Vitamín C

Vitamín C je důležitý nejen pro zdravé fungování lidského organismu, je velmi prospěšný i v péči o pleť. Céčko, jak se vitamínu C přezdívá, odborně kyselina askorbová, přispívá k rozjasnění pleti, chrání pokožku před UV zářením a volnými radikály a v neposlední řadě zpomaluje stárnutí pleti. Jaká jsou další pozitiva vitamínu C v korejské kosmetice, ale i na co si dát pozor, to si přiblížíme v tomto článku.

Co představuje vitamín C v korejské kosmetice?

Vitamín C je díky jeho všestrannosti hojně využíván v kosmetickém průmyslu a obecně v korejské kosmetice. Proto vitamín C běžně najdeme v korejských pleťových sérech, ampulích, maskách, šamponech nebo dokonce i ve rtěnkách a balzámech na rty.

Vitamín C je přírodní složkou, kterou najdeme v mnoha potravinách. Lze jej ovšem vytvořit i uměle. Jde o nestabilní látku, která může pod UV světlem ztrácet svoji schopnost. Vitamín C jako takový není alergenem, ale ve větší míře může pleť i nehezky podráždit a způsobit nepříjemnosti.

 

Účinky vitamínu C na pleť

Vitamín C je skvělým prostředkem na redukci tmavých skvrn na tvářích (hyperpigmentace), kruhů pod očima, eliminaci vrásek, přispívá k tvorbě kolagenu a dokáže pleti dodat potřebnou hydrataci, jas a zářivost. V neposlední řadě můžeme za pomoci korejských přípravků s vitamínem C chránit pleť před poškozením vlivem UV záření.

To ovšem nejsou pouze hlavní benefity vitamínu C, ale celkově i pozitivní vlastnosti korejské kosmetiky.

 

Může vitamín C pleti uškodit?

Při používání korejských přípravků s vitamínem C je důležité dodržovat pár pravidel. Není vhodné pleť zahltit kombinací různých látek a přípravky tedy příliš nekombinovat. Vyhnout bychom se měli korejským přípravkům s retinolem, kyselinou salicylovou nebo glykolovou neboli s AHA a BHA kyselinami. Ty bychom měli používat raději samostatně.

 

Čím naopak vitamín C podpořit?

Vitamín C si jde skvěle ruku v ruce s vitamínem E, kyselinou ferulovou nebo s niacinamidem, jako například s korejským pleťovým sérem Mary&May Niaciamide+Chaenomeles Sinensis sérum. Niacinamid v koncentraci 2% pro prevenci citlivosti je účinný nejen při rozjasnění tónu pleti a zesvětlení hyperpigmentace způsobené poškozením sluncem a jizvami po akné, ale také pomáhá kontrolovat přebytečný kožní maz a vyrovnávat tón pleti. Výtažek z ovoce Chaenomeles Sinensis obsahuje vysoké množství vitamínu C a antioxidanty pomáhají pokožce udržovat mladistvý vzhled, pružnost a umožňují pokožce zářit. Výsledkem je zářivá, hladká a zářivá pleť.

Vitamin C se také dobře kombinuje s vitaminem B a kyselinou hyaluronovou. Kombinaci vitamínu C a kyseliny hyaluronové můžeme ocenit v korejském toneru IUNIK Vitamin Hyaluronic Acid Vitalizing Toner. Toner s obsahem 45% kyseliny hyaluronové, 5% výtažku z Rakytníku bohatého na vitamín C a patentovaným rostlinným výtažkem z bylin je ideální pro ty, kteří toner potřebují ke každodenní hydrataci a výživě pleti.

 

Kdy nejlépe používat korejské přípravky s vitamínem C?

Na trhu existuje celá řada korejských přípravků na denní a noční použití. Podobné pravidlo platí u vitamínu C. Pokud jej použijeme na noc, posílíme tak pleť na druhý den a navíc bojujeme proti jejímu poškození. Pro začátečníky se přesto doporučuje začít s nižší koncentrací vitamínu C a postupně koncentraci zvyšovat.

S vitamínem C koluje jeden mýtus a sice, že by se neměl používat během letních slunných dní. Ve skutečnosti si jdou ruku v ruce a vitamín C dokáže skvěle neutralizovat poškození vzniklé díky sluníčku. Přesto bychom neměli zapomínat na vysokou sluneční ochranu a pro jistotu přece jenom bychom měli korejské přípravky s vitamínem C používat na noc, kdy se podpoří tvorba kolagenu a regenerace pleti.

 

Pozor na skladování vitamínu C

Největším problémem korejských přípravků s vitamínem C je jejich skladování. Při špatném skladování mohou velmi rychle oxidovat. Pozor je třeba dát především na kyslík a světlo a přípravky skladovat na chladném a temném místě a přípravky nenechávat příliš dlouho otevřené. Pokud už lahvičku s korejskou kosmetikou otevřeme, měli bychom ji celou spotřebovat a neodkládat ji třeba na půl roku. Pak už by mohly na pleti napáchat více škody než užitku.

Aby se zabránilo oxidaci a deaktivaci vitamínu C, míchá se obvykle s jinými antioxidanty a dalšími aktivními látkami, které zintenzivňují jeho schopnosti.

 

Tipy z korejské kosmetiky na přípravky s vitamínem C

Pokud chceme pleti dopřát něco výživnějšího, vhodnou volbou jsou korejská pleťová séra, například COSRX Vitamin C 13 serum. Korejské sérum Cosrx The Vitamin C 13 Serum zesvětluje pigmentové skvrny a zarudnutí, vyrovnává celkový tón pleti a bojuje proti oxidativnímu stresu, udržuje mladistvou pleť. Obsahuje 13 % nejčistší formy vitaminu C, kyselinu askorbovou, která vykazuje nejúčinnější výsledky při rozjasnění tónu. Obsahuje také v tucích rozpustnou formu vitamínu C, kyselinu 3-O-ethylaskorbovou.

Korejská kosmetika nabízí celou řadu pleťových masek s vitamínem C, jako třeba tuto zpevňující dvoukrokovou gumovou korejskou masku Dr.Jart+ Cryo Ruber with Brightening Vitamin C. Jde o zpevňující dvou-krokovou gumovou masku inspirovanou terapií Cryo, která snižuje teplotu pokožky, zvyšuje průtok krve a vstřebávání účinných látek pro zářivou a zdravě vypadající pleť.

Korejská maska okamžitě proměňuje pleť, naplňuje ji vlhkostí a aktivními složkami, tonizuje, jemně rozjasňuje celkový tón, zlepšuje a osvěžuje pleť, pomáhá v boji proti matnosti a pigmentaci.

 

Účinky korejské kosmetiky s vitaminem C můžeme podpořit i zevnitř

Správná péče o pleť je důležitá, účinky vitamínu C můžeme podpořit i vyváženou stravou. Mezi potraviny bohaté na vitamín C patří převážně ovoce, jako citrusy, černý rybíz, šípek, kiwi, papája nebo jahody, dále zelenina jako papriky, květák, kapusta, rajčata, zelí či brokolice.