodlivosti slunečního záření bychom se neměli spokojit s málem. Pobytu na slunci také přizpůsobujeme oblečení, kdy je nejvhodnější vzdušné světlé oblečení a vždy s pokrývkou hlavy. Existuje dokonce i speciální fotopretektivní oblečení, které obsahuje UV filtr a je vyrobeno z rychleschnoucího materiálu.

Dětská kůže je nejen citlivější, a proto se snadno a rychle spálí. Nestačí jí klasický opalovací krém pro dospělé, který ji může spíše ublížit.

Při výběru opalovacího krému v péči o dětskou pokožku bychom si měli všímat nejen složení a výše ochranného faktoru, ale i toho, zda je voděodolný. To oceníme zejména u moře nebo na koupališti, kdy děti běhají neustále z vody a zase zpět. Žádný opalovací krém nevydrží na pokožce celý den a ochrana se tak u dětí snižuje po několika hodinách od natření.

Krém na opalování u malých miminek je nutností, i když jsou ve stínu. U odrostlejších dětí zase musíme aplikaci opakovat zhruba každé tři hodiny.

Vhodným opalovacím krémem je korejský krém v tyčince Benton Mineral Sun Stick SPF50/PA++++.