Problematická pleť

Problematická pleť je obvykle trápením dospívajících, kdy v těle probíhají velké hormonální
změny. Může ale pěkně potrápit i v dospělosti a samotná léčba je obvykle běh na dlouhou
trať. Problematická pleť se vyznačuje nadměrnou tvorbou kožního mazu, což má za
následek tvorbu akné, pupínků, černých teček a lesknoucí se pleti. Problematickými partiemi
se sklony k akné nemusí být ovšem pouze oblast obličeje, ale klidně i krk, dekolt, paže či záda.

V tomto článku si přiblížíme, co za aknózní a problematickou pletí stojí a jak proti ní účinně
bojovat. Také si uvedeme praktické tipy z korejské kosmetiky, které problematickou pleť zbaví nedokonalostí.

 

Problematická pleť může potrápit i v dospělosti

Hlavní příčinou vzniku akné a problematické pleti je kožní maz, bakterie na pleti a kožní buňky, které ucpávají póry. Tím se pak tvoří pupínky, kterých se často těžce a zdlouhavě zbavujeme.

Zatímco v pubertě stojí za problematickou pletí hormonální změny, které nelze nijak ovlivnit, v dospělosti je největším viníkem stres, nadměrné pracovní vytížení a s tím spojený uspěchaný životní styl, znečištěné prostředí, nadměrné vystavování škodlivému slunečnímu záření, nekvalitní spánek či nadměrná konzumace alkoholu a cigaret. To vše jsou možné hormonální změny, které jsme schopni korigovat a můžeme tak být schopni stav naší pleti alespoň částečně ovlivnit. Za problematickou pletí tedy nestojí oblíbená čokoláda, ale hormony.

V dospělosti se nám může pleť zhoršit také vlivem hormonálních změn, zejména v období těhotenství, po porodu, po vysazení antikoncepce nebo během menopauzy. U dospělých se problematická pleť projevuje zejména ve spodní polovině obličeje v okolí brady, na rozdíl od dospívajících se projevuje v horní části obličeje, na čele, tvářích a kolem nosu.

Základní kroky v péči o problematickou pleť

Vlajkovou lodí péče o problematickou pleť je důkladné odličování a čištění pleti ráno, ale i večer. Vybírat bychom si měli speciální korejské přípravky určené na problematickou pleť se sklonem k akné. Na čištění problematické pleti je vhodný odličovací balzám Banila Co Clean It Zero Cleansing balm Pore Clarifying nebo COSRX Cica Smoothing cleansing balm. Poté můžeme sáhnout například po dvoufázovém toneru Dewytree The Clean Lab AC DEW Calamine Toner.

Zapomenout bychom neměli ani na hydrataci pleti nekomedogenními přípravky s lehkou gelovou texturou. Hutné krémy by pro nás tedy měly být tabu. Lehkou gelovou texturu má pleťový krém Beauty of Joseon Red Bean Water Gel. Obsahuje cenný extrakt z červených fazolí, který pomáhá se vstřebáváním kožního mazu a saponin obsažený ve slupce červených fazolí napomáhá zdraví a pružnosti pokožky.

Vše ovšem není pouze a jen o kosmetice. Správné je dodržovat pitný režim, dopřát si kvalitní odpočinek a dbát na vyváženou stravu bez příliš sladkých a kořeněných jídel. Vyvarovat bychom se měli také pití alkoholu a kouření.

 

Jak na problematickou pleť

Léčba problematické pleti v dospělosti může být náročná a dlouhodobá. Někdy je i samoléčba málo a v krajních případech pomůže až dermatolog či léčba antibiotiky. Pokud to je ale možné, můžeme zapátrat po kvalitní korejské kosmetice, která nabízí velký výběr přípravků na problematickou pleť.

Kromě lehčích krémů bychom se neměli bát jednotlivé produkty mezi sebou kombinovat. Obvykle totiž nemáme jednotný typ pleti na celém obličeji, ale můžeme mít sušší tváře a mastnější T-zónu. Proto bychom měli použít na jednotlivé partie vhodný typ přípravku. Na mastnější partie bychom měli volit produkty bez obsahu olejů, aby pleť ještě více nezatížily a nepodpořily rozšiřování akné. Skvělou volbou je lokální hojivý krém COSRX AC Collection Ultimate Spot Cream.

V sušších oblastech bychom se zase měli zaměřit na větší hydrataci. Dobrou volbou jsou na problematickou pleť i lokální přípravky, například hojivé a čistící lokální náplasti na akné a pupínky COSRX Acne Pimple Master patch. Ty jsou navíc průhledné a zcela neviditelné, takže se dají využít bez problémů i během dne pod make-up. Ideální je ale nechat náplasti působit přes noc, kdy se pleť regeneruje.

Vhodná korejská kosmetika na problematickou pleť

Abychom problematickou pleť dostali zpět do formy, je třeba používat speciální korejskou kosmetiku, která pleť zjemní, vyčistí, sníží produkci mazu a zároveň ji hydratuje. I mastná a problematická pleť může být totiž dehydratovaná.

Na problematickou pleť jsou vhodné peelingy, které vyčistí pleť do hloubky. Na rozšířené póry je skvělý jemný chemický peeling s BHA COSRX BHA Blackhead Power Liquid.

Na problematickou pleť jsou nejlepší volbou čistící pleťové masky. Korejská kosmetika nabízí celou řadu čistících masek, zejména těch plátýnkových s obsahem jílu nebo černého uhlí, například Mediheal Mogongtox soda bubble sheet mask, Skin79 Pore Bubble cleansing mask či Dr. Jart+ Dermask Porecting Solution.

Na okolí brady můžeme sáhnout po čistících náplastech s marockým jílem Mizon Pore Fresh Clear Nose Pack.

Pokud máme nějaký pupínek, který chceme zamaskovat, ideálním řešením je korektor Innisfree My Concealer Dark circle cover.

Co se týče vhodných make-upú, tak i ty v korejské kosmetice myslí na majitelky mastné a problematické pleti. Zvolit lze matující BB krém Holika Holika Clearing Petit BB Cream SPF 30 PA ++ s extraktem z oleje čajovníku, který je známý pro své antioxidační vlastnosti.

 

Čemu se vyvarovat, když máme problematickou pleť

Někdy může být velmi těžké odolat nevymáčknout pupínek, který nám na obličeji zrovna vyraší. Pro spoustu lidí to může být dokonce i uspokojující, ale pupínky bychom neměli z problematické pleti vymačkávat v žádném případě. Při vymačkávání pupínků na problematické pleti dochází k jejímu narušení a k tvorbě bakterií, prodlouží se celková doba hojení a to má za následek tvorbu jizev a pigmentových skvrn. A ty jsou mnohdy nevratnými důsledky našich neuvážených činů, které nás budou viditelně provázet po zbytek života. Neodborným vymačkáváním si zatlačíme kožní maz ještě hlouběji, mazové žlázy se uzavřou a vytvoří se tak tvrdá boule, která nejde vymáčknout už vůbec. Dalším rizikem je, že vymačkávaný maz už může být infikovaný bakteriemi a z toho si zaděláme na nepříjemné záněty. Vymačkávání pupínků a akné je tedy u problematické pleti přísně zakázáno a měli bychom to raději přenechat odborníkům, kteří ví co dělají a mají na to vhodné nástroje nebo lze případně podstoupit i laserové ošetření.