Trápí vás hyperpigmentace? Objevte 5 tipů, jak zmírnit tmavé skvrny na kůži

Tmavé skvrny na kůži neboli hyperpigmentace není nic neobvyklého. Obzvláště v letních měsících je to zcela běžný kožní problém, který zdobí náš obličej, ruce, ale i jiné části těla, nadměrně vystavované sluníčku. V mnoha případech skvrny na kůži samy vyblednou, v opačném případě můžeme sáhnout po vhodné kosmetice nebo dermatologickém ošetření. Hyperpigmentace trápí mnohé z nás, proto si přiblížíme její příčiny, jakou proti tmavým flekům na kůži zvolit prevenci a jak tmavé skvrny na kůži odstranit.

 blog3

BLOG5

Co je to hyperpigmentace a jak vzniká?

Rectangle 76

Hyperpigmentace je označení pro tmavé fleky na kůži, které jsou tmavší než je náš typický odstín. Mohou se vyskytovat ve formě malých flíčků, ale i větších tmavých map. Tmavý flek na kůži se může objevit na obličeji, rukou, ale i na nohou či na zádech. Nejčastěji nás trápí hyperpigmentace v obličeji, kde je také nejvíce viditelná pro okolí a v těchto partiích nás také nejvíce trápí.

Zvýšená pigmentace není škodlivá, ovšem může jít i o zdravotní problém, který je třeba řešit vhodnou léčbou.

Druhy hyperpigmentace


  • melasma - je způsobena hormonálními změnami, například v těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce či při chemoterapiích a může se objevovat v kterékoliv části těla,
  • sluneční skvrny na kůži - vznikají zcela běžně po vystavení pokožky nadměrnému slunečnímu záření,
  • pozánětlivá hyperpigmentace - důsledkem poranění nebo zánětlivého onemocnění kůže, například hyperpigmentace po akné.

Příznaky hyperpigmentace 


Hlavním příznakem hyperpigmentace jsou tmavé fleky na kůži. Mohou mít různý tvar, velikost a objevovat se kdekoliv na těle. S přibývajícím věkem je jejich výskyt a četnost častější. V pozdějším věku, zhruba po 30. roku věku se objevují tzv. stařecké skvrny, které můžeme pozorovat především na rukou.

Prevence proti tmavým skvrnám na kůži

Rectangle 76

Pokud je to jen možné, měli bychom hyperpigmentaci zabránit používáním vhodné sluneční ochrany. Volit bychom měli minimální ochranný faktor SPF 30, mnohem lepší je SPF 50 a vyšší. Ten bychom měli používat denně bez ohledu na to, zda se chystáme na pláž nebo jen s dopisem na poštu. Na opalovací krém často zapomínáme, když je pod mrakem, což je velká chyba. Škodlivé záření proniká i přes mraky nebo dokonce slunečník, proto se musíme mazat, i když je zamračeno.

Vysokou ochranu nabízí opalovací pleťový Protective Cream Waterproff Sun Gel SPF50+ PA++++ od značky  Skin79.

Značka Holika Holika nabízí celou řadu BB krémů, které nám skvěle poslouží jako jemný make-up a zároveň nám pleť ochrání nižší, ale i tak spolehlivý faktor SPF 30. 

Pomoci může i oblečení, které naši kůži chrání a především nošení pokrývky hlavy a slunečních brýlí.

Slunci bychom se měli vyhýbat mezi 11:00 h a 15:00 h, kdy je sluneční záření nejsilnější a také nejškodlivější.

blog2

BLOG5

Hyperpigmentace jako diagnóza

Rectangle 76

S hyperpigmentací se můžeme obrátit i na odborníka, který nám ji pomůže správně diagnostikovat a zvolit vhodnou léčbu. Předepíše nám léky na předpis, které tmavé skvrny na kůži zesvětlí.

Existují ovšem i různé preparáty ve formě volně prodejných léků, kterými si můžeme tmavé skvrny zesvětlit domácí léčbou.  

