Vyrobte si domácí peeling na obličej, ruce a rty: 12 návodů pro hladkou pokožku

Doma si můžeme vyrobit spoustu pleťových i vlasových masek, ale víte, že si můžeme udělat i domácí peeling? Výroba domácího peelingu je jednoduchá. Stačí smíchat pár ingrediencí a přírodní peeling je na světě.

V článku se dozvíme spoustu tipů na výrobu domácích peelingů na obličej, rty i ruce, proč je dobré peelingy používat a čemu se naopak vyvarovat.

 peeling OK

NAPIS ok

 

Jaké jsou výhody domácího peelingu?

Rectangle 76

Domácí peeling je cenově dostupnější a hlavně vždy víme, co obsahuje. Většina kupovaných peelingů obsahují konzervační látky. Korejská kosmetika je často přírodní a konzervantů tedy obsahuje minimum. Doma vyrobený peeling ovšem můžeme přesně uzpůsobit požadavkům naší pleti a připravíme ji jen to, co skutečně potřebuje.

Peeling lze rozdělit na mechanický a chemický. Chemický si doma bohužel nevyrobíme, ten mechanický ano. Funguje na principu odstranění odumřelých kožních buněk pomocí abrazivních částeček. Nemusíme po něm sahat tak často, bohatě postačí 1x-2x týdně.

Domácí scrub je jednoduchý a zajistí dokonale hladkou pokožku, pleť i rty. Na obličej je lepší použít cukr, protože tolik nedráždí a krystalky jsou jemnější. Na tělo můžeme zvolit mořskou sůl.

 

Blahodárné účinky domácích scrubů


Domácí peelingy odstraňují odumřelé buňky, které snižují účinky pleťových krémů, masek i sér. Brání totiž pronikání vyživujících látek a kosmetikou tak zbytečně plýtváme.

Čistí pleť do hloubky, včetně ucpaných pórů. Prokrvují pokožku, ta je pak na pohled zdravější a vypadá odpočatě. Na obličeji bychom měli masírovat obezřetně, zatímco na těle se nemusíme bát přitlačit.

Pokud hledáme peeling, který je zároveň i pečující, můžeme sáhnout po peelingu a masce 2v1 Dear Klairs Youthful Glow Sugar Mask.

 

Jak používat domácí peeling na obličej?

Rectangle 76

I používání peelingů má svá pravidla. Čím citlivější a sušší máme pleť, tím menší a jemnější zrníčka bychom měli zvolit.  Nejdříve je zapotřebí pleť odlíčit a vyčistit. Je vhodné je nanášet na navlhčenou pleť. Nejlepší je nanášet samotnými prsty, abychom podpořili mikrocirkulaci v tkáních. Po krátkém promasírování na pleti necháme peeling několik minut působit, aby si vzal případné cenné látky z vybraných surovin.

Poté pleť opláchneme vodou a necháme ji odpočinout. Na závěr naneseme hydratační pleťový krém dle obvyklých zvyklostí.

Důležitá je také pravidelnost, ovšem s určitými přestávkami, aby se mohla pleť mezi používáním lépe regenerovat.

 

Čemu se při peelingu vyvarovat

Rectangle 76

Peeling by se neměl používat na hodně suchou pleť, která je citlivější. Může ji pak ještě více vysušit a podráždit. Pro každý typ pleti se hodí jiný peeling a důležitá je také četnost používání. Mastná pleť snese častější použití, u sušší je třeba být více opatrní.

Na obličej bychom také neměli používat peelingy určené na tělo. Mají hrubší abrazivní částečky, které nejsou vhodné.

 

  1. Osvěžující domácí pleťový peeling s citrusy


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • pár kapek esenciálního oleje z citrusů

Třtinový cukr smícháme s olivovým olejem a přidáme několik kapek esenciálního oleje. Množství záleží na intenzitě, které chceme dosáhnout. Směsí jemně masírujeme obličej a následně opláchneme. Po použití masky stačí pleť jemně osušit ručníkem, abychom nesetřeli i zbytky oleje. Pleť bude díky tomu hezky vláčná a není třeba již více hydratovat.

 

  1. Domácí peeling na akné


Jestliže nás trápí akné a mastná pleť, měli bychom se vyhnout hrubším abrazivním částem s cukrem nebo solí. Ty ji mohou ještě více podráždit. Je vhodné zvolit jemnější variantu v podobě ovesných vloček:

  • 2 lžičky banánu
  • 2 lžičky ovesných vloček
  • 2 lžička medu
  • 1 lžička mléka

Nejdříve si rozmačkáme banán a rozmixujeme ovesné vločky. Smícháme s medem a mlékem a naneseme na pleť. Pleť lehce namasírujeme a můžeme nechat i několik minut působit jako masku. Poté opláchneme.

Vedle domácích pleťových peelingů je vhodné mít po ruce kvalitní pleťovou péči v podobě korejských peelingů, jako například regenerační peeling Whamisa Organic Fruit Peeling Finger Mitt Sebum Care, hloubkově čistící WHAMISA Organic Flowers Peeling Finger Mitt Moisture Care nebo peeling stahující póry WHAMISA Organic Seeds Peeling Finger Mitt Pore Care.

 

  1. Domácí peeling na obličej s mákem


  • 2 lžíce mletého máku
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 10 kapek citronového esenciálního oleje

Kokosový olej necháme rozpustit, přidáme mletý mák a cukr. Dle libosti nakapeme citronový esenciální olej a vzniklou směs naneseme na pleť. Po krátkém promasírování opláchneme vlažnou vodou.

Netradiční variantou pleťových peelingů mohou být peelingové vatové tamponky Neogen Dermalogy Bio Peel Gauze Peeling Lemon, Neogen Dermalogy Bio Peel Gauze Peeling Green Tea či Neogen Dermalogy Bio Peel Gauze Peeling Wine.

Na černé tečky na nose může být skvělým pomocníkem Pignose Clear Black Head Peeling Massage Gel od značky Holika Holika.

 

  1. Domácí pleťový peeling z levandule


Všichni jistě máme doma z léta sušenou kytičku levandule. I z levandulových květů si můžeme vyrobit levandulový scrub. Na jeho výrobu budeme potřebovat:

  • 1 lžíce sušených levandulových květů
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 10 kapek esenciálního levandulového oleje

 

Příprava tohoto voňavého scrubu je velmi jednoduchá. Do misky si nasypeme cukr a postupně přidáváme i ostatní ingredience. Vše důkladně promícháme a vše je připraveno k použití. Pleť nejen hezky vyčistí, ale působí i na naše smysly. Levandule má významné uklidňující účinky a pokud si ji naordinujeme večer po práci, přivodí nám krásné sny.

 

Krásné rty díky domácímu peelingu na rty

Rectangle 76

Nikdo z nás nechce nanášet rtěnku na rty, které jsou celé poseté odlupujícími se šupinkami. Nejen že to nevypadá vábně, významně to také zkracuje výdrž rtěnky. Díky peelingu se rty prokrví, zjemní a odstraní se z nich odumřelé buňky.

 nikola rty ok

NAPIS ok

 

  1. Domácí scrub na rty s medem a kokosovým olejem


  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 1 lžička medu

Všechny ingredience spolu důkladně promícháme, lehce promasírujeme rty a necháme několik minut působit. Následně opláchneme vodou.

Vhodnou alternativou domácích peelingů může být z korejské kosmetiky  Dear Klairs Gentle Black Sugar Facial Polish.

 

  1. Voňavý domácí peeling na ruce


  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce medu
  • 6 mandlí

Mandle rozemeleme nahrubo a smícháme s mlékem a medem. Aplikujeme na ruce a dlaněmi o sebe masírujeme zhruba 15 minut. Poté opláchneme vlažnou vodou.

Po domácím peelingu na ruce můžeme pokožku rukou zjemnit pomocí výživné masky Petitfée Dry Essence Hand Pack.

 

  1. Domácí peeling pro měkká chodidla


V zimním období sice naše nohy schováme do teplých ponožek, ovšem suchá a hrubá pokožka na patách se jen tak neschová. Na ztvrdlou kůži na chodidlech bychom si měli alespoň jednou týdně dopřát hrubší peeling, který je zjemní. Na peeling budeme potřebovat:

  • 2 lžíce mořské soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 5 kapek esenciálního oleje z máty

Všechny ingredience smícháme a při koupeli si s nimi masírujeme chodidla a paty. Mátová silice navíc příjemně chladí a osvěží unavené nohy po náročném dni.

Stejně jako pokožka rukou, tak i ta na nohou potřebuje po peelingu pořádně vyživit, například s maskou Petitfée Dry Essence Foot Pack.

 

Domácí peeling na vlasy? Proč ne!

Rectangle 76

Domácí peeling ale můžeme dopřát i vlasům. Ten dokáže odstranit odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy a také zbytky stylingových přípravků, na které je mnohdy i šampon krátký. Ty pak budou odlehčené a nadýchané.

Bez názvu

NAPIS ok

 

  1. Domácí vlasový scrub


  • 2 lžíce třtinového cukru nebo mořské soli
  • 1 lžíce olivového nebo jiného oleje

 Touto směsí lehce promasírujeme jak samotnou pokožku hlavy, tak i celou délku vlasů. Poté umyjeme šamponem.

 

  1. Domácí peeling na tělo ze zeleného čaje


  • 3 sáčky zeleného čaje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje

Dva sáčky zalejeme horkou vodou a necháme v šálku tak dlouho, dokud voda zcela nevychladne. Cukr smícháme s olivovým olejem a přidáme trošku vylouhovaného čaje. Voda musí být zcela studená, aby se v ní cukr nerozpustil. Třetí sáček s čajem rozstřihneme a jeho obsah vysypeme do promíchané směsi. Nanášíme na tělo, které krouživými pohyby masírujeme. Nakonec se osprchujeme, jak jsme zvyklí.

Pravidelným používáním tělového peelingu dosáhneme hladší a jemnější pokožky.

Celulitida je problémem až 90 % žen, ale i mužů. Její výskyt je normálním jevem a není to nic, za co bychom se měli stydět. Celulitida není jen výsadou těch, co máme nějaké to kilo navíc. Mohou ji mít i hubené modelky.

Vzniká v podkožní tkáni, kde dochází k pomalé cirkulaci lymfy. Projevuje se hrbolatým vzhledem, kdy se tuková tkáň tlačí skrze vláknité pásy v kůži, které ji spojují se svaly. Celulitida sice vzniká zvětšováním objemu tukových buněk, ovšem není to zvětšující se tuk, ale nahromaděné odpadní látky. Ty lze dostat z těla ven masážemi nebo třeba právě peelingy. Prokrvíme tak pokožku, zároveň rozproudíme lymfu a odpad z těla vyloučíme tělesnými tekutinami. Při lymfatických masážích také nesmíme zapomenout na zvýšený příjem tekutin.

 

  1. Domácí tělový scrub proti celulitidě se skořicí


  • 300 ml tučného bílého jogurtu
  • 5 lžic mleté skořice
  • 1 lžička olivového oleje

Jednotlivé suroviny promícháme a nanášíme na nohy a hýždě. Při aplikaci jemně masírujeme. Ze surovin můžeme také vytvořit zahřívací anticelulitidový zábal, kdy směs naneseme na postižená místa, obalíme do potravinové fólie a necháme alespoň půl hodiny působit. Při působení můžeme pociťovat lehké pálení, které ovšem není na závadu.

 

  1. Domácí kávový peeling proti celulitidě


  • 2 lžíce mleté kávy
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru

Kokosový olej rozehřejeme, aby se stal tekutým. Přidáme mletou kávu a cukr a důkladně promícháme. Směsí si masírujeme místa postižená pomerančovou kůží minimálně 15 minut. Můžeme k tomu využít masážní rukavici nebo kámen gua sha, abychom účinky ještě více umocnili. Poté opláchneme.

Z nabídky korejské kosmetiky nabízí voňavé tělové peelingy značka Kundal - Macadamia&Sugar Body Scrub Cherry Blossom a Macadamia&Sugar Body Scrub Pink Grapefruit.

 

  1. Domácí peelingové mýdlo


Všechny výše uvedené recepty na scruby zvládneme levou zadní. Domácí výrobu ovšem můžeme pozvednou o stupínek výše a pustit se do výroby přírodního peelingového mýdla. Můžeme tak udělat radost nejen sobě, ale udělat třeba i milý dárek pro někoho blízkého.

Na výrobu peelingového mýdla budeme potřebovat následující suroviny:

  • 500 g mýdlové hmoty
  • 20 g bambuckého másla nebo kokosového oleje
  • 1 lžíce mleté kávy či jiné abrazivní suroviny, například skořice, mák apod.
  • esenciální oleje dle “chuti”
  • formičky

Mýdlovou hmotu rozkrájíme na kostičky a dáme rozpouštět za občasného míchání v žáruvzdorné nádobě do vodní lázně. Podobně jako rozpouštíme čokoládu na polevu.

Do rozpuštěné hmoty přidáme mletou kávu, bambucké máslo a nakonec esenciální oleje. Čím více množství oleje přidáme, tím voňavější mýdlo bude.

Tekutou hmotu začneme nalévat do formiček, nejlépe silikonových kvůli snadnému vyklápění. Na to můžeme využít silikonové formičky na muffiny nebo jiné tvary.

Mýdla necháme ztuhnout do druhého dne, poté opatrně vyklopíme z formiček a můžeme dárkově zabalit do celofánových sáčků a ovázat barevnou stužkou.

 

Co funguje na mastnou pleť? Spoustu tipů, jak zatočit s lesklou pletí a pupínky, najdete v DALŠÍM ČLÁNKU.