Jak rychle rostou vlasy? A je možné jejich růst zrychlit?

Každý z nás touží po pevných a hustých vlasech a jen málokdo je s vlasy skutečně spokojený. Říká se, že slyšíme trávu růst. Růst vlasy bohužel neslyšíme, ale pouhým okem můžeme tyto změny po nějaké době pozorovat. Určitě jsme si nejednou v životě položili otázku, jak urychlit či podpořit růst vlasů.

Pokud vás zajímá, jak rychle rostou vlasy a jak jejich růst zrychlit, to se vše dočtete v novém článku. Navíc se dozvíte spoustu užitečných tipů, jak jejich růst ovlivnit, jak urychlit růst vlasů doma třeba domácí maskou na vlasy pro rychlejší růst.

Dozvíme se ale také i další zajímavosti, jako například za jak dlouho vyrostou vlasy a co opravdu na růst vlasů pomáhá.

vlasy fotka

text vlasy 2

Růst vlasů je ovlivněn řadou faktorů

Rectangle 76

Dospělý člověk má okolo 100 tis. vlasů, záleží na genetickém původu. Růst a kvalita vlasů záleží na mnoha faktorech, jako například věk, genetické dispozice, etnický původ, hormonální hladina, možné onemocnění, ale také životní situace. Ne vždy jsme zrovna v pohodě a stres se na našich vlasech podepisuje jejich vypadáváním a lámavostí. Hodně také záleží na roční době, kdy v létě rostou rychleji než v chladnějších měsících.

Zajímavým faktem je i to, že naše vlasy rostou rychleji přes den než v noci. Přes noc tedy odpočívá celé naše tělo, včetně vlasů. 

 

Jak dlouho rostou naše vlasy?


Rychlost růstu vlasů není na první pohled nijak závratná. Průměrně nám vlasy povyrostou o 1-1,5 cm za měsíc, což je až 15 cm za rok. Kdybychom se tedy 10 let nestříhali, měli bychom vlasy až na zem. V jakém stavu by ovšem vlasy za tu dobu nezastřihování konečků byly, to je věc druhá.

Průměrná životnost vlasů je 7 let a není to tak, že bychom vždy po 7 letech přišli o celou hřívu a museli čekat, až nám opět doroste. Vlasy vypadávají i rostou postupně, takže se nám jednotlivé vlasy na hlavě vlastně střídají.

 

Přirozené fáze růstu vlasů


Každý vlas má tři růstové fáze První, anagenní, neboli růstová trvá 2-6 let. V této fázi vyroste z vlasové folikuly nový vlas. K tomuto folikulu je připoután několik let a postupně roste, dokud se nedostane do druhé fáze - katagenní. V této fázi se růst vlasu zastavuje a setrvává zde pouze několik týdnů. V poslední, třetí fázi - telogenní si vlas dělá i s folikulem místo pro nový. V této fázi může setrvat i několik měsíců a pak jednoduše vypadne. 

 

Silikony rychlejší růst vlasů nepřinesou, ba naopak!


Pro krásné a zdravé vlasy je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel. V první řadě je to kvalitní vlasová péče. Je nutné si všímat zejména složení bez silikonů, sulfátů a parabenů, kterými jsou bohužel nadupané veškeré přípravky, běžně dostupné v drogeriích. I přípravky, které se tváří “přírodně” a mají na etiketě napsáno, že slibují 90 % přírodních ingrediencí, mají ve složení již zmíněné silikony.

Silikony sice udělají vlasy hezky lesklé a jemné, naopak jej ale obalí, ztěžknou a mají větší tendenci k vypadávání. Nedostane se přes ně žádná výživa a ať pak používáte sebe kvalitnější péči, snažení je většinou k ničemu. Je to tedy pouze taková iluze, díky které nás výrobci vlasové kosmetiky tlačí do kouta..

Silikony na etiketě většinou poznáme tak, že ve složení najdeme složky s příponou -cone, -ane a -onol. Takovým produktům je lepší vyhnout se obloukem. Zde jde mnohdy o silikony, které nejsou rozpustné ve vodě. Na druhé straně ovšem existují i vodou omyvatelné silikony a těkavé, které se do pár minut vypaří a vlastně nám až tak neškodí.

Jejich koncentrace je dána uváděným pořadím ve složení. Pokud je tedy najdeme na prvních příčkách, můžeme si být jistí, že jím výrobci rozhodně nešetřili a takové produkty bychom měli nechat v regálu odpočívat dál.

shamppo fotka

text vlasy 2

 

Přírodní korejská kosmetika pro rychlejší růst vlasů

Rectangle 76

V korejské kosmetice silikony nenajdeme. Hojně zastoupena je značka Kundal, která nabízí více variant šamponů v praktickém pumpičkovém balení. Vybírat je možné z variant Honey&Macadamia Shampoo English Rose, Honey&Macadamia Shampoo Cherry Blossom, Honey&Macadamia Shampoo Basil&Citrus, Honey&Macadamia Shampoo White Musk, Honey&Macadamia Shampoo Baby Powder, Honey&Macadamia Shampoo Amber Vanilla, Honey&Macadamia Nature Shampoo Pink Grapefruit či Honey&Macadamia Nature Shampoo French Lavender

Pro milovníky tuhých šamponů je možné zvolit veganský The Vegan Glow Shampoo Bar, který stimuluje růst vlasů a zároveň zabraňuje ztrátě hydratace, stejně tak tuhý kondicionér The Vegan Glow Conditioner Bar.