Hyperpigmentace v obličeji je nejčastějším výskytem tmavých skvrn na kůži

S hyperpigmentací nejčastěji bojujeme v obličeji. V těchto partiích nám pomohou zesvětlující krémy s přísadami, jako je hydrochinon, kyselina kojová, kořen z libečku, extrakt z lékořice, niacinamid neboli vitamin B3 či N-acetylglukosamin.

Niacinamid je obsažen například v rozjasňujícím pleťovém séru s propolisem Beauty of Joseon Glow nebo hydratační pleťové emulzi Galacto Niacin 97 Power Essence od značky Purito. 

Krémy s těmito látkami jsou většinou běžně dostupné bez lékařského předpisu. Odbarvení skvrn na obličeji může trvat déle než odborné ošetření, avšak není takovým zásahem do kůže a po pravidelném používání se výsledek dostaví tak či tak.

Se skvrnami v obličeji zatočí kyseliny!

Rectangle 76Kyseliny fungují na kůži tak, že odlupují svrchní vrstvu kůže. Tím se objeví nové kožní buňky a nahradí ty staré. Tento proces má za následek vyrovnání tónu pleti a ta je celkově hladší a jemnější na dotek.

Mezi nejznámější kyseliny používání v kosmetice jsou kyselina salicylová, kyselina glykolová, kyselina mléčná či vitamín C.

Vitamín C najdeme v pleťovém séru Power 10 Formula VC Effector With Vitamin C od značky It´s Skin, v Pure Vitamin C séru od Purito nebo Freshly Juiced Vitamin Drop séru od Dear Klairs.

Každé ráno a večer také můžeme mít po ruce veganský pleťový toner AHA/BHA Clarifying Treatment Toner od značky COSRX s kyselinou glykolovou.

U pleťových sér s vitamínem C je třeba mít se na pozoru při skladování. Při špatné manipulaci může rychleji oxidovat a na pleti tak udělá více škody než užitku. Lahvičku se sérem tak raději skladujeme na tmavém a chladnějším místě a nešetříme si jej na další roky. Obsah se nám tak nezkazí a nemusíme litovat jak samotného přípravku, tak investovaných peněz.

aha

BLOG5

Na tmavé skvrny pomohou i retinoidyRectangle 76

Retinoidy mají malou molekulární strukturu a to jim umožňuje proniknout hluboko do kůže. Jsou bezpečné pro všechny tóny pleti a jsou dostupné na předpis i volně v kosmetických přípravcích.

Proti tmavým skvrnám na obličeji lze bojovat pomocí chemického peelingu

Rectangle 76 Kyseliny v silnější koncentraci jsou využívají v chemickém peelingu. Snižují výskyt hyperpigmentace a můžeme tak s jejich pomocí dosáhnout lepších výsledků.

Na Kocosbeauty je k dostání účinný chemický peeling BHA Blackhead Power Liquid od značky COSRX a také skvělá exfoliační čistící voda s 5% kyselinou mandlovou od značky by Wishtrend Mandelic acid 5% Skin prep Water. Po jejich použití je třeba použít opalovací krém, protože pleť je pak náchylnější na sluneční světlo a může se tak snadno podráždit.

Chemický peeling je lepší naordinovat přes noc nebo přes zimní měsíce, kdy není sluneční záření tak silné.

Hyperpigmentace se lze zbavit i laserem

Rectangle 76 Pokud se nechceme spoléhat na kosmetiku, můžeme se svěřit do rukou odborníků a nechat si pigmentové skvrny zesvětlit laserem.

Nejčastěji se využívá intenzivní pulzní světlo nebo laser. Díky nim se snadno a rychle zbavit hyperpigmentace od sluníčka, stařeckých fleků na rukou či jiných kožních problémů.

Laser působí přesně a cíleně přímo na skvrny bez okolního poškození kůže. Zákrok trvá pouze několik minut a stejně jako po chemickém peelingu je třeba pokožku po ošetření po nějakou dobu chránit opalovacími krémy a nevystavovat se zbytečně sluníčku. Proto i zde se doporučuje zákrok podstoupit v zimních měsících.

Mílie: Víte, jak jim předcházet a jak je odstranit? To se dozvíte v DALŠÍM ČLÁNKU!