Co je to pH

Označení pH budeme znát pravděpodobně spíše z hodin chemie ještě z dob povinné školní docházky. Co nám ale udává a jaká by měla být správná hodnota pH? To vše se dozvíme v tomto článku. Mimo to si přiblížíme, co má hodnota pH společného s kosmetikou a proč je důležité tuto hodnotu vůbec sledovat. Na závěr si uvedeme několik konkrétních tipů z korejské kosmetiky, které mají pro naši pleť prospěšné pH.

 

Co nám udává pH?

Hodnota pH nám především v chemii udává, zda roztok reaguje kysele, neutrálně nebo naopak zásaditě. Jejich hodnoty se obvykle měří na stupnici od 0 do 14, přičemž hodnota pH 7 je považována za neutrální, vše pod 7 je kyselé a naopak hodnoty nad 7 jsou klasifikovány jako zásadité. Hodnota pH má zásadní vliv nejen v chemii, ale především v korejské kosmetice, což může velmi ovlivnit i stav naší pleti, a to buď pozitivně, ale bohužel i negativně.

 

Hodnota pH a lidské tělo

Co se týče lidské kůže, měla by být lehce kyselá a hodnota pH by se měla pohybovat zhruba v rozmezí od 4,5 do 6. Hodnoty pH ovšem též závisí na našem věku a liší se i v závislosti na pohlaví. Kůže se díky mírné kyselosti dokáže bránit nadměrnému odpařování vody a chrání nás před škodlivým prostředím. Proto je zcela normální brát v úvahu přirozené pocení a tvorbu kožního mazu.

Pokud je hodnota pH příliš vysoká, kůže je suchá, tvoří se šupinky a můžeme pociťovat i nepříjemné pnutí. Velkým problémem může být každodenní používání klasických tuhých mýdel, které mají obvykle velmi zásadité pH kolem 10, uškodit může i obyčejná kohoutková voda s pH hodnotou 7.

Určitě všichni známe pocit suchých rukou po umytí obyčejným mýdlem. Tomu se můžeme vyhnout, použijeme-li mýdlo, které má nízké pH totožné pokožce, jako například tuhé korejské mýdlo Dr. Ceuracle Vegan Kombucha Tea creamy wash bar. Jde o čistící korejské mýdlo v kostkové formě s nízkým pH (kyselost stejná jako u pokožky), které účinně čistí pokožku, aniž by ji dehydratovalo.

Naopak při nízkém pH je pleť mastná a náchylná k ucpávání pórů, tvorbě pupínků a akné. V tomto případě bychom měli zvolit vhodnou korejskou kosmetiku na problematickou pleť, například zklidňující korejské sérum na problematickou pleť Benton Tea Tree Serum. Hlavní složkou tohoto séra s nízkým pH je 80 % extrakt z čajovníku, který pomáhá zklidnit a ochlazovat pokožku a snížit tak produkci mazu.

 

Jak v kosmetice zjistit hodnotu pH?

Zní to jednoduše, ale zjištění konkrétní hodnoty pH může být i docela velký oříšek. Výrobci na kosmetických přípravcích konkrétní hodnotu pH ve většině případů neuvádějí, alespoň ne u té konvenční. Výjimkou může být korejská kosmetika. Můžeme se tak složitou cestou obrátit s dotazem přímo na výrobce korejské kosmetiky nebo můžeme využít lakmusové pH papírky, které známe z hodiny chemie. Papírky se běžně prodávají v lékárně a pomohou nám zjistit alespoň přibližnou hodnotu pH daného přípravku. U většiny vodových přípravků si tedy můžeme doma svépomocí pH jednoduše změřit, u oleje se nám toto bohužel nepodaří.

Pokud bychom chtěli znát přesnou hodnotu pH korejského přípravku, museli bychom zajít do laboratoře, což se nám ovšem nemusí vůbec finančně vyplatit.

 

Hodnota pH v kosmetice

Na trhu existuje spousta kosmetiky, které slibují, že dokáží nastolit rovnováhu naší pleti. Co to ale znamená a jak zjistíme u kosmetiky optimální hodnotu pH? Poradí nám symptomy, které naše pleť vykazuje, od začervenání, akné, odlupující se kůže, pocity pnutí, nadměrná tvorba kožního mazu a jiné.

Při správné péči o pleť je také důležité dbát na rovnováhu v hodnotách pH. Vybírat bychom si měli správné přípravky z korejské kosmetiky s neutrálním pH a o pleť se starat náležitě, ani málo, ale naopak ani s přílišnou péčí. Přílišná péče totiž dokáže pleti uškodit stejně, jako kdybychom ji zanedbávali.

Pro pleť jsou ideální kosmetické přípravky s neutrálním pH, které podpoří přirozenou rovnováhu pleti, předejde nadměrnému vysušování i nadměrné tvorbě kožního mazu.

Pro vyrovnání hladiny pH v pleti jsou ideální korejská tonika. Tonikum zbavuje pleť zbytků make-upu, nečistot, pleť osvěžuje, zklidňuje a zároveň vytváří pomyslný ochranný filtr.

K vyrovnání pH můžeme zvolit veganský korejský toner TOUN 28 pH Balancing Toner. Během několika sekund vrátí kyselost vaší pokožky na úroveň pH 5,5 a chrání ji před nečistotami.

Další skvělou volbou je například jemný korejský čistící pleťový gel Haruharu Wonder Black Rice Moisture 5.5 Soft Cleansing gel Unscented. Gel obsahuje neutrální pH 5,5, které pomáhá udržovat normální rovnováhu a posiluje přirozenou ochrannou bariéru pokožky bez podráždění.

 

Nejen v pleťové kosmetice, ale i na vlasy bychom si měli hlídat pH

Optimální hodnotu pH má například korejský šampon pro citlivou pokožku hlavy Pyunkang Yul Low pH Scalp Shampoo. Šampon s nízkým pH ve srovnání s běžnými šampony chrání bariéry vlhkosti pokožky a jeho přírodní povrchově aktivní látka a extrakt z kořene Acorus Calamus poskytují jemné, ale dokonalé čištění.

Speciálním případem v případě vlasové péče mohou být kondicionéry. Ty bychom si měli vybírat s mírně kyselým pH a nanášet by se měly pouze do délek vlasů, nikoliv na pokožku hlavy.

Skvělým favoritem je vyživující korejský kondicionér s nízkým pH Pyunkang Yul Low pH Scalp treatment.

 

Mylné představy kolující kolem pH

Často můžeme mít představu, že kyseliny mohou být v korejské kosmetice nebezpečné. Opak je ovšem pravdou, mohou být i užitečné.

Nižší hodnota pH nemusí nutně znamenat silnější kyselinu. V korejské kosmetice jsou kyseliny naopak velmi oblíbené, například AHA nebo BHA kyseliny. Jde o šetrnější formu peelingu, který nepůsobí na povrchu kůže, ale proniká hluboko do pórů, které čistí od mazu a odumřelých buněk.

Za vyzkoušení stojí jemný a šetrný korejský čistící gel s AHA kyselinami COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid. Tento exfoliant, který obsahuje přírodní kyseliny AHA z jablečné ovocné vody a kyselinu glykolovou, která pomáhá odstraňovat bílé tečky zachycené v pórech a zanechává pokožku čistou a jemnou.