Co funguje na mastnou pleť? Spousta tipů, jak zatočit s lesklou pletí a pupínky

Obdobím akné a mastící se pleti jistě někdy prošla každá z nás. Ať už to bylo v období puberty, po vysazení antikoncepce nebo vinou nošení roušek. Nošení roušek bohužel ovlivnit nedokážeme, další aspekty tvorby akné ano. Existuje spousta kosmetiky, která zaručuje zmírnění příznaků akné, nic však není ze dne na den a jde spíše o běh na dlouhou trať. Je dobré se naučit znát svoji pleť a poznat, co na nás funguje. Jsme sice sami sobě tak trochu pokusnými králíky, ale vynaložené úsilí se obvykle vyplácí. Mastná pleť s akné vyžaduje ještě důslednější péči než pleť suchá, ovšem i zde platí, všeho s mírou.

Pokud tedy chcete vědět, jak zlepšit stav pleti, která trpí akné a jak zatočit s mastnou pletí, čtěte dál. Mimo jiné se dozvíte, co na mastný obličej funguje a čemu se naopak vyvarovat. Existuje spousta užitečných tipů a triků v péči o mastnou pleť a všechny tyto si můžete přečíst v tomto článku.

image0_1

 image0_3

Mám skutečně mastnou pleť?Rectangle 76

V první řadě je třeba si uvědomit, zda skutečně patříme k majitelkám mastné pleti. Mastná pleť je i po vyčištění lesklá, má rozšířené póry, tvoří se pupínky a jiné nedokonalosti. Nejčastěji se ale lesknoucí pleť projevuje při líčení. Ráno se pracně nalíčíme a během dne na sobě pozorujeme lesknoucí T-zónu, především mastné čelo, make-up nám tzv. slézá, oční stíny jsou slité, řasenka se obtiskává a tvářenka zmizela neznámo kam.

Na velmi se mastící T-zónu je dobré zařadit do své skin care rutiny zklidňující tonikum AC Collection Calming Liquid Mild od značky Cosrx, a to jak ráno, tak i večer.

Příčiny mastné pleti


Příčin mastné pleti existuje celá řada. Může za to stres, hormonální nerovnováha, těhotenství, menstruace, braní léků, kouření či alkohol. Mastná pleť je způsobená nadměrnou tvorbou kožního mazu a tu je třeba dostat pod naši kontrolu.

 

Jak nemít mastnou pleť? Správnou péčí!

Rectangle 76

Hodně účinné je tzv. dvoufázové čištění pleti po vzoru Korejek. To spočívá v tom, kdy pleť nejdříve odlíčíme olejem a v druhém kroku dočistíme čistící pěnou nebo gelem. Je to osvědčený tip Korejek a ty mají, jak je známo, bezchybnou pleť. Jedině po kvalitním vyčištění pleť dokáže přijímat účinné látky z kosmetických přípravků.

Když už jsme u toho čištění, to je asi nejdůležitější krok, jak samotnému akné předcházet. Každé ráno se vyplatí začínat tonikem. Během noci na pleti ulpí výpotky, zbytky krémů, vlákna z polštáře a jiné nečistoty, které se musí stáhnout pryč. Nikdo přece nechce nanášet make-up na špinavou pleť, to se pak pupínkům daří ještě lépe.

Večer přichází na řadu čištění pleti, kterému bychom měli věnovat ještě větší péči, než je tomu ráno. Musíme z ní smýt veškeré nečistoty, smog, make-up a další nečistoty.

Bez názvu image0_3

 

Co na mastnou pleť? Pomohou i babské rady!

Rectangle 76

Akné patří obvykle mezi kožní problémy, které souvisí s genetikou, ale i s životním stylem. Než se svěříme do rukou dermatologa, můžeme zapátrat po kvalitní kosmetice nebo osvědčeným babským radám, které nám na beďary nebo chceme-li uhry pomohou.

Jednou takovou je aplikovat na pleť obklad ze silného odvaru z heřmánku. Heřmánek je protizánětlivá bylina, která může být nápomocná nejen ve formě čaje. Umí absorbovat přebytečný kožní maz, stahuje póry a zklidňuje pleť.

