AHA a BHA kyseliny v kosmetice: Objevte jejich výhody!

Kdybychom srovnali péči o pleť v dnešní době a před pár lety, našli bychom jeden zásadní rozdíl. V dnešní moderní době využíváme ve své denní rutině řadu kyselin, které jsou pro naši pleť prospěšné.

Kyseliny můžeme rozdělit do dvou základních skupin – AHA a BHA kyseliny. Oba druhy kyselin se hodí pro všechny typy pleti, přesto mezi nimi nějaké ty rozdíly najdeme. Pokud se chcete dozvědět, které to jsou a jak jsou AHA a BHA kyseliny užitečné, pak čtěte dál.

image0_5

PhotoRoom_20220107_124721

Oblíbenost AHA a BHA kyselin v kosmetice je na vzestupu

Rectangle 76

Kyseliny se využívají k chemickému peelingu a tyto produkty zažívají dnes obrovský boom. Oproti mechanickému peelingu s abrazivními částečkami nepůsobí pouze na povrchu, ale pronikají hluboko do pleti a odstraňují odumřelé buňky tak, aby se neucpávaly póry. Konzistencí mohou připomínat obyčejný čistící gel a může nám tak připadat, že nic nedělají. Pracují ovšem neviditelně, bez jakéhokoliv podráždění, avšak mnohem účinněji.

V nabídce korejské kosmetiky je většina peelingů chemického charakteru. Cenově dostupnou variantou jsou Apple Smoothie Peeling Gel od Mizonu s AHA ovocnými kyselinami.

A jako další Lemon Sparkling Peeling gel od secret Key s citronovou vodou a vitamínem C 

AHA kyselin máme celkem 7 druhů

Rectangle 76

Mezi AHA kyseliny, zvané také jako alfa-hydroxykyseliny, se řadí kyselina glykolová, mléčná, mandlová, jablečná, citronová, maleinová nebo vinná. Jde především o ovocné kyseliny a hodí se případech, kdy toužíme po omlazení pleti.

AHA kyseliny bojují proti pigmentovým skvrnám, zjemňují vrásky a projasňují pleť. Hodí se tedy na zralou a suchou pleť, protože v ní dokáží lépe udržet vlhkost.

aha

PhotoRoom_20220107_124721

Účinek AHA a BHA kyselin se dostaví velmi rychle!

Rectangle 76

Při chemickém peelingu s AHA a BHA kyselinami se obnovy pleti dočkáte mnohem rychleji, ovšem i tak to nebude ze dne na den. Proces obnovy pleti chvíli trvá a výsledky budou viditelné zhruba po měsíci pravidelného používání. Exfoliaci je tedy vhodné používat pravidelně měsíc, pak si udělat měsíc přestávku a poté zase začít.  

Není kyselina jako kyselina aneb zásadní rozdíly mezi AHA a BHA kyselinami

Rectangle 76

Jednotlivé AHA kyseliny se mezi sebou liší velikostí molekul, a tedy i schopností pronikat do kůže. Nejmenší molekuly má kyselina glykolová, má tedy nejrychlejší a nejsilnější účinky, protože se do kůže dostává nejsnáze. Patří také mezi nejznámější a nejpoužívanější kyselinu z této skupiny.

Kyselina mléčná má podobné účinky, ale molekuly má větší, takže pracuje pomaleji a je šetrnější. Vzniká fermentací laktózy a možná by bylo jednodušší sáhnout do ledničky pro jogurt a pravidelně si jím zkrášlovat obličej. Bohužel pH jogurtu je příliš nízké na to, aby se mohlo rovnat pH chemického peelingu a být tak stejně účinné.

Pro hodně citlivou pleť je vhodná kyselina mandlová s největšími molekulami.

Na Kocosbeauty najdeme široké portfolio produktů s AHA kyselinami. Pro suchou až smíšenou pleť je ideální jemný chemický exfoliant AHA 7 Whitehead Power Liquid od značky Cosrx. Obsahuje 75 % jablečnou vodu a kyselinu glykolovou, které pleť zjemní, vyhladí a dokáží urychlit proces obnovy buněk.

Od stejné značky můžeme péči o pleť doplnit o veganský pleťový AHA/BHA Clarifying Treatment toner.

Hned několik tonerů nabízí i značka Whamisa, například Organic Flowers Toner Original, Organic Flowers Toner Refresh nebo Organic Flowers Toner Deep Rich.

Oproti tonerům jsou stejně oblíbená pleťová mléka – Whamisa Organic Flowers Lotion Original či Whamisa Organic Flowers Lotion Refresh.

