Korejské ingredience v kosmetice: Co byste měli vědět

Korejská kosmetika sází u svých produktů na inovativní a komplexní přístup a proto si také vybírá netradiční a neokoukané ingredience z rostlinné, ale i zvířecí říše. Spousta ingrediencí pochází od pilných včeliček, jako med, propolis, včelí vosk nebo i včelí jed. Může se zdát, že byste si na obličej nikdy nedali krém se šnečím slizem nebo hadím jedem, ale věřte, že po vyzkoušení už nebudete chtít jinak. Používání korejské kosmetiky může být i luxusním zážitkem díky pravému zlatu či kaviáru. Korejci totiž moc dobře vědí, co pleti prospívá a tak sází na neobvyklé, ale přesto osvědčené přírodní ingredience. A právě pro unikátní složky je korejská kosmetika tak vyhledávaná. V následujícím textu si přiblížíme nejúčinnější ingredience používané v korejské kosmetice a uvedeme si konkrétní tipy na osvědčené produkty v péči o pleť, o kterých byste měli vědět.

 

Korejská kosmetika klade důraz na přírodní ingredience

 

Korejská kosmetika sází především na hydrataci, rozjasnění, prevenci vrásek a jiných nedokonalostí, proto také věnuje značnou pozornost výběru těch nejúčinnějších ingrediencí.

Při výrobě korejské kosmetiky je kladen velký důraz na využití přírodních složek a naopak je omezeno používání syntetických a konzervačních látek, které pleti škodí. Obvykle ve složení korejských přípravků nejsou zastoupeny parabeny, umělá barviva, parfemace, silikony či jiné škodlivé látky. Rozhodně byste měli vědět, že korejská kosmetika je vhodná i pro citlivou pleť a díky ceněným ingrediencím je opravdu účinná. 

 

Nejpoužívanější ingredience v omlazující korejské kosmetice

 

 

  • Hlemýždí sliz

 

Hlemýždí sliz, šnečí sekret, hlemýždí hlen nebo také mucin má pro pleť celou řadu benefitů a hodí se na suchou i zralou pleť, včetně té nejcitlivější. V kosmetickém průmyslu je mucin získáván šetrným způsobem, aniž by hlemýžďům jakýmkoliv způsobem ubližoval. Hlavními přínosy pro pleť jsou:

f7b23b6c5dcb213db4f06d682987408d

  • regenerace, 
  • omlazení pleti, 
  • zmírnění podráždění,
  • utlumení zarudnutí pleti,
  • pomoc v boji s jizvičkami po akné.  

 

Hlemýždí sliz je velice populární ingrediencí u značky Mizon u omlazujícího korejského pleťového krému Mizon Snail Repair Perfect Cream. Obsahuje 60 % filtrátu hlemýždího sekretu a výtažek z kořene Yam. Tyto složky jsou bohaté na důležité vitamíny, minerály a mucin. Pomáhají účinně vyživovat a revitalizovat pleť a dodávají jí přirozenou vlhkost.

Pokud chcete korejskou kosmetiku a hlemýždí sliz vyzkoušet zlehka, můžete zvolit jednorázovou korejskou plátýnkovou masku Jigott  Real ampoule mask Black snail

 

 

  • Hadí jed

 

Po šnečím mucinu jde o další možná až odpudivou ingredienci, avšak velmi ceněnou v přípravcích proti vráskám. Hadí jed působí v pleti jako jemné anestetikum, kdy uvolňuje svaly v obličeji a funguje tak na vyhlazení vrásek. 

Hadí jed není v kosmetice hrozbou, ani není jedovatý a dobře funguje jako levnější náhrada botoxu, i když je poměrně drahou záležitostí. Také v tomto případě je jeho získávání prováděno laboratorně a nepřijde tak k újmě žádné zvíře.

 

 

  • Včelí jed

 

Ze zvířecí říše pochází i další cenná ingredience, a to včelí jed. Ten je známý také jako apitoxin, tedy látku, kterou včela produkuje jako obranný mechanismus při bodnutí. Včelí jed má pro pleť následující účinky:

  • působí protizánětlivě a antibakteriálně,
  • má analgetické účinky, 
  • pomáhá stimulovat produkci kolagenu v pleti,
  • zvyšuje celkové prokrvení pleti.

bee-active_serum

Včelí jed je oblíbenou ingrediencí v kombinaci s hlemýždím mucinem u značky Benton. Na omlazení pleti je perfektní Benton Snail Bee Ultimate cream. Tento luxusní krém obsahuje vysokou koncentrací přírodních ingrediencí, včetně filtrátu hlemýždího mucinu a včelího jedu, které hluboce hydratují, rozjasňují, podporují produkci kolagenu a zklidňují podrážděnou pokožku. 

 

Pokud nemáte se včelím jedem žádné zkušenosti nebo k němu stále nemáte důvěru, můžete se s ním pro začátek seznámit v korejské pleťové masce Benton Snail Bee High Content Mask. Maska vyhlazuje jizvičky a redukuje vrásky, stimuluje a regeneruje i hlubší vrstvy pokožky, napíná, osvěžuje, uvolňuje a obnovuje krásu problémové pokožky. Pro své účinky je celkem jisté, že si masku i účinky včelího jedu zamilujete po prvním použití.

 

 

  • Placenta

 

Placenta je ingrediencí obsahující řadu vitamínů, peptidů a enzymů a v korejské kosmetice funguje jako elixír mládí. Kromě toho pleť hydratuje, regeneruje a zjemňuje.

Vysoký podíl placenty obsahuje korejský krém Mizon Placenta Ampoule Cream nebo omlazující plátýnková maska Mediheal Placenta Revital Essential mask EX. Maska dodává pokožce pružnost, vyživuje a nasycuje ji vlhkostí a chrání před vysoušením. Výsledkem je hydratovaná a hladká pleť mladistvého vzhledu.

 

 

  • Kolagen

 

Kolagen je v poslední době velmi oblíbený ve formě nápoje, který se obvykle užívá vnitřně na klouby, vlasy či nehty. Zároveň zajistí hladší a jemnější pleť, proto je součástí řady omlazující korejské kosmetiky. Kolagen má schopnost zadržovat vodu, proto udržuje pleť hydratovanou a vláčnou. 

Značka Mizon má kolagenovou řadu pro komplexní omlazení pleti. Bestsellerem je liftingový korejský krém Mizon Collagen Power Lifting Cream. Krém obsahuje 75 % koncentraci přírodního mořského kolagenu, který pleť vyživuje, příznivě působí při procesu zpevnění a vypínání stárnoucí a ochablé pleti. Je ideální zejména pro suchou a unavenou pleť, podrážděnou pleť vlivem škodlivého slunečního UV záření a pleť s mnoha drobnými i hlubšími vráskami.

 

 

  • Pupečník asijský

 

Pupečníku asijskému se přezdívá tygří tráva, protože bengálští tygři si o tuto rