Domácí masky na vlasy: 10 nejúčinnějších receptů pro krásné vlasy

O vlasech se říká, že jsou korunou krásy. Je známo tvrzení, že jako první si na nás ostatní všímají rukou, ale to není tak docela pravda. Jako první si všímáme vlasů a někdy i ta koruna krásy nemusí být nutně podle našich představ. Každý z nás jistě zažívá své “bad hair days”. Někdy musí zasáhnout až kadeřník, ale mnohdy stačí opravdu málo. Taková domácí maska na vlasy ze surovin, které máme doma každý, dokáže někdy téměř zázraky.

PhotoRoom_20211103_143426

Group 23

 Co v článku najdete?

♥ Nejdůležitější suroviny pro výrobu domácích masek na vlasy
♥ Recepty na domácí masky na suché vlasy
♥ Domácí masky na mastné vlasy
♥ Domácí masky proti lupům
♥ Domácí maska pro rychlejší růst vlasů
♥ Jak vyrobit peeling na vlasy
♥ Správná péče o vlasy

Jak na domácí masku na vlasy? Pomůže vlastní spižírna!

Rectangle 76

V první řadě je třeba si uvědomit, jaký problém nás s vlasy trápí a jakou vhodnou masku zvolit. V domácím prostředí jsme si sami sobě odborníky, proto volba správných ingrediencí je důležitá, abychom si spíše neublížili. Vlasy si nevybírají, zda jsme blondýnka nebo bruneta, máme je krátké nebo nám zakrývají celá záda. Když cítíme, že nejsou naše vlasy v kondici, většinou stáhneme vlasy do culíku a problém je v danou chvíli vyřešen. Za každých okolností chceme své okolí zaujmout krásnými a zdravými vlasy a není nic jednoduššího, než vyzkoušet pár jednoduchých receptů na domácí masky na vlasy.  

Nejdůležitější suroviny pro výrobu domácích masek na vlasy


Ze začátku je důležité zvážit, jaké použít suroviny. Receptů existuje nespočet a většinou se ingredience opakují, my si je pak kombinujeme podle chuti a problému s vlasy nebo podle toho, co doma zrovna najdeme. Tyto suroviny navíc neobsahují žádné konzervanty ani jiné chemické látky, takže tím nezatěžujeme naše tělo ani životní prostředí.

Mezi nejčastěji používané suroviny pro výrobu nejúčinnějších domácích masek na vlasy patří:

  • vejce - obsahuje bílkoviny a vitaminy A, D, E, vlasy hydratuje, díky proteinům je posiluje a zpevňuje, zabraňuje nadměrnému vypadávání, očišťuje vlasovou pokožku
  • avokádo - díky nenasyceným tukům a olejům dodá vlasům výživu, stejně tak vitamíny A. B a C a řadu minerálů
  • med - působí antibakteriálně a antisepticky, uzamyká vlhkost ve vlasech, dodává jim cenné vitamíny a podporuje růst vlasů, zmírňuje jejich lámání a vypadávání
  • káva - díky kofeinu prokrvuje vlasovou pokožku, působí proti vypadávání vlasů, stimuluje růst současných i nových vlasů, zpevňuje je
  • jablečný ocet - navrací vlasům a pokožce přirozené pH, vlas uhlazuje a zjemňuje, navrací jim lesk, zastane funkci přírodního kondicionéru
  • banán - hydratuje a dodává vlasům výživu v podobě vitamínu A, B, C a draslíku, zjemňuje povrch vlasů a chrání jejich přirozenou elasticitu, dodává lesk, díky keratinu posiluje vlasové folikuly
  • citron - bohatý zdroj vitamínu A. B a C, minerálů, odstraňuje přebytečný maz a čistí pokožku vlasů od lupů, podporuje růst vlasů, zpevňuje vlasové folikuly
  • kokosový olej - hydratuje vlasy do hloubky, působí proti lupům a roztřepeným konečkům, působí antibakteriálně a dobře poslouží i proti nadměrnému vypadávání vlasů
  • červená cibule - pomáhá obnovovat růst a hustotu vlasů, obsažená síra obnovuje tvorbu keratinu a kolagenu v kůži a tím vyvolává tvorbu nových vlasových folikul, prokrvuje pokožku hlavy, zamezuje lámání a třepení konečků,
  • pivo - díky sladu a chmelu je bohaté na vitamin B, bílkoviny, měď, fosfor, hořčík a železo, vlasy jsou lesklejší díky obsaženým cukrům, dodává objem, z vlasů není nepříjemně cítit, po uschnutí vyprchá. 