Další účinnou látkou je tea tree. Jde o přírodní antiseptikum extrahované z listů australského čajovníku. Brání růstu škodlivých bakterií v pupíncích a ty se pak rychleji hojí.

Na Kocosbeauty.cz najdeme širokou nabídku produktů s obsahem tea tree. Značka IUNIK nabízí tonikum Tea Tree Relief Toner, které pomáhá zmírnit zarudnutí, podráždění pleti a vyrážky. Velmi zajímavé je i sérum na problematickou pleť Tea Tree Relief Serum od stejné značky.

Jak se rychle zbavit mastné pleti


Během dne tak svoji pleť musíme více kontrolovat a mít po ruce matující papírky, které dokáží během několika vteřin a zcela diskrétně odsát přebytečný maz z pleti, zejména z mastného čela. Vydají se do každé kabelky nebo dokonce kapsy a jsou tak vždy připraveny zasáhnout.

Zatočme s mastnou pletí ještě před líčením


Kromě matujících papírků je fajn využít i jeden jednoduchý trik už při samotném líčení. Tím je matující podkladová báze, díky které bude make-up držet tam, kde má a ještě budeme mít pod kontrolou nežádoucí lesk.

 

Akné není jen výsadou obličeje

Rectangle 76

Akné se ale nemusí tvořit pouze na obličeji, ale třeba akné na zádech, hýždích nebo akné v dekoltu nám může také znepříjemnit život.

Pupínky a menstruace


Mnohdy bývají pupínky spojeny s obdobím menstruace. Jde o pupínky, které se většinou objeví a za pár dní zase zmizí. Na tyto lokální neduhy je dobré mít po ruce náplasti na akné, třeba ty od značky by Wishtrend. Jsou transparentní a dají se nalepit i během dne, aniž by si jich někdo všiml. Nejlepší je ale nechat je působit přes noc na vyčištěné pleti a ráno bude takřka bez pupínku.

Na oblast nosu a brady zase dobře poslouží čistící náplasti s marockým jílem Pore Fresh Clear Nose Pack od Mizonu.

 

Jak pečovat o mastnou pleť

Rectangle 76

Na odličování bychom si měli vybírat přípravky a produkty na bázi vody, abychom ještě více nezvyšovali mastnotu pleti. Paradoxně vhodné jsou olejové čistící přípravky, jako například hloubkově čistící olej Nourishing Deep Cleansing Oil, který uvolňuje ucpané póry a zároveň odstraňuje veškeré nečistoty, včetně mazu a černých teček.

Dalším vhodným přípravkem je jemný čistící olej The Clean Lab Cleansing Oil od značky Dewytree. Díky oleji z čajovníku a cedru rozpouští maz, hloubkově čistí a uvolňuje póry, hydratuje a vyživuje pleť.

pexels-nataliya-vaitkevich-8468148_1

image0_3

Svoji roli v péči o mastnou pleť hraje peeling


Několikrát týdně je dobré pleti dopřát peeling. Ten zbaví pleť odumřelých buněk, rychleji se regeneruje a na dotek je hladší a jemnější.

Pleťových peelingů existuje celá řada. Vybírat můžeme buď z mechanických nebo chemických. Ty mechanické většinou obsahují abrazivní částečky soli, cukru, kávy, rozdrcených meruňkových jadérek či ovesných vloček a působí pouze povrchově. Oproti tomu chemické žádné částečky neobsahují a pronikají hluboko do pórů, kde dělají svoji exfoliační práci. Jsou mnohem účinnější, zato mohou pleť také více dráždit. Fungují na principu ovocných kyselin a enzymů, rozkládají lipidy, které fungují jako lepidlo a odumřelé buňky drží pohromadě.

Chemické peelingy je vhodné aplikovat na pleť, kterou opláchneme a dočistíme tonikem. Na oplachování peelingu je dobré mít po ruce jemnou houbičku, třeba Gentle Black Cleansing Puff od značky Dear Klairs.

