Mílie: Víte, jak jim předcházet a jak je odstranit?

Mílie jsou malinkaté bílé tečky podobné uhrům, avšak jsou mnohem zapeklitější a nedá se jich tak snadno zbavit. Pokud také patříte mezi majitelky mílií a rádi byste jim alespoň trošku porozuměli a zbavili se jich, pak čtěte následující kapitoly.

Dozvíte se, co to vlastně mílie jsou a jak vznikají a především, jak proti nim bojovat a předcházet jim, popřípadě jak mílie efektivně odstranit. Mimo jiné si uvedeme pár tipů, jak se mílií úspěšně jednou provždy zbavit, včetně osvědčených babských rad.

milium

TEXT OBRÁZEK

S míliemi jsme se pravděpodobně každý poprvé v životě setkali již po narození, po prvních týdnech nebo měsících nám ovšem samovolně zmizely. Proto o nich většinou během dospívání nic nevíme a začínají se z ničeho nic objevovat až s přibývajícím věkem. V mládí řešíme akné a pupínky a sotva se jich zbavíme a z tohoto hektického období vyrosteme, nastoupí na řadu další problém - mílie.

 

Za vznikem mílií stojí často špatně zvolená pleťová péče

Rectangle 76

V případě mílií jde o malé bílé pupínky, 1-2 mm velké, které jsou tvrdé a nejdou na rozdíl od akné vymáčknout. Nejčastěji se objevují mílie u oka, tedy pod ním a na očním víčku, na rtu, nosu nebo na tvářích. Jde tedy většinou o místa, která jsou nejvíce viditelná pro naše okolí. Ačkoliv jsou mílie zdánlivě neškodné, mohou nám svým výskytem pořádně znepříjemnit život. Mílie u oka je asi nejčastější, protože kůže je zde velmi tenká a je vysoká pravděpodobnost, že se nám právě zde bílá hrudka pod kůží vytvoří. Mílie na rtech nejsou tak časté a můžeme si je splést například s afty nebo opary.

Příčina mílií není zcela jasná, faktorů ovšem může být více.  Za vznikem mílií může stát i špatně zvolená pleťová péče s obsahem parafínů či minerálních olejů, aplikovaná bezprostředně v blízkosti očního okolí. To je hodně citlivé a proto bychom měli volit kvalitní jemné oční krémy na místo těch hutných, které mohou ucpávat póry.

Na Kocosbeauty najdeme celou řadu vhodných očních krémů, například Ultra Vitalizing Snail krém s hlemýždím extraktem od značky Dewytree, vyhlazující a regenerační oční krém Centella Green Level Eye Cream s výtažkem z pupečníku asijského od značky Purito, liftingový oční krém s peptidy Pep-tightening Eye Cream od Petitfée nebo oční krémy od Mizonu. 

hlava

JEN TEXT

 Mílií existuje celkem 5 druhů:

  • neonatální - objevují se u novorozenců a samy po pár měsících zmizí,
  • primární - nejčastější skupina mílií, zmizí samovolně do několika týdnů,
  • traumatická - vznikají následkem poškození pokožky ucpáním potní žlázy, např. při spálení, vznikem puchýřů, apod.,
  • milia en plaque - objevuje se vzácně ve spojitosti s kožním autoimunitním onemocněním,
  • mnohonásobné eruptivní mílie - ty se objevují ještě vzácněji než předchozí skupina, jde o celá ložiska mílií.

Jak mílie vznikají?

Rectangle 76

Mílie si nevybírají podle věku a mohou se objevit v pubertě i v důchodovém věku. Proces tvorby mílií se nazývá hyberkeratinizace, neboli rychlá tvorba keratinu. Ta způsobuje zhrubnutí vnější vrstvy pokožky, jejíž příčinou je nadměrná tvorba mazu, způsobené nadměrným opalováním, kouřením, mechanickým poškozením pokožky či užíváním některých léků.

Proti míliím jedině s prevencí

Rectangle 76

Lepší než následky mílií je lepší řešit jejich prevenci. Prevencí proti míliím mohou být také peelingy nebo exfoliační gely. Právě nedostatečný peeling je častou příčinou vzniku mílií.  Účinný může být například jemný chemický peeling k čištění pórů BHA Blackhead Power Liquid od COSRX.

Míliím lze předcházet zařazením kyseliny glykolové do denní rutiny. Dobře může posloužit například jemný chemický exfoliant se 7 % kyselinou glykolovou AHA 7 Whitehead Power Liquid od značky COSRX.

Ani v zimě nesmíme zapomínat na vysokou sluneční ochranu se SPF 

Rectangle 76

Za vznik mílií může často nadměrné vystavování obličeje sluníčku, proto je nutné nezapomínat na krém s ochranným faktorem SPF 30-50.

Vysokou ochranu nabízí opalovací pleťový Protective Cream Waterproff Sun Gel SPF50+ PA++++ od značky  Skin79. Na ten bychom neměli zapomínat nejen v letních měsících a době dovolených, ale ani v zimě a při návštěvě hor. Právě tam jsme slunečnímu záření paradoxně vystaveni ve vysoké míře, což si ani často sami neuvědomujeme.

Během dne nemusíme sahat vyloženě po opalovacích krémech, ale můžete tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou. Značka Holika Holika nabízí celou řadu BB krémů, které nám skvěle poslouží jako jemný zkrášlující make-up a zároveň nám pleť ochrání faktor SPF 30.

Také je nutné přestat používat hutný a výživný pleťový krém i na oční okolí, kde je kůže velmi tenká a tukové složky tak mnohem hůře pojme. Odumřelá pokožka se začne následně hromadit a to má za následek vznik mílií. Na citlivé oční okolí proto volíme k tomu určené oční krémy.

Proti vzniku mílií můžeme vyzrát používáním pleťového séra s retinolem. Ten pleť vyčistí, odstraní odumřelé buňky a preventivně navíc bojuje proti vráskám a akné.

spf

JEN TEXT

Jak mílie odstranit? 

Rectangle 76

Odstranění mílií je samozřejmě možné, ovšem sami doma bychom to v žádném případě zkoušet neměli. Mohli bychom si do místa zanést infekci a jejich stav tak ještě zhoršit. Může to být také velmi bolestivé a po odstranění mílií svépomocí nám může zůstat nehezká doživotní památka v podobě jizvy. 

S míliemi nám může pomoci kosmetička nebo dermatolog, který je dokáže odborně, efektivně a hlavně bezbolestně odstranit. Mílie se opatrně napíchne sterilní jehlou a tvrdá bílá kulička se vymáčkne ven. K odstranění mílií se také používá laser nebo kryoterapie, to ovšem nemusí být konečné řešení a jehle se následně stejně nevyhneme. Po zásahu odborníka nám po míliích nezůstane jizva či jiná viditelná památka.

Babské rady na mílie

Rectangle 76

Existuje celá řada kosmetických produktů, které nám pomohou proti vzniku mílií. Pro některé z nich ale nemusíme chodit daleko a stačí se porozhlédnout doma ve spíži. Výborný je obyčejný med, který je blahodárný pro své exfoliační účinky. Stačí jej smíchat s kapkou oleje, aplikovat denně na pokožku obličeje a následně opláchnout.

Vhodná může být také směs limetkové šťávy a granátového jablka, kterou si budeme na mílie pravidelně nanášet.

 

AHA a BHA kyseliny v kosmetice: Objevte jejich výhody V DALŠÍM ČLÁNKU!