Recepty na domácí masky na suché vlasy


Asi nejčastějším problémem jsou suché vlasy. Ty nás trápí v létě, ale mnohem náchylnější jsou vlasy v zimních měsících. Střídání teplot, vytopené místnosti nebo nošení čepice  jim na kráse zrovna dvakrát nepřidají. Nejenže jsou vysušené a rozlítané, ale trpí i naše konečky a ty je třeba zacelit vhodnou péčí.

Vlasům nesvědčí ani přehnaná péče, včetně hojného používání fénu, kulmy nebo žehličky na vlasy. K hydratačním přípravkům je vhodné přidat i termo ochranu v podobě séra nebo spreje, aby se vlasy ještě více nevysušovaly.

Níže si uvedeme několik praktických tipů na jednoduché domácí ošetření vlasů.

pexels-cottonbro-7428093

Group 23

 

Hydratační domácí maska na vlasy z vajec a medu:


  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 žloutek

Smícháme dohromady med. olivový olej a žloutek. Na 20 minut naneseme na suché konečky nebo zhruba na polovinu délky vlasů. Ke kořínkům se nedoporučuje, aby vlasy nepůsobily mastně. Směs pak vymyjeme vlažnou vodou a vlasy umyjeme šamponem, případně naneseme i kondicionér. na závěr důkladně opláchneme.

Hydratační domácí banánová maska:


  • 1 banán
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

 Všechny suroviny rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem. Je třeba dát pozor na to, aby se banán rozmělnil na kaši, aby pak ve vlasech neulpívaly kousky. Pokud by byla maska příliš hustá, stačí ji trošku naředit vodou. Masku naneseme na vlasy a necháme působit 30 minut. Na opláchnutí stačí pouze voda, není třeba mytí šamponem. Bonusem je krásná vůně, která bude z vlasů cítit ještě dlouho po opláchnutí.

Abychom ještě více umocnili banánovou vůni ve vlasech, můžeme po umytí masky zvolit kondicionér Hair Repair Superfood Treatment Banana & Black Bean, určený pro jemné a řídnoucí vlasy.

Jogurtová domácí maska s medem:


  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mandlového oleje

Všechny suroviny smícháme a naneseme na vlasy, kde necháme 30 minut působit. Poté opláchneme šamponem. Výsledkem jsou díky jogurtu měkčí a poddajnější vlasy a díky oleji už nebude potřeba kondicionér.

Avokádová domácí maska na suché vlasy:


  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžičky olivového oleje

Avokádo podélně rozřízneme a zbavíme slupky. Odstraníme pecku a dužinu vydlabeme. Pecku si můžeme schovat a nechat ve sklenici s vodou naklíčit. Při troše štěstí a trpělivosti nám zakoření a můžeme si ji pak zasadit a vypěstovat. Rozmačkanou dužinu smícháme s olivovým olejem a obě suroviny důkladně promícháme. Pokud dužinu důkladně rozmělníme, nebudeme tak mít problém při vymývání. Masku nanášíme na vlhké vlasy, již umyté vlasy ve slabší vrstvě. V opačném případě by nám spíše uškodila a vlasy by působily mastně. Pro lepší rozprostření masky můžeme vlasy opatrně pročesávat hřebenem s širokými zuby, aby se maska dostala úplně všude. Vlasy s maskou přikryjeme igelitovým sáčkem, přikryjeme ručníkem a necháme 30 minut působit. Poté vlasy důkladně opláchneme vodou a umyjeme šamponem. Po umytí šamponem je vhodné použít avokádový kondicionér Hair Repair Superfood Treatment Avocado & Broccoli od značky Skin79.

Na smývání domácí masky můžeme použít šampony Honey & Macadamia v praktickém velkém 500 ml balení od značky Kundal. Jde o čistě přírodní šampony se skvělými, pro vlasy cennými látkami.

Touto domácí maskou si navíc můžeme zkrášlit a hydratovat pleť, avokádo navíc i skvěle chutná.

Kávová domácí maska na suché vlasy:


  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vaječný žloutek

Všechny ingredience důkladně promícháme a naneseme na vlasy, které mohou být i suché. Doba působení by měla být maximálně 30 minut, poté se opláchne vlažnou vodou. Teplota vody u masek s vajíčkem je důležitá, neměla by být příliš horká, aby nedošlo k jeho sražení.

