Vrstvy kůže: Zjistěte, kde přesně působí kosmetické přípravky

Lidská kůže je považovaná za největší orgán lidského těla. Plní celou řadu funkcí, které jsou pro nás životně důležité. Většinou ji bereme jako samozřejmost, ale neuvědomujeme si, co vše pro náš komfort musí dělat.

Většina z nás nemá o funkcích kůže dostatek informací, proto si o ní můžeme v následujících řádcích dozvědět víc. Zjistíme, jaké jsou funkce kůže, popíšeme si anatomii kůže, jednotlivé vrstvy kůže, jaká je stavba kůže člověka a především jak se o kůži starat, aby byla zdravá.

test blog

Kůže jako největší orgán lidského těla

Rectangle 76Naše kůže může mít podle váhy a výšky daného člověka až 2 m². Například u dospělého muže o výšce 180 cm a váze 82 kg zabírá plochu 1,8 m² a váží přes 3,5 kg, s podkožním tukem to může být až 15 kg.

Lidská kůže není na všech místech lidského těla stejně silná. Nejtenčí kůže je na rtech a očních víčkách, nejsilnější na patě. Kde je kůže nejjemnější, tam si zaslouží větší péči. Což ovšem neznamená, že patám bychom neměli věnovat vůbec žádnou pozornost. I silná kůže na patách může popraskat a proto je třeba těmto komplikacím předcházet.  

Nejdůležitější funkce kůže

Rectangle 76Kůže je vlastně taková bariéra mezi vnitřním prostředím těla a okolím. Chrání nás před vniknutím chemikálií do těla, před tlakem, nárazem nebo slunečním zářením. Vystavujeme-li se na sluníčku příliš často, kůže se zbarví do hněda začnou se více tvořit pigmentové skvrny.

Kůže nám také pomáhá pracovat s teplem a naopak chladem. Jako tepelná izolace funguje podkožní tuk, potní žlázy fungují termoregulačně a tělo zase ochlazují.  

Anatomie kůže

Rectangle 76Stavba kůže člověka je složena ze tří základních vrstev - epidermis, dermis a hypodermis.

  • Pokožka (epidermis) - nejsvrchnější vrstva kůže, která zajišťuje vodotěsný ochranný obal povrchu těla. Této vrstvy kůže se běžně dotýkáme, chrání před toxiny, bakteriemi a ztrátou vody.

Stavba pokožky je tvořena několika vrstvami buněk, které si lze představit jako dlaždice v několika vrstvách naskládané na sobě.

Pokožku jako takovou můžeme dále rozdělit na 5 vrstev:

  1. Základní vrstva - jde především o jednu řadu buněk, kde se jednotlivé buňky neustále dělí na nové.
  2. Ostnitá vrstva - má zhruba 4-8 vrstev, kdy jsou buňky spojeny můstky připomínající ostny. Mezi těmito buňkami koluje míza zajišťující výživu při jejich cestě na povrch. Jde o vrstvu, která pomocí buněk zajišťuje imunitu.
  3. Granulózní vrstva - je složena z 1-2 vrstev, ve kterých probíhá proces rohovatění neboli keratinizace. S keratinizací je dobré zmínit pojem tzv. hyperkeratinizace, neboli rychlá tvorba keratinu. Ta způsobuje zhrubnutí vnější vrstvy pokožky, jejíž příčinou je nadměrná tvorba mazu, způsobené nadměrným opalováním, kouřením, mechanickým poškozením pokožky či užíváním některých léků. Všechny tyto příčiny mohou způsobovat tvorbu mílií, které jsou častým kožním problémem. Mílie vznikají zejména na obličeji ve chvíli, kdy jsou odumřelé kožní buňky zachyceny pod povrchem kůže. Nejčastěji se objevují mílie u oka, tedy pod ním a na očním víčku, na rtu, nosu nebo na tvářích. Jde tedy většinou o místa, která jsou nejvíce viditelná pro naše okolí. 
  4. Jasná vrstva - buňky v této vrstvě pomalu zanikají. Funkčně vytváří elastickou vrstvu, po které se při tlaku posunuje poslední vrstva pokožky.
  5. Rohová vrstva - jde o nejsvrchnější část pokožky, tzv. navrstvení zbytků původních buněk, které se postupně z povrchu zcela odlučují.
  • škára (dermis) - střední vrstva kůže začíná přibližně 0,2 až 0,5 mm pod povrchem. S pokožkou je spojena nepravidelným zvlněným zaklíněnín zvaným papily. Hydrataci škáry zajišťuje bílkovina zvaná kolagen, která ovšem s přibývajícím věkem, zhruba mezi 20 až 30 lety, klesá. Proto je nutné zahrnout vhodnou péči s kolagenem nebo formou beauty drinků s kolagenem. Díky kolagenu je naše pokožka pružná, pevná a hydratovaná.

