Jak vybrat bezpečnou a kvalitní dětskou kosmetiku

Pokožka dospělého člověka je mnohem odolnější vůči vnějším vlivům okolí, dětská pokožka je ovšem náchylnější a citlivější. Dětskou pokožku je proto třeba ošetřovat tou nejkvalitnější dětskou kosmetikou, aby byla zdravá a mohla se správně vyvíjet.

V tomto článku si uvedeme, jak vybírat kvalitní a bezpečnou dětskou kosmetiku a kterým látkám se případně u dětské kosmetiky vyhnout.

 

V čem se liší dětská kosmetika od kosmetiky pro dospělé?

Pokožka dospělého člověka a dítěte se liší především v hodnotě v pH, kdy je pH u malého dítěte 6,6, u starších dětí kolem hodnoty 4-5,5. Dětskou pokožku je tak vhodné dostatečně hydratovat a nepoužívat přípravky, které by ochrannou kožní bariéru dítěte narušily. Nejvhodnější přípravky by měly udržet pH pokožky neutrální nebo mírně kyselé. Dětská kosmetika je bezpečně vhodná i pro dospělé, obzvláště u citlivé pokožky, naopak to ovšem neplatí. Dětská pokožka totiž reaguje na podráždění i na látky, které dospělá pokožka obvykle dobře snáší.

Pro citlivou dětskou i dospělou pokožku je vhodné korejské tělové mléko Kundal Honey&Macadamia Body Lotion.

 

Na co klást důraz při výběru kvalitní bezpečné dětské kosmetiky?

Při nákupu kvalitní a bezpečné dětské kosmetiky bychom si v první řadě měli všímat složení. Dětská kosmetika musí být dermatologicky testována na citlivých jedincích, měla by být hypoalergenní a vybírána a používána s velkým rozmyslem. V případě dětí bychom také měli dodržovat pravidlo: “Všeho moc škodí”. Toto pravidlo platí obzvláště u novorozených dětí a malých dětí do 2 let věku.

U dětí do 6 měsíců není kůže a jejich přirozená ochranná bariéra zcela vyvinutá. Díky tomu nemá schopnost v pokožce udržet hydrataci, proto je hodně náchylná k vysoušení.

Dětská pokožka je také mnohem slabší a snáze do ní pronikají veškeré látky z okolního prostředí nebo i z nevhodně zvolené dětské kosmetiky. Častěji tak může dojít k podráždění a tomu bychom měli přizpůsobit veškerou péči.

Největší jistotu budete mít u dětské kosmetiky s certifikací, kde je složení dětské kosmetiky pod největším drobnohledem a je tak zcela bezpečná.

 

Jakou kvalitní a bezpečnou dětskou kosmetiku vybrat do porodnice?

Před nástupem do porodnice je dobré si zjistit, jakou dětskou kosmetiku v porodnici používají. Pokud ji dobře snáší ostatní miminka, je celkem pravděpodobné, že bude sedět i tomu vašemu. Nemocniční personál bude jistě v tomto ohledu nápomocný.

Ohledně bezpečné dětské kosmetiky je dobré se poradit s jinými maminkami v okolí, které rády poradí a doporučí, co se jim v první dny po narození miminka osvědčilo. Ovšem zde nemáte plně zaručeno, že co fungovalo na dětech kamarádky, nemusí vyhovovat vašemu miminku.

Pro miminka je vhodný vysoce hydratační korejský lotion Illiyoon ceramide Ato lotion.

Na první dny jsou na hydrataci vhodné a naprosto bezpečné dětské mycí olejíčky, šampony a následně tělová mléka a samozřejmě se vybavit spoustou vlhčených ubrousků s hypoalergenním složením.

 

Jak provést test snášenlivosti na bezpečnou dětskou kosmetiku?