Domácí maska v podobě olejového zábalu na suché vlasy


Olejový zábal je velmi jednoduchý a na suché vlasy účinný. K tomu můžeme využít většinu olejů, které máme běžně doma. Je třeba ovšem brát zřetel na množství. Pokud se to přežene, vlasy od oleje se hůře vymývají a bude to spíše na škodu. Nechceme si pak vlasy mýt na pětkrát šamponem. Nejvhodnější je arganový olej, který vlasy zregeneruje a vyživí, ale můžeme zvolit i kokosový, mandlový nebo olivový. Olej stačí nahřát v dlaních a rovnoměrně rozetřít do již vlhkých vlasů. Ty pak přikryjeme do igelitového sáčku a ručníku, aby se zahřály a efekt byl tak intenzivnější. Necháme působit minimálně půl hodiny a následně opláchneme šamponem. Tento zábal stačí na vlasy aplikovat 1x týdně a dále již není třeba používat kondicionér.

Suché vlasy vyžadují i následnou péči po smytí masky. V záloze doma můžeme mít nějaké účinné vlasové sérum, například od značky Kundal. Na výběr je hned několik variant s vůní vanilky, konvalinky, grapefruitu, anglické růže nebo třešňového květu. Je tedy na nás, jakou vůní chceme vlasy po domácí masce provonět.

Domácí masky na mastné vlasy

Rectangle 76

Opačným problémem suchých a poškozených vlasů jsou vlasy mastné. Na ty je skvělý jablečný ocet, který je i pomocníkem v boji při vypadávání vlasů.

Vlasová kúra z jablečného octa na mastné vlasy:


  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 sklenice vlažné vody

 Vlasy nejdříve umyjeme šamponem, jak jsme zvyklí. Poté je přelijeme octem smíchaným s vlažnou vodou a dále již neoplachujeme.

Domácí masky proti lupům

Rectangle 76

Častým problémem s vlasy jsou i lupy. Víme o nich my, ale bohužel i okolí, které vidí naše ramena posetý odlupujícími se částečkami suché kůže. Lupy většinou odejdou stejně rychle, jako se objeví, ovšem rády se vracejí.

Domácí rozmarýnová vlasová kúra proti lupům:


  • 1 hrst sušené rozmarýny nebo 2 snítky čerstvé
  • 2 lžíce octa
  • 1 litr vody

Vodu přivedeme k varu a přidáme rozmarýnu, kterou krátce povaříme, cca 5 minut. Necháme odstát nejlépe přes noc, aby se rozmarýna dostatečně vylouhovala. Ráno přecedíme a přidáme ocet. Vlasy si umyjeme šamponem a výluhem přelijeme vlasy, které se už neoplachují.

Podobnými účinky na lupy skvěle působí i kopřivy, ze kterých se dělá jako z rozmarýny odvar.

V boji s lupy stačí sáhnout i po obyčejném citronu. Ten zbavuje pokožku vlasů lupů, zároveň i přebytečné mastnoty a vlasům dodá lesk.

Domácí citronová kúra proti lupům:


  • 1 citron
  • 1 litr vody

Šťávu z citronu smícháme s litrem vlažné vody a tímto si vlasy poléváme po umytí. Nakonec už jen opláchneme pouze vodou.

Trápí-li nás zplihlé vlasy bez objemu, poslouží nám staré dobré české pivo. Před aplikací je dobré nechat pivo odstát, aby nebylo studené a dostalo se na pokojovou teplotu. Nebude to pro pokožku takový šok. Použití je velmi jednoduché. Pivo stačí smíchat se stejným množstvím medu, nanést na vlasy a nechat působit 30 minut ideální jako vlasový zábal. Poté smyjeme šamponem.

Domácí maska pro rychlejší růst vlasů

Rectangle 76

Cibulová domácí maska pro rychlejší růst vlasů:


  • 2 červené cibule

Cibule oloupeme, nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme. Přes kousek plátýnka vymačkáme přebytečnou šťávu. Opatrně naneseme ke kořínkům a necháme působit 15 minut. Vlasy nakonec umyjeme obvyklým způsobem šamponem.

Na Kocosbeauty.cz je k dostání spoustu kvalitní vlasové kosmetiky i masek na vlasy, jako je roztomilá Hair Sheep Steam Pack od značky Mediheal. Je určena na slabé a poškozené vlasy. Jedná se o čepici, která se po nasazení zahřívá a poskytuje tak vlasům komplexní péči o vlasy.

image0

Group 23

Peeling nepatří pouze na obličej. Pomůže domácí peeling na vlasy!

Rectangle 76

Masek na vlasy existuje celá řada. Pro někoho neznámý může být peeling na vlasy. Ten sice nemá na vlasy žádný speciální efekt, ovšem dokáže odstranit odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy a také zbytky stylingových přípravků, na které je mnohdy i šampon krátký. Ty pak budou odlehčené a nadýchané.

Domácí vlasový scrub:


  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce olivového nebo jiného oleje

Touto směsí lehce promasírujeme jak samotnou pokožku hlavy, tak i celou délku vlasů. Poté umyjeme šamponem. Stejně jako cukr funguje v domácím vlasovém peelingu i mořská sůl. Záleží tedy na vás, co máte doma zrovna po ruce.

