Jak vybrat správný typ kosmetiky pro váš typ pleti

 

Vybrat správný typ kosmetiky není až takový problém, jako určit právě typ pleti, který máme. Často tak používáme kosmetiku, která není pro náš typ pleti vůbec vhodná a přivodíme si více škody než užitku.

V tomto článku se zaměříme na to, jak správně určit typ naší pleti a vybrat vhodnou korejskou kosmetiku.

 

Rozdíl mezi typem a stavem pleti

Při výběru správné korejské kosmetiky a určení typu pleti je nejlepší si uvědomit rozdíl mezi typem a stavem pleti. Typ pleti máme vrozený, je nám dán geneticky a určuje nám míru produkce kožního mazu. Ta se obvykle mění s věkem, takže tomu pak přizpůsobujeme i používání vhodné korejské kosmetiky.

Naopak stav pleti je momentální stav a vzhled pleti, který se mění vlivem vnějších faktorů. Avšak při používání nesprávné kosmetiky se může měnit výrazněji či se dokonce stát trvalým. Stav pleti může ovlivnit strava, hormony, stres, nevhodně zvolená kosmetika, počasí a další faktory.

Znalost stavu pleti je tedy důležitá pro určení typu pleti a následné zvolení vhodné korejské  kosmetiky.

 

Jaké rozlišujeme typy pleti?

normální typ pleti:

typ pleti, u kterého je vše v rovnováze, ovšem v praxi jde spíše o vzácnost. Produkce mazu je v normálu, pleť se neleskne ani není vysušená, neprojevuje se začervenání, podrážděnost, akné atd.

mastný typ pleti:

tento typ pleti produkuje větší množství mazu, více se leskne a tvoří se pupínky či akné. Výhodou je, že pomaleji stárne a vrásky se objevují až v pozdějším věku.

suchý typ pleti:

suchá pleť nemá tolik aktivní mazové žlázy jako pleť mastná, je také náchylnější k podráždění a přesušení, šupinatění a obvykle také mnohem rychleji stárne.

smíšený typ pleti:

pravděpodobně nejobvyklejší typ pleti. Pleť může být suchá a mastná zároveň, zejména na T-zóně. Péče o tento typ pleti je nejnáročnější, protože obvykle potřebujeme více přípravků pro každou část pleti.

 

Kromě typu pleti rozlišujeme i stavy pleti

 

stárnoucí pleť:

stárnutí můžeme pociťovat od 25. roku věku, kdy se v pleti snižuje produkce kolagenu. Pokožka se ztenčuje, snižuje se její elasticita a objevují se první linky a vrásky. Od tohoto roku je vhodné jako prevence zařadit do péče o pleť anti-age korejskou kosmetiku s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Dále je třeba se zaměřit na větší hydrataci. Kolagen a kyselinu hyaluronovou obsahuje pleťový korejský krém Mizon Collagen Power Lifting Cream. Krém hydratuje pokožku do hloubky a pomáhá bránit ztrátám vlhkosti. Zanechává pokožku hladší, lépe vyživenou a zvlhčenou s pocitem uvolnění a přirozeně rozzářenou. Příznivě působí při procesu vypínání vrásek a navracení pružnosti. Pečuje o omlazení pleti a dopomáhá k vypínání stárnoucí a ochablé kůže. Pečuje i o hluboké vrásky a zajištění dlouhodobých vypínacích účinků.

dehydratovaná pleť:

jde o pleť s nedostatkem vlhkosti z důvodu nedostatečného pitného režimu, nízké vlhkosti vzduchu nebo nadměrné vystavování na sluníčku. Z korejské kosmetiky si pro tento typ pleti vybíráme hutnější krémy. Pro okamžitou hydrataci velmi suché pleti je skvělá plátýnková korejská maska Mediheal N.M.F Aquaring Ampoule mask Ex. Hydratační pleťová maska poskytuje pleti okamžitou vlhkost a reguluje tvorbu kožního mazu, aby se minimalizovaly póry. Tato maska také díky obsahu kyseliny hyaluronové a ceramidů pomáhá uzamykat vlhkost a zabraňuje vysoušení suché pokožky.

citlivá pleť:

citlivá pleť může být dána geneticky, ale také si ji přivodíme sami špatnou stravou či používáním nesprávné kosmetiky.

aknózní pleť:

pupínky jsou způsobeny hormonální nerovnováhou a ucpáváním pórů, proto je vhodné zařadit do péče o pleť protizánětlivé a zklidňující složky.

 

Jak správně určit typ naší pleti a následně i vhodnou kosmetiku

 

Určení správného typu pleti je jednoduché a zvládneme ho i doma. Stačí si pleť umýt korejským čistícím gelem nebo pěnou a poté zhruba hodinu vydržet. Jaké máme po té hodině pocity, to nám pak pomůže určit správný typ pleti.

 

Pokud po hodině necítíme žádné zvláštní projevy jako pocity pnutí, pleť není mastná, pak patříme mezi šťastlivce s normálním typem pleti. Při výběru korejské kosmetiky volíme pro náš typ pleti pleťové krémy, které nejsou ani hutné, ani příliš jemné. Zkrátka v péči o pleť volíme zlatou střední cestu a nemusíme si tolik vybírat. Většinou nám většina sedne.

 

Jestliže cítíme pnutí, vrásky jsou výraznější a možná máme i šupinky, pak máme suchou pleť. Suchá pleť je typ pleti v péči o pleť jistě ocení vysoce výživný korejský krém Pyunkang Yul Nutrition Cream. Jde o hutnější, přesto hladký hydratační krém, který se snadno vstřebá do pokožky, bez zatížení a pocitu mastnoty. Tento krém bohatý na živiny, vytvořený z bezpečných a jemných ingrediencí prospěšných pro pokožku, poskytuje intenzivní hydrataci, která vydrží celý den. Krém je ideální pro ty, kteří mají vysušenou, drsnou a matnou pleť, zabraňuje známkám stárnutí, zlepšuje elasticitu a dodává pleti mladistvý jas.

 

Opakem suché pleti je mastný typ pleti, který se i po hodině leskne jako zrcátko. Obvykle se přes den neobejdeme bez matujícího korejského pudru, například ETUDE HOUSE Sebum Soak Blur Pact. Pudr je nekomedogenní, neaknogenní a zanechává matný a hebký povrch. Pravděpodobně se nám také bude tvořit jeden pupínek za druhým.

 

Něco mezi suchou a problematickou pletí je smíšený typ pleti. Po hodině můžeme cítit pnutí kolem úst a na tvářích a naopak se nám leskne čelo a brada. Na mastnější T-zónu volíme lehčí gelovou kosmetiku, na tváře naopak hutnější a výživnější.

S nevyváženou pletí pomůže zatočit dvoufázové korejské sérum Dr. Ceuracle Vegan Kombucha Tea Essence. Sérum se snadno vstřebává a hydratuje jako toner a zároveň vyživuje pleť jako pleťový krém. Veganská receptura kombinuje posilující schopnosti extraktu z čaje kombucha s rostlinnými výtažky a vyživujícím olejem ze semen. Je vytvořena tak, aby zajistila zářivou pleť, zvláště když je pokožka příliš napjatá či suchá nebo je na povrchu mastná a přesto dehydratovaná.