Silikonů se můžeme z vlasů zbavit několika způsoby. Buď se objednáme ke kadeřnici, která už si s námi poradí dostupnými přípravky. Koupit můžeme i speciální šampony, které silikony po nějaké době z vlasů stáhnout. Jako na všechno ovšem existuje účinný domácí recept, a to za pomoci jedlé sody. Tu stačí rovnoměrně nanést po celé délce vlhkých vlasů a lehce promasírovat. Poté se klasicky opláchne vodou a umyje šamponem. Soda může vysušovat, proto je dobré použít masku a také tuto praktiku neprovádět častěji než 1x za měsíc.

 

Růst vlasů lze urychlit i přírodní cestou 

Rectangle 76

Vlasům dělá dobře chinin nebo kofein. Chinin pochází z kůry stromu chininovníku a je účinnou látkou, která dobře působí na vlasovou pokožku. Zlepšuje mikrocirkulaci, upevňuje vlasové folikuly a probouzí k životu ty, které byly doposud neaktivní. Chinin snižuje nebo zcela zastavuje vypadávání vlasů. Naopak mohou vlasy více vysušovat, proto nejsou zcela vhodné na příliš suché vlasy nebo je třeba se vyzbrojit hydratačním kondicionérem či maskou.

Kofein není určen pouze milovníkům kávy. Kdybychom chtěli zajistit kořínkům vlasů dostatečný přísun kofeinu, museli bychom denně vypít alespoň 60 šálků kávy. Toto množství by nás ale vystřelilo na měsíc. Lepší proto bude zvolit šampon s obsahem kofeinu, díky kterému bude účinný tam, kde má.

Kofein blahodárně působí na hustotu vlasů, protože stimuluje jejich růst.

Na Kocosbeauty je k dostání šampon proti vypadávání vlasů Anti-Hair Loss&Scalp Care od značky Kundal. Jeho složení je 100 % přírodního původu a pomocnou látkou je právě kofein. Spolu s ním obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které stimulují vlasové folikuly, podporují růst nových vlasů a zabraňují řídnutí a vypadávání vlasů stávajících. Vlasy jsou po něm lesklé a hebké na dotek a ještě hezky provoněné po třešních.

Ještě před samotným mytím je zapotřebí brát ohled na správné rozčesávání vlasů. To by se nemělo až u mokrých vlasů, ale už před mytím. Mokré vlasy jsou mnohem náchylnější k poškození, proto postačí jejich opatrné pročesání prsty. Kartáč na ně můžeme vzít až uschnou.

 

Pravidelným zastřiháváním k rychlejšímu růstu vlasů


Pokud vlastníme dlouhé vlasy a chceme se vyvarovat roztřepeným konečkům, je třeba si pravidelně ordinovat výživné masky a také je pravidelně zastřihávat. Není nutné je zkracovat hned o několik desítek centimetrů, bohatě stačí dva. Na délce to ani nepoznáme, vlasy nám ale i za toto malé odlehčení poděkují. Po pravidelném zastřihování navíc i rychleji porostou.

 

Jak urychlit růst vlasů? Pomůže i obyčejná masáž pokožky hlavy!


Tuto otázku jsme si položili nesčetněkrát. Máme pocit, že už jsme vyzkoušeli snad všechny dostupné podpůrné přípravky na trhu, ze kterých naše peněženka nebývale zchudla.

Růst vlasů je možné urychlit několika malými triky, z nichž některé nestojí ani korunu. Prvním z nich je masáž pokožky hlavy konečky prstů, nikoliv nehty. Masáž pokožky hlavy stimuluje proudění krve a tím i růst vlasů a navíc mohou naše vlasy zesílit. Stačí si udělat chvilku pro sebe, třeba u sledování oblíbeného seriálu v televizi. Když k tomu navíc přidáme rozmarýnové tonikum, přivodíme si tím i osvěžující zážitek a zbavíme se svědění pokožky. Navíc se tím zbavíme i stresu, který má na kvalitu vlasů také významný vliv. 

 

Co opravdu pomáhá na růst vlasů?

Rectangle 76

Za krásnými vlasy stojí bezesporu i strava bohatá na bílkoviny a zdravé tuky s obsahem omega 3 mastných kyselin. Pokud do svého jídelníčku zahrneme maso, ryby, luštěniny, semena a ořechy, zelené potraviny, jogurty, ovesné vločky či vajíčka, smlsnou si i naše vlasy.