 Skupinu BHA kyselin zastupuje pouze jedna kyselina

Rectangle 76

BHA kyseliny (beta-hydroxykyseliny) jsou vhodnější na mastnou a problematickou pleť. Na rozdíl od AHA kyselin rozpouštějících se ve vodě se BHA kyseliny rozpouští v tucích. Mezi nejznámější patří kyselina salicylová, která je také jedinou zástupkyní této skupiny kyselin. Dokáže rozpouštět kožní maz zodpovědný za ucpávání pórů, tvorbu akné a pupínků.antibakteriální a protizánětlivé účinky a zmírňuje podráždění. Působí hluboko uvnitř pórů a čistí je zevnitř, což žádná jiná látka ve své podstatě neumí. Skvělá je čistící pěna od COSRX s obsahem 0,5% kyseliny salicylové

BHA kyselinu můžeme nalézt v neparfémovaném hydratačním toneru Benton Aloe BHA Skin Toner.  

bha salic

PhotoRoom_20220107_124721

Při používání AHA a BHA kyselin je důležité myslet na vysokou sluneční ochranu!

Rectangle 76

Při aplikaci kyselin je třeba myslet na jednu důležitou věc, a tou je sluneční ochrana. Po ošetření bychom měli vždy použít ochranu alespoň se SPF 30. Kyseliny zvyšují fotosensitivitu pleti i týden po použití, proto je aplikace opalovacího krému pod make-up nutná. 

Existuje ale i řada make-upů, které již SPF obsahují. Lze jmenovat například Snail Repair Intensive BB Cream SPF50+ PA+++ – krycí BB krém, vysoký filtr SPF 45 najdeme v rozjasňujícím BB krému Shimering Petit od značky Holika Holika (tato značka mimo jiné nabízí i další BB krémy se SPF 30 a 25) a jeden z nejoblíbenějších BB Cream Illuminating Supple Blemish Cream SPF40 PA++ od světoznámé značky Dear Klairs. 

Proto je vhodnější naordinovat si přípravky s kyselinami na podzim nebo v zimě, kdy je sluneční záření slabší.

Pokud by nastaly nějaké obavy z opalovacích přípravků pod make-up, ty korejské jsou mnohem jemnější, snadno se roztírají i vstřebávají a hlavně nezanechávají nepříjemný bílý film, který by mohl make-up ovlivnit.

Vůbec není na škodu používat opalovací krémy s nejvyšší ochranou SPF 50. Čím vyšší faktor, tím lepší ochranu své pleti dopřejeme.

Kyseliny se také nedoporučuje používat během těhotenství a kojení.

holka

PhotoRoom_20220107_124721

Vhodnou péči o pleť s AHA a BHA kyselinami hledejte v korejské kosmetice

Rectangle 76

Na Kocosbeauty.cz najdeme třeba lehký opalovací krém Protective Cream Wyterproof Sun Gel se SPF 50 od značky SKIN79. Má lehkou texturu, nebarví a nezanechává mastný film. Má přírodní složení a díky mnoha rostlinným extraktům je nejen funkční, ale i pečující.

Mimo jiné je k dostání celá řada pleťových krémů, které již vysoký ochranný faktor obsahují. Nemusíme tak používat žádné speciální přípravky, pouze krémy, jak jsme zvyklí.

Vysoká sluneční ochrana je zaručena i díky pleťovému krému v praktickém tyčinkovém balení Moist Cool Sun Stick SPF 50+ PA ++++ od značky Skin79. 

AHA a BHA kyseliny kombinovat, ale ne vrstvit! 

Rectangle 76

Oba druhy kyselin je možné mezi sebou i kombinovat, avšak nedoporučuje se jejich vrstvení. Většinou nám při běžné péči stačí jedna kyselina denně. Je třeba pouze brát ohled na to, co naše pleť potřebuje a co zvládne. Stejně tak se v začátcích doporučuje začít s přípravky, které jsou méně koncentrované a postupně tuto koncentraci kyselin zvyšovat.

S AHA a BHA kyselinami můžeme kombinovat asi nejznámější kyselinu hyaluronovou. Ta totiž nemá žádné exfoliační účinky, proto je vhodná jako následná péče. 

S používáním AHA a BHA kyselin je třeba obezřetnosti!

Rectangle 76

Chemické AHA a BHA peelingy jsou hodně účinné, proto může dojít k podráždění. Neměly by se tak z počátku používat častěji než 2x do týdne, později je možné četnost aplikace navyšovat. Záleží na typu pleti a citlivosti. Většina přípravků by měla obsahovat i podrobný návod k použití, kterého je dobré se držet.

Vhodnější je používat je večer na vyčištěnou pleť. Ta může po použití zarudnout a nikdo nechceme vyjít ráno z domu zarudlí. Podráždění nebo štípání ale nemusí být pravidlem, mnoho žen nic takového nepozoruje. Není tedy třeba se ničeho obávat a ani po první reakci produkt hned zatracovat. Pleť si na něj postupně zvykne.