 

test blog

Značka Mizon má ve svém sortimentu komplexní pleťovou řadu Collagen, která zahrnuje toner s mořským kolagenem, vypínací a hydratační pleťovou emulzi, liftingový krém proti vráskám, vysoce koncentrované pleťové sérum, oční krém a další.

Kolagen je obsažen i u produktů značky It´s Skin a u dalších značek, které Kocosbeauty nabízí.

Další důležitou bílkovinou je elastin, která, jak už název napovídá, určuje pružnost celé škáry.

Prostory mezi vazivem ve škáře jsou vyplněny gelem, jehož základ tvoří kyselina hyaluronová. Její ceněnou vlastností je schopnost vázat až 1000x více vody, než sama váží. Kyselinu hyaluronovou tvoří velké množství kosmetických přípravků, především pleťových krémů a sér.  

Chceme-li pleti dopřát hydrataci v podobě kyseliny hyaluronové, můžeme zvolit veganské pleťové sérum Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule od Cosrx, hydratační sérum Hyaluronic Acid Moisture Serum od It´s Skin nebo intenzivní hydratační sérum Pure Hyaluronic Acid 90 Serum od Purito.

Kyselina hyaluronová je také oblíbenou složkou v plátýnkových maskách, jako je Skin Rescuer Mask Sheet Hyaluronic Acid od Holika Holika.

  •   podkožní tukové vazivo (hypodermis) - začíná přibližně 2 mm pod povrchem. Tuková tkáň je důležitou zásobárnou energie, tvoří ochranný obal pro nervy a cévy a zabraňuje únikům tepla.

Tukové vazivo je v jednotlivých částech těla různé. Například v oblasti očí máme jen tenkou vrstvu, v oblasti stehen nebo hýždí je vrstva kůže podstatně silnější. Záleží ovšem na typu postavy, genetice, pohlaví a dalších faktorech.

Kůže jako zrcadlo

Rectangle 76Naše kůže často vypovídá o našem zdravotním stavu, neboť zrcadlí fungování našeho těla. Pokud jsme nemocní nebo se polekáme, jsme bledí, naopak při rozčilení zčervenáme.

Skrze kůži můžeme také vypozorovat různá onemocnění, jako jsou vyrážky, ekzémy, akné či lupénku.

Lidská kůže také odráží to, jak se o ni staráme a jakým vlivům okolního prostředí jsme vystaveni. Pokožka funguje jako taková pomyslná houba a je jen na nás, čím ji necháme “nasát”.

S přibývajícím věkem můžeme pozorovat první vrásky, ovšem základem změn na kůži je především správná a důkladná péče. Na prvním místě by mělo stát pravidelné odličování a čištění pleti doplněné o následnou péči, díky které se pokožka zregeneruje a vyživí.

Zda se o pleť a pokožku celého těla staráme dobře, poznáme zejména v pozdějším věku. A čím dříve začneme, tím lépe.