Doma si kromě masek můžeme vyrobit i samotný šampon či kondicionér. Základními surovinami pro výrobu šamponu je vždy jedlá soda s vodou. Množství si namícháme vždy podle oka, abychom dosáhli konzistence podobné šamponu. Další přídavné suroviny už si přimícháváme podle typu vlasů, například med, olej či vajíčko.

Rectangle 76

Domácí suchý šampon

Suchý šampon si vyrobíme jednoduše i doma, a to z jedné jediné suroviny, které znaly už naše babičky. Jde o kukuřičný škrob, který na sebe dokáže dobře navazovat mastnotu. Nemusíme tedy utrácet peníze za drahé suché šampony. Stačí nanést malé množství kukuřičného škrobu k mastícím se kořínkům, lehce utřít do ručníku a dosáhneme stejného účinku jako u přípravků z drogerie.

Domácí masky jedině čerstvé

Jedinou nevýhodou domácích vlasových masek je to, že se nedají příliš dlouho udržovat v kondici. Je tedy dobré pečlivě zvážit množství podle délky a hustoty vlasů a připravovat si vždy masku čerstvou. V lednici nám pár dní vydrží, ale vzpomenout si na ni po měsíci už nebude to pravé ořechové.

pexels-maksim-goncharenok-4422971 2

Group 23

 

Domácí masky vlasům pomohou, správná péče ovšem jejich zdraví ještě více umocní

Rectangle 76

Správné mytí vlasů je základ

Před každým mytím by se vlasy měly důkladně, ale jemným způsobem vykartáčovat, aby se zbavily stylingových přípravků a jiných nečistot a nebyly zacuchané. Vlasy a pokožku pak namočíme ve vlažné vodě a naneseme šampon. Konečky prstů promasírujeme pokožku vlasů, aby se prokrvila a poté opláchneme. Když je totiž spokojená pokožka vlasů, jsou pak spokojené i vlasy a nebudou mít tendenci k vypadávání. V tomto případě se jedná o první mytí šamponem. Poté totiž přichází na řadu druhá aplikace šamponu. Ano, čtete správně. Dvojí mytí šamponem má totiž něco do sebe. Při prvním mytí se smyjí veškeré nečistoty, smog, prachové částečky, stylingové přípravky a jde pouze o čistící efekt. Při druhé aplikaci šamponu je vlas čistý a vezme si tak z šamponu jeho účinné složky a vlas tak dostává výživu. Jako při prvním mytí vlasy opláchneme a připravíme tak na nanesení kondicionéru nebo masky na vlasy.

Nezapomínat na kondicionér!

S používáním kondicionéru se také pojí odlišné názory, zda používat či nikoliv. Jeho použití se doporučuje, protože šampon strukturu vlasů otevírá a kondicionér ji zase uzavírá zpět. Bez jeho použití mohou vlasy působit drsně a suše, proto je třeba je hydratovat a zacelit.

Jak správně vlasy usušit?

pexels-nataliya-vaitkevich-8468148

Group 23

 

Důležité je i samotné sušení vlasů. Neměly by se nijak drhnout ručníkem, pouze z nich jemně vymačkat přebytečnou vodu a zavinout do ručníku. Pak už je stačí lehce pročesat a nechat volně uschnout. Sušení vlasů na vzduchu je pochopitelně možné spíše v případě, když si vlasy myjeme večer.

Ráno před odchodem do práce bychom asi museli vstávat o hodně dříve a co si budeme povídat, ráno je každá minuta drahá. To pak většinou sáhneme po fénu a do půl hodiny už odemykáme vchodové dveře.

Zima vlasům nesvědčí

Hodně také záleží na ročním období. Na jaře a na podzim jsme celkově oslabení, snaží se o nás různé virózy a s tím je spojeno i vypadávání vlasů. Proto v těchto obdobích na svém kartáči můžeme pozorovat větší množství vlasů. Stejně tak jejich kvalita může být horší. S vlasy ovšem nesmíme ztrácet ani hlavu.

Kdo by si nechtěl jednou za čas dopřát kvalitní kosmetické ošetření, masáž zad nebo vlasový zábal? To vše ovšem něco stojí a mnohdy ne zrovna málo. V pohodlí domova si jednoduše můžeme zahrát na malé alchymisty a vyrobit si vlastní domácí masku na vlasy ze surovin, které doma běžně máme a používáme.

Tip: Nepostradatelným pomocníkem pro pevnější a hladší pokožku je Kyselina Glykolová, přečti si o ní více v dalším článku.