Je třeba si ovšem dávat pozor, že pleť je na účinky chemického peelingu citlivější a může reagovat mírným štípáním nebo pálením. To není na závadu a je to způsobeno průnikem malých molekul hluboko do pórů. S prvním použitím většinou zmizí a pleť si na tento efekt zvykne.

Šetrnější alternativou peelingů mohou být exfoliační pleťové tamponky Neogen Dermalogy Bio Peel Gauze Peeling se zeleným čajem.

 

Po vyčištění mastné pleti následují kvalitní péče

Rectangle 76

Po důkladném vyčištění  následuje kvalitní péče. Každá máme svoji osvědčenou skin care, sázkou na jistotu je korejská kosmetika. I když je problematika akné mnohdy spojována s mastnou a problematickou pletí, i ta může postrádat vlhkost a potřebuje hydratovat.

Lidé s mastnou pletí často svoji pleť chybně vysušují, nehydratují a používají drsné peelingové prostředky. Má to ovšem spíše opačný efekt, protože pleť na to reaguje nadměrnou kompenzací a produkuje tak ještě více mazu.

Hydratovat raději zlehka


Na mastnou a problematickou pleť jsou nejvhodnější krémy s lehkou gelovou texturou, které zarudlé pleti přinesou okamžitou úlevu, zklidní ji a podpoří její regeneraci a hojení.

Lehkou a nezatěžující texturu má například gelový a zklidňující krém s patentem pro kontrolu problematické a mastné pleti Acence Blemish Control Soothing Gel Cream od Mizonu.

Na dodání hydratace je nejlepší kyselina hyaluronová. Ta je k dostání buď jako samotná ve formě séra nebo je součástí řady pleťových krémů nebo dokonce tonik. Kyselina hyaluronová nejenže dokáže v pleti udržet vodu, má i účinný anti age efekt. Nejlepší volbou jsou koncentrovaná séra v kombinaci s pleťovým krémem. Naopak bychom se měli vyhnout hutným krémům s obsahem bambuckého másla, kokosového oleje nebo lanolinu.

 

Co pomáhá na mastnou pleť?

Rectangle 76

Ve spojitosti s mastnou pletí je na místě zmínit i další kyselinu, která je vhodná pro léčbu akné. Je to kyselina salicylová. Patří do skupiny BHA kyselin a jedná se o přírodní kyselinu, získávanou z vrbové nebo březové kůry. Není rozpustná ve vodě, ale v tucích. Díky tomu dobře rozkládá maz, snadno proniká do ucpaných pórů a čistí je.protizánětlivé a antibakteriální účinky. Zde platí všeho s mírou, jelikož nadmíra kyseliny může hodně vysušovat. Přípravky, které obsahují koncentraci do 2 %, se mohou nechat na pleti působit během dne, například v krému, vyšší míra koncentrace je nutná smýt.

Je výborným exfoliantem, protože dokáže odstraňovat odumřelé buňky, Pleť je po použití hezky jemná a hladká.

Na Kocosbeauty najdeme hned několik přípravků v péči o pleť, které kyselinu salicylovou obsahují.

Vhodnou je čistící pěna na problematickou pleť se sklonem k akné The Clean Lab AC Dew Foam od značky Dewytree, čistící pěna na aknózní pleť Acence Anti Blemish Foam Cleanser od Mizonu nebo čistící pleťová pěna AC Collection Calming Foam Clennser od Cosrx.

Příjemným a účinným prostředkem mohou být i čistící masky, například animovaná plátýnková maska Cleansing Animal Mask od značky Skin79 nebo Dermask Micro Jet Clearing Solution od Dr. Jart +.

Velmi zajímavá je lokální péče proti akné The Clean Lab Calamine Blemish Spot od značky Dewytree. Používá se přes noc na pupínky. Složení je dvouvrstvé struktury zklidňující esence a růžového prášku Calamine, který upravuje nadměrný vznik kožního mazu a kromě kyseliny salicylové obsahuje i tea tree extrakt. Péče se nanáší vatovou tyčinkou, kterou je třeba po použití vyhodit. Na každou aplikaci tedy použijeme tyčinku novou, abychom zamezili přenosu bakterií a tvorbě nových pupínků.

 

Proti mastné pleti myslete i na výživu zevnitř!

