Korejská nebo evropská kosmetika?

Kdo ještě nevyzkoušel korejskou kosmetiku, pravděpodobně se o mnohé ochudil a pro Korejce, jako by ani nebyl. Rozdíly mezi korejskou kosmetikou, tou českou a obecně evropskou kosmetikou, jsou značné.

Ty největší rozdíly mezi korejskou a evropskou kosmetikou si uvedeme v tomto článku.
Konečné rozhodnutí, zda dát přednost experimentům a inovacím s korejskou kosmetikou před tradiční a osvědčenou evropskou, je už jen na nás.

 

Hlavní myšlenkou korejské kosmetiky je péče o pleť

V korejské péči o pleť se klade velký důraz na čištění pleti a následnou hydrataci. Celková korejská péče o pleť zahrnuje 10 základních kroků a používání i více než deseti základních produktů z korejské kosmetiky. 

My Evropané si obvykle vystačíme s jednou micelární vodou a jedním pleťovým krémem a více než na péči se zaměřujeme na krycí make-up, kterým jen zamaskujeme nedokonalosti. Korejci zastávají tzv. dvoufázové čištění pleti, kdy se nejdříve použije odličovací olej a poté se pleť dočistí odličovacím mlékem nebo tonerem. Dvojí čištění pleti už naštěstí začíná být populární i u nás. Korejská kosmetika se tedy zameřuje více na péči a léčení nedokonalostí, než na jejich zakrývání.

Stejně tak Korejci nemají problém střídat různé značky v různých krocích péče o pleť, my Evropané používáme více produktů, ovšem ze stejné produktové řady. Obvykle si také zvolíme špatnou péči, která není pro náš typ pleti vhodná a spíše si tím nevědomky škodíme. Korejská kosmetika je sice také přizpůsobena a vyráběna pro určitý typ pleti, sedí ovšem ve většině případů každému.

 

 

Základem každé korejské kosmetiky jsou pleťové masky

Korejci jsou vynálezci nepřeberného množství typů pleťových masek. V korejské kosmetice můžete vybírat z klasických krémových masek, bublinkových, slupovacích nebo speciálních nočních masek, které účinkují, zatímco my spíme. Největší oblibě se v korejské kosmetice těší plátýnkové masky. Díky plátýnku nedochází při nanesení k odpařování účinných látek a maska tak o pleť dokonale pečuje po celou dobu působení masky. 

Korejské plátýnkové masky mají také často různé motivy, díky kterým můžeme vypadat jako panda nebo tygr. Evropská plátýnka jsou bílá nebo maximálně černá s aktivním uhlím, a to už není taková zábava. 

Naprostou samozřejmostí jsou v pleťových maskách a korejské kosmetice obecně i netradiční ingredience, jako například hadí jed, šnečí sliz, rýže, ženšen a další neobvyklé látky. V tom my Evropané hodně pokulháváme a na žádné experimenty nás neužije. Proto se držíme raději při zemi.

Hlemýždí extrakt můžete vyzkoušet v pleťovém korejském séru Dewytree Ultra Vitalizing Snail Serum, včelí jed v luxusní pleťové essenci Benton Snail Bee High Content Essence a zklidňující propolis v toneru COSRX Propolis synergy toner.

Pleťové korejské masky jsou v každém případě určeny na hydrataci a zkrášlení pleti, ale je to i jakýsi relaxační prostředek proti stresu a napětí, který si můžeme dopřávat několikrát týdně nebo klidně i každý den.

V evropské kosmetice jsou též masky velmi oblíbené, rádi ale saháme po těch “obyčejnějších” s čistícími jíly nebo aktivním uhlím.

 

Rozdíly v používání evropské a korejské kosmetiky se SPF

Korejci nikdy nevychází z domu bez pleťového krému s vysokým SPF, a to už od útlého dětství. A na ochranu pleti myslí v korejské kosmetice dokonce i muži! Evropané se ochranou před sluníčkem mažou maximálně o letní dovolené u moře nebo na horách. 

Ochrana před sluníčkem je přitom velmi důležitá po celý rok a za jakéhokoliv počasí. Pleť je třeba před slunečním zářením chránit dokonce i pod slunečníkem nebo ve stínu. I tam totiž sluneční záření dopadá, i když v omezené míře. Jedině tak se dá předejít předčasnému stárnutí kůže a vzniku pigmentových skvrn.

Pokud nejste úplně příznivci pleťových opalovacích krémů, dobrým řešením jsou v korejské kosmetice BB krémy, které již vysoký SPF faktor obsahují. Pleť je tak dokonale sjednocená, hydratovaná a zároveň chráněná před škodlivým slunečním zářením. Velké množství BB krémů nabízí značka Holika Holika nebo Skin 79. 

V korejské kosmetice jsou také velmi oblíbené speciální cushion make-upy v houbičce, které už také na ochranné SPFko myslí. Nabízí ho například AMUSE Dew Jelly Vegan Cushion nebo Heimish Artless Perfect Cushion.

Účinnost korejské kosmetiky podpoří kosmetické pomůcky pro krásnou pleť

Co bychom se mohli my Evropané od Korejců učit, je používání různých korejských kosmetických pomůcek. Mezi nejznámější kosmetické pomůcky na podporu účinnosti korejské kosmetiky patří kámen gua sha, který slouží k masáži obličeje. Pravidelná masáž zlepšuje kontury obličeje a krku a pomáhá odstraňovat vrásky. Gua sha skvěle funguje třeba i na celulitidu na stehnech a hýždích. Stačí problematické partie natřít tělovým olejem a kamenem 10 minut denně přejíždět po pokožce. 

Další korejskou pomůckou je masážní jade roller, kterým můžeme přejíždět přes plátýnkovou masku, aby se zvýšily její účinky a aktivní látky z masky se tak lépe vstřebávají.

Masážními pomůckami se v těle rozproudí lymfa a výsledky se dostaví velice brzy, již po pár použitích. Na výsledky tak nemusíme čekat dlouhé měsíce. Masážní pomůcky jsou vyrobeny z léčivých kamenů a drahokamů, které mohou pomoci z řadou zdravotních problémů. Kromě pozitivních účinků na stav pleti fungují i jako relaxační pomůcky, se kterými zapomeneme na všední starosti.

Navíc se hodí na všechny typy pleti a rozumí si s veškerou korejskou kosmetikou. Tato investice se v každém případě vyplatí.

Velké množství obličejových rollerů nabízí značka Spokoy.

 

Česká kosmetika vs. korejská kosmetika

 

Kosmetiku pocházející z našeho kraje lze označit jako tradiční. Často obsahuje lokální suroviny a mnohdy se dá pořídit i levněji, protože nemusíme řešit přepravní náklady. Některé české značky ale prošly značnou proměnou a vývojem a přibližují se kvalitním zahraničním značkám. Mezi evropskými značkami najdeme spoustu produktů, které na trhu fungují už bezmála sto let a inovací prošel pouze obal. Je to způsobeno obavami, že by zákazníkům přestal produkt vyhovovat.

Česká kosmetika také příliš často nepřichází s novinkami a inovacemi a drží se toho, co funguje už roky. V tom se také hodně liší od té korejské, která inovuje neustále a stále přichází s novými produkty i značkami.

Proč se také bojíme experimentovat a zkoušet něco nového je fakt, že spoléháme na účinnost kosmetiky. Co se zkrátka píše na etiketě obalu kosmetiky, to je pro nás svaté a nových ingrediencí se bojíme.

Pokud tedy chceme vyzkoušet něco neokoukaného, netradičního či neobvyklého, korejská kosmetika je tou nejlepší volbou.