Vedle vhodných potravin můžeme sáhnout i po pravidelném zobání tabletek s vitamínem B, železem nebo zinkem. Vhodné je zvolit například i biotin, ovšem ten je účinný až z dlouhodobého hlediska. Při jeho užívání tedy musíme být trpěliví a abychom zpozorovali nějaké účinky, musíme si počkat 90-180 dní.

Dalším důležitým vitamínem je vitamín E, který podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá udržet zdravou strukturu vlasových folikul.

Že máme vlasy slabé, poškozené a bez lesku může zavinit i nedostatek vitamínu C. Ten není pouze na podporu imunity, ale i na vlasy. Naše tělo používá vitamín C pro tvorbu kolagenu, který je rozhodující pro správný růst vlasů. Tělo samo o sobě si ho vyrobit nedokáže, proto je důležité ho doplňovat v potravinách. Dostatek ho mají především citrusové plody, kiwi, ale i brokolice, paprika či špenát.

jidlo dotka

text vlasy 2

Jak urychlit růst vlasů doma? Domácí maskou na vlasy!


Není nic jednoduššího, než se podívat do domácích zásob a vyrobit si nějakou účinnou domácí masku na vlasy. Růst vlasů můžeme doma urychlit ingrediencemi, které máme každý doma v lednici nebo ve spíži. Jako nejúčinnější lze sáhnout po vajíčku, medu, kávě nebo avokádu.

Pro vlasy jsou prospěšné i různé bylinkové odvary, například kopřivové nebo březové.

V průměru člověk denně přijde o 100 vlasů. To je zcela přirozený jev a není to nic neobvyklého. Obvykle tolik vypadlých vlasů denně ani nespočítáme a trneme hrůzou, když jich napočítáme i kolem dvaceti. Problém nastává v případě, kdy je jich přes 200. To už je pak dobré obrátit se na odborníka a nespoléhat se sami na sebe.

 

Vlasům škodí i obyčejný fén


Samotný růst vlasů lze podpořit tím, že je nebudeme tepelně zatěžovat. Tím máme na mysli před použitím kulmy nebo fénu si spotřebiče nastavit na nejnižší možnou teplotu, případně používat vhodnou tepelnou ochranu. Na trhu existuje spousta sér nebo sprejů, které vlasy chrání před teplem.

 

Časté mytí vlasů růst vlasů neurychlí


Stejně jako nadměrná hygiena těla, škodí i časté mytí vlasů. Vlasy bychom v žádném případě neměli mýt každý den, mohou se pak začít mastit ještě více. Je dobré se naučit vlasy mýt co nejméně a když není zbytí, tak alespoň obden.

Frekvence mytí vlasů záleží na jejich typu. Co se týče jemných a slabých vlasů, každý druhý den je v pořádku. U normálních a pevných vlasů by mělo stačit mytí několikrát do týdne, u pevných a hrubých vlasů i jednou týdně nebo i méně. Vůbec nejlépe jsou na tom majitelky kadeří, na kterých není pomyslná mastnota vidět a nemusí se tak mýt příliš často.

 

Na vlasy jedině kvalitní gumičky! 


Vlasům může zdánlivě škodil i obyčejný culík nebo drdol. Většinou vlasy stahujeme příliš na pevno nebo si k tomu nevybíráme kvalitní gumičky. Vůbec nejhorší jsou ty obyčejné gumové, ty si raději nechejme na stahování sáčků s potravinami.

Gumička by měla být k vlasům co nejšetrnější. Nejlepší jsou ty látkové, tzv. scrunchie. Jsou příjemné i na dotek a je to navíc oblíbený trend současné doby.

Další vhodnou variantou jsou spirálové silikonové gumičky připomínající kabel od pevné telefonní linky. Vzhled je tedy trošku retro, ovšem při jejich sundávání poznáte ten rozdíl - už žádné vytržené vlasy!

Výhodou těchto gumiček není jen to, že vlasy nevytrhávají a nelámou, nezanechávají také vytlačenou linii ve vlasech. Když se tedy rozhodneme, že už nás culík omrzel a chceme vlasy rozpustit, nebude nás v polovině délky vlasů zdobit nehezká vytlačená linka.

Gumičky jsou sice dražší, dají se ale pořídit v mnoha barvách a lze je sladit s oblečením a doplňky. Jsou omyvatelné a mnohem déle vydrží, takže jako investice se rozhodně vyplatí.

Vlasy jsou koruna krásy a o tu musíme náležitě pečovat. Jedině tak nám budou odměnou krásné lesklé a husté vlasy bez roztřepených konečků.

 

Vyrobte si domácí peeling na obličej, ruce a rty: 12 návodů pro hladkou pokožku  - V dalším článku!