Kromě dostatečné péče navenek bychom neměli zapomínat ani na výživu zevnitř a dodržovat pestrý jídelníček a hlavně pitný režim. 



test blog

Látky, které škodí pokožce

Rectangle 76Pokožce mohou vadit některé látky v kosmetice. Ty jsou bohužel často ve složení běžné a proto je vhodné si už v drogerii nebo na e-shopu při nákupu pročítat etikety jednotlivých produktů.

V kosmetice bychom se měli vyhýbat především silikonům, SLS a SLES či parabenům. Všem těmto látkám bychom se měli vyhýbat i v pleťové a tělové kosmetice.

Parabeny jsou syntetické látky, které se do kosmetiky přidávají jako konzervanty. Jednorázově nejsou pro pokožku škodlivé, z dlouhodobého hlediska nám mohou přivodit alergie či jiná podráždění, v horším případě způsobují rakovinotvorné bujení. 

Silikony fungují jako změkčovadlo či kondicionér. Používají se nejčastěji ve vlasové kosmetice a naše tělo je nedokáže odbourat. Vlasům dodají sice lesk a jsou jemnější, ovšem obalí ho voděodolným filmem a přirozeně se jich nezbavíme. K jejich odstranění je pak následně třeba profesionálního ošetření vlasů. Na obalech je najdeme pod příponou -cone. 

Hliník neboli aluminium se nejčastěji využívá při výrobě deodorantů. Pokožku sice sám o sobě nedráždí, ale zanáší naše tělo hliníkovými usazeninami. To může mít z dlouhodobého hlediska za následek problémy s nervovým systémem, špatnými funkcemi ledvin nebo dokonce problémy s plodností. 

Tenzidy neboli SLS/SLES, často označované jako pěnidlo. Díky těmto látkám nám dobře pění sprchový gel, šampon nebo zubní pasta a díky nim máme také pomyslný vnitřní pocit, že přípravky skutečně fungují. Bez těchto vlastností se ovšem v běžném životě dokážeme bez problémů obejít. Tenzidy pokožku vysušují, navíc dráždí oči a nepříznivě působí na i dýchací ústrojí. 

Formaldehyd způsobuje alergické reakce a velmi často je obsažen v lacích na nehty jako konzervant.  

PPG a PEG glykoly jsou syntetické emulgátory, zvlhčovače a nosiče vůní v olejích. Kromě alergií mohou způsobit vážné kožní problémy. Na kosmetice je najdeme pod označením s koncovkou -eth. 

Ftaláty jsou estery kyseliny ftalové a jako syntetické látky jsou k naší pokožce nebezpečné. Používají se pro zvýraznění parfemace, jako rozpouštědla nebo k denaturalizaci alkoholu. 

Velmi škodlivé jsou též syntetické UV filtry. Ty najdeme zejména v konvenčních opalovacích krémech z drogerie. Místo, aby nás chránily, ještě více nám škodí. Při nadměrném slunění se s jejich použitím podle odborných studií dokonce zvyšuje růst rakovinných buněk a obecně riziko rakoviny.

Kromě vysokého ochranného faktoru bychom si tedy měli pečlivě vybírat opalovací krémy s přírodními složkami, kterou má korejská kosmetika.  

Vhodný je například Protective Cream Waterproof Sun Gel SPF 50+ PA0000 od značky SKIN79, lehký ochranný krém Neogen Dermalogy Day Light Protection Sunscreen SPF50/PA+++ nebo BB krémy od značky Holika Holika. 

Alergie na některé látky se nemusí objevit po prvním použití

Rectangle 76Určitě jsme se někdy u kosmetiky setkali, že před jejím použitím se má nejdříve použít na zápěstí v malém množství a pokud se neobjeví alergická reakce, můžeme ji používat směle dál. To je celkem běžná praxe například u permanentních barev na vlasy. Pokožka si ovšem na některé přípravky musí navyknout a neznamená to, že pokud se problém neobjeví po prvním použití, neobjeví se už nikdy. To je velký mýtus a nežádoucí účinky se mohou objevit klidně až po několika týdnech používání. Takový přípravek pro nás není vhodný a měli bychom jej co nejrychleji vyřadit ze své denní rutiny.