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda bude daná dětská kosmetika vyhovovat, je provést malý a jednoduchý test snášenlivosti. Provádí se na předem určeném místě dětské pokožky, ideálně na předloktí. Pokud se po několika hodinách neprojeví žádná nežádoucí reakce, pak je vše v pořádku a může se v používání dané a bezpečné dětské kosmetiky pokračovat. Pokud se objeví alergie nebo vyrážka, pak daná dětská kosmetika pro vaše miminko není vhodná.

Každé dítě je ale jiné a co vyhovuje dětské pokožce vaší kamarádky, nemusí vyhovovat u vašeho dítěte.

 

Kterým látkám se u bezpečné dětské kosmetiky vyhnout?

U nejmenších dětí bychom se ve složení kvalitní bezpečné dětské kosmetiky měli vyhnout terpenům, jako jsou kafr, eukalyptus nebo mentol. Samozřejmostí jsou škodlivé látky jako sulfáty, ftaláty, silikony, které poznáme ve složení pod koncovkou -cone, různé konzervanty, látky ropného původu (minerální oleje, parafíny, vazelíny), umělé parfemace a další látky, které mohou způsobovat alergie, vyrážky či ekzémy. Nevhodná dětská kosmetika také může obsahovat vysušující alkohol a ten do dětské kosmetiky rozhodně nepatří.

Hodně náchylná je dětská pokožka na sluníčku, proto by se neměla slunečnímu záření vystavovat vůbec a když už není vyhnutí, je dobré použít kvalitní bezpečné dětské opalovací krémy s vysokým SPF 50+.

Velmi účinným šamponem bez sulfátů a silikonů je korejský šampon s esenciálními oleji La´dor TripleX Natural shampoo.

 

Jaké složky jsou naopak pro bezpečnou dětskou kosmetiku vhodné?

Pro děti je nejvhodnější dětská kosmetika na přírodní bázi nebo alespoň s vysokým podílem přírodních složek. U nás je bohužel za přírodní kosmetiku označována i kosmetika s pouhým 1% přírodních složek, a to může být málo nejen pro děti, ale i pro dospělé. U nás bohužel není uzákoněno, kolik procent složek přírodního původu by přírodní kosmetika měla skutečně obsahovat a proto toho výrobci běžně zneužívají.

Při studování složení bezpečné dětské kosmetiky obecně platí, co se ve složení uvádí na prvním místě, toho je v produktu obsaženo nejvíce a naopak. Pro zdraví dětí je nejlepší kupovat takovou dětskou kosmetiku, která obsahuje obecně co nejméně složek. Jedině tak budete mít jistotu, že svému dítěti nedopřáváte to, co nepotřebuje a vyhnete se tak možným nepříjemnostem s kožními problémy.

 

Používání bezpečné dětské kosmetiky se pro každý věk liší

Používaná dětská kosmetika je odlišná u novorozenců a pak například u dětí školního věku. První dny života miminka není třeba používat žádnou kosmetiku, stejně tak není nutné miminko každý den koupat. Později je vhodné zařadit přírodní oleje na promazání suché dětské pokožky, na kterou malé děti trpí.

Starostlivou péči o dětskou pokožku vyžadují i kojenci či později batolata, například v podobě měsíčkového koupelového oleje či zklidňující mast na opruzený a podrážděný zadeček.

Jakmile narostou dětem vlásky, je vhodné zařadit jemné šampony bez silikonů a parabenů, nejlépe s kondicionérem, aby se jemné dětské vlásky necuchaly a šly dobře rozčesávat.

 

Co dělat, když použijeme nevhodnou dětskou kosmetiku?

Když už použijeme nevhodnou dětskou kosmetiku a objeví se zarudnutí nebo jiná nepříjemnost, nejjednodušší je přestat daný produkt ihned používat a postižené místo ošetřit léčivou a zklidňující mastí, kterou nám doporučí lékař či lékárník.

Nenechte se tedy zmást na obalech dětské kosmetiky nápisy typu vhodné pro děti, protože ani to není zárukou kvalitní a bezpečné  dětské kosmetiky.