Rectangle 76

Vnější péče je fajn, je ale také třeba myslet na výživu zevnitř. Zdravá strava, omezení sladkostí, tučných jídel, pohyb na čistém vzduchu a hlavně omezit kouření a konzumaci alkoholu. Určitě jsme všichni několikrát zažili ráno po večírku, kdy jsme se podívali do zrcadla a na obličeji jsme měli hned několik nezvaných hostů v podobě pupínků.

Alkohol je na mysli jak užívaný vnitřně, tak i v kosmetice. Spousta kosmetiky na mastnou pleť alkohol bohužel obsahuje, což je ve své podstatě chyba. Alkohol pleť ještě více vysušuje a ta pak spustí přirozenou obrannou funkci, kdy produkuje více mazu. A co dělá příliš mastná pleť, to už moc dobře víme

Krásná pleť díky beauty drinkům


Za zkoušku rozhodně stojí zařadit do svého pitnému režimu beauty drink s kolagenem. Ty jsou doslova nadupané různými, pro pleť prospěšnými vitaminy a minerály. Pleť se po pravidelném používání hodí zpátky do rovnováhy a bude opět v kondici. Beauty drinky mají navíc skvělou chuť a pro někoho, kdo má problémy s pravidelným polykáním tablet to může být příjemná změna, jak udělat něco pro svoji pleť. Většina těchto nápojů má mimo jiné pozitivní účinky i na vlasy a nehty.

pexels-nataliya-vaitkevich-8468148_2

image0_3

Může za akné a mastnou pleť i náš polštář?


Pokud už jsme zvážili všechny možnosti, jak se zbavit akné a mastné pokožky, jedna věc by tu přece jenom ještě byla. Může to znít banálně, ale jak často doma pereme povlak polštáře? Někdo to dělá jednou za měsíc, někdo jednou za 14 dní, popravdě by to mělo být samozřejmostí jednou denně. To je bohužel trošku sci-fi představa, ovšem při hodně problémové pleti by to neměl být velká problém. V ideálním případě by mělo stačit povlak vyměnit alespoň jednou týdně. Na polštáři se nám totiž zachycují zbytky krémů, odumřelé kůže, potu, slin a dalších nečistot včetně roztočů, které pak máme v noci na obličeji celých 8 hodin nebo podle délky spánku. Právě roztoči tak mohou vyvolat i další nepříjemnosti, jako je astma či jiné alergie. Je tedy na místě zaměřit se nejen na dostatečnou hygienu své pleti, ale i čistotu prostředí, ve kterém se pohybujeme a žijeme.

Za mastnou pleť si můžeme sami i nevědomky


Na závěr ještě jeden tip, který nic nestojí. Nesahat si zbytečně na obličej rukama a do pupínků zbytečně nerýpat. Stačí sáhnout po mobilním telefonu, klíčích nebo zaplatit penězi v obchodě. Tím vším dlaněmi sbíráme bakterie, které pak přenášíme na obličej a mnohdy si to ani sami neuvědomujeme.

Akné a rouška


V současné době, kdy máme na ústech neustále nasazené roušky, je také nutné zvážit, jak dlouho roušku nosíme a jak často ji měníme za novou. Pro některé to jistě není nejlevnější záležitost a pokud se rozhlédneme kolem,  poznáme i případy, kdy je jedna rouška nošena 14 dní v kuse. Každý se musí zamyslet, zda taková rouška je vůbec ještě účinná a kromě nechtěného viru si tak zakládáme i na vyrážkách a tvorbě pupínků. Každý si proto musíme sáhnout do svého svědomí a zamyslet se nad tím, co děláme špatně, popřípadě co musíme změnit.

Celá denní rutina se může zdát složitá, ale naopak zahrnuje několik jednoduchých kroků, které je třeba dodržovat v cestě za krásnou pletí bez nedokonalostí. Nečekejme tedy, až dospějeme do věku, kdy naše pleť bude produkovat přirozeně méně mazu, zatočme s mastnou pletí hned! 

 

Domácí masky na vlasy: Získej 10 nejúčinnějších receptů pro krásné vlasy v dalším článku.