Ne všechny látky dokáže tělo vyloučit a z dlouhodobého hlediska mohou být velmi škodlivé. 

Všechny výše zmíněné škodlivé látky bychom jen stěží hledali ve vlasové kosmetice značky Kundal, která může být tou pravou volbou. Krom toho jsou šampony obohaceny o keratin, kolagen, mléčné proteiny a další cenné vitamíny.

Obecně korejská kosmetika se vyznačuje složením, které je pro pleť velkým přínosem a nebude ji nijak dráždit.  

Stavba pokožky

Rectangle 76Z hlediska anatomie tvoří kůži buňky a až z 90 % z nich je keratin. Tyto buňky se nazývají keratinocyty. Rozmnožují se dělením na dvě buňky a obě dceřinné mají vždy stejné vlastnosti jako zanikající mateřská. S přibývajícím věkem buňky svoji aktivitu zpomalují a obnova buněk už také není v takové míře. Zatímco u dětí se kůže může obnovit za 21 dní, u starších je to dvojnásobek. Obnova kůže není jednorázový proces, ale děje se postupně po jednotlivých šupinkách.

Za celý život obnovou ztratíme až 20 kilogramů mrtvých buněk.

Co si vezme lidská kůže z kosmetiky? 

Rectangle 76Aby se kosmetika dostala do našeho krevního oběhu, to je zapotřebí brát s velkou nadsázkou a většinou to ani není možné. Naše kůže má příliš mnoho vrstev, aby se tak stalo. Propustnost do kůže je ovlivněna řadou mnoha faktorů. Absorpce zahrnuje 3 kroky:

  • penetraci (vstup látky do určité vrstvy kůže) - přechod ingrediencí z kosmetiky z povrchu kůže do její nejsvrchnější vrstvy,
  • permeaci (přestup látky z jedné vrstvy kůže do druhé) - postoupení ingredience z pokožky do škáry,
  • resorpci (vstup látky do lymfy nebo cévního systému) - vstup ze škáry do krevního oběhu.

Záleží také na složení přípravků. Pleťový krém, který obsahuje více vody se do pokožky vstřebá snáze než hutný krém na bázi olejů a másel. Důležitý faktor je také velikost molekul či chemická rozpustnost a podobně.

Propustnost do pokožky také může urychlit masáž. Když například používáme tělové oleje místo mléka a spojíme příjemné s užitečným, pokožka si vezme z oleje více cenných látek než při namazání ve spěchu.

Záleží také na pokožce na různých částech těla, na kterou je kosmetika aplikována. Do pleti na obličeji se krém vstřebá snáze než na jiných částech těla. 

Kosmetiku používáme především proto, abychom udrželi dobrý vzhled pokožky zvenčí, nikoliv aby působil až v krevním oběhu.

Hlavní zásady péče o zdravý vzhled pokožky

Rectangle 76Přiměřená péče je jedna věc, přehnaná péče je věc druhá. Pokožce škodí i nadměrné koupání a namáčení. To si jistě pamatujeme z dětství, kdy se nám na konečcích prstů tvořily varhánky. Dlouhé koupání zejména v hodně horké vodě pokožku odmašťuje a vysušuje.

Po každé koupeli je nutné pokožku důkladně hydratovat a promazat.

Kocosbeauty nabízí řadu tělových mlék od značky Kundal s lákavými vůněmi, jako například s vůní konvalinky, růžového grepu, máty, třešňového květu, růže nebo dětského pudru.

 

Rozšířené póry a černé tečky, jak se jich zbavit? To se dozvíte v PŘEDCHOZÍM ČLÁNKU!