Proč je ženšen zdraví prospěšný

Ženšen je již po dlouhá staletí využíván v tradiční východní medicíně a v současné době se těší velké oblibě i u nás, především díky korejské kosmetice. 

Existuje hodně druhů ženšenu, avšak nejlepší účinky pro naše zdraví má ženšen pravý. Jde o bylinu s vytrvalým mrkvovitým dužnatým kořenem, které může svým tvarem připomínat lidské tělo. Používají se kořeny rostlin, kterým je minimálně 6 let. Právě tehdy začínají mít maximální obsah účinných látek a jsou tak nejprospěšnější.

Kromě pozitivních účinků si uvedeme několik tipů z korejské kosmetiky, která ženšen jako účinnou složku hojně využívá.

 

Kde se vzal zdraví prospěšný ženšen?

Ženšen pravý pochází z oblastí východní Asie a začal se využívat již před 5000 lety. První zmínky o ženšenu ale panují již z třetihor. Relikt ženšenu dokázal přežít tvrdé klimatické změny až do dnešní doby a je tedy považován za symbol života se zcela specifickými vlastnostmi, prospěšnými pro naše zdraví.

Nejkvalitnější ženšen má svůj původ v Koreji a v dřívějších dobách byl tento kořen vyhrazen pouze pro podporu zdraví čínského císaře, jež mu předepisoval jeho lékař.

Po celá staletí si zdraví prospěšný ženšen dokázal získat řadu označení, jako například kořen života, kořen dlouhověkosti, příslib nesmrtelnosti, božská tráva, zázrak přírody, šlechtic nebo dar bohů. 

 

Druhy ženšenu

V kosmetice, ale především ve zdravé výživě se můžeme setkat s několika druhy zdraví prospěšného ženšenu. Tím nejznámějším je ženšen pravý, označovaný také jako ženšen čínský, korejský či mandžucký, využívá se ovšem i ženšen americký neboli pětilistý, ženšen japonský, sibiřský, vietnamský či trojlistý. Ve zdravé výživě je také hodně známý peruánský ženšen, jinak zvaný jako maca peruánská.

Zdraví prospěšný ženšen se liší hlavně místem původu a jeho pěstováním. Mezi ženšeny z různých oblastí jsou i značné rozdíly. 

Čínský ženšen je vhodnější pro muže na podporu erekce a plodnosti, sibiřský ženšen zase pro ženy, zvláště při poruchách menstruačního cyklu. 

 

Blahodárné účinky ženšenu na zdraví

V ženšenu najdeme řadu zdraví prospěšných minerálních látek a vitamínů, jako například vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, železo, síru, vápník, mangan, měď a jiné. 

Ženšen pravý je významný adaptogenní prostředek, který dokáže zvýšit fyzickou i duševní odolnost organismu, mimo jiné dokáže stimulovat nervový a hormonální systém, zlepšuje metabolismus, urychluje hojení ran, má silné antibakteriální a antioxidační účinky a celkově tlumí kožní nemoci. Prokázané jsou i protinádorová působení, proto je ženšen mimořádný při léčbě nádorových onemocnění. Nemocný po jeho aplikaci méně vnímá bolest a únavu a je psychicky vyrovnanější.

Ženšen také pozitivně reguluje hladinu krevního cukru, pozitivně ovlivňuje činnost mozku a paměť a je také vhodným prostředkem při léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

 

Ženšen je sice zdraví prospěšný, může ale i uškodit

Pokud bychom chtěli na ženšenu najít nějaká negativa, pravděpodobně bychom žádná neobjevili. Existuje ovšem situace, kdy ženšen může s některými léky způsobit nepříjemné nežádoucí účinky. Mezi tyto léky patří například heparin, warfarin, aspirin, inzulín, kofein. antidepresiva či antidiabetika. Pozor tedy i na obyčejnou kávu nebo zelený čaj, pokud užíváte nějaké doplňky stravy s ženšenem. Ženšen se také nedoporučuje užívat v těhotenství či při kojení.

Nežádoucí účinky se mohou projevovat hypertenzí, nespavostí, zvracením, bolestmi hlavy nebo dokonce krvácením z nosu.

 

Využití ženšenu v pleťové korejské kosmetice

 

Ženšen má v péči o pleť velké uplatnění při hyperpigmentaci, vedle toho je skvělým pomocníkem v boji s vráskami, jelikož zvyšuje tvorbu kolagenu. Podporuje také zklidnění a regeneraci pleti a dobře působí proti infekcím. Je vhodný také na suchou a citlivou pleť.

Sílu ženšenu hojně v korejské kosmetice využívá korejská značka Beauty of Joseon. Nejprodávanějším produktem této značky je korejský toner Beauty of Joseon Ginseng Essence Water. Tento osvěžující hydratační toner pomáhá revitalizovat pokožku, regulovat tvorbu mazu a vyhlazovat texturu pleti a poskytuje jí hlubokou hydrataci s 80 % vody z kořene ženšenu. 

Od korejské značky Beauty of Joseon stojí za vyzkoušení korejský čistící olej s ženšenem Beauty of Joseon Ginseng Cleansing Oil. Tento hydratační čistící olej, který obsahuje orientální bylinné přísady, jako je glycin soja olej a olej ze semen ženšenu, jemně rozpouští nečistoty a zbytky make-upu, které se nashromáždily na pleti, a vyhlazuje pleť, aniž by ucpával póry. 

Okamžité účinky ženšenu můžeme vyzkoušet na vlastní kůži za pomoci zjemňující korejské plátýnkové masky Skin 79 Fresh Garden Mask Red Ginseng nebo Skin 79 Seoul Girl´s beauty Secret mask Wrinkle care. Extrakt z ženšenu pravého stimuluje tvorbu kolagenu, vyhlazuje jemné vrásky a má také schopnost zesvětlovat pleť a propůjčovat jí rozzářený vzhled. 

Pokud chceme pleti dopřát skutečnou výživu, můžeme sáhnout po korejském revitalizačním a hydratačním séru Beauty of Joseon Repair serum Ginseng+Snail mucin, které přinášejí výživu nevýrazné, mdlé a unavené pleti.

Zapomínat bychom neměli ani na citlivou kůži očního okolí a ošetřit ji vhodným očním krémem Beauty of Joseon Revive Eye serum Ginseng+Retinal. Bohatý saponin obsažený v ženšenu pomáhá rychle dodávat pokožce vlhkost a udržovat ji hluboko uvnitř pokožky po dlouhou dobu, aby pomohl vytvořit zdravou pokožku.

 

Ženšen pomůže i na vlasy

Kromě pozitivních účinků v péči o pleť se dá ženšen využít i v péči o vlasy. Vhodný je šampon proti vypadávání vlasů Kundal Natural Caffeine&Intensive Scalp care+. Šampon využívá síly ženšenu pravého tím, že podporuje zdravý průtok krve ve vlasové pokožce a aktivuje se tak vlasové folikuly. Vlasy rychleji rostou, jsou zdravější a méně se lámou. 

 

Ženšen lze tak označit jako zdraví prospěšný lék na všechno, ať už jej užíváme vnitřně formou různých doplňků stravy nebo prostřednictvím používání korejské kosmetiky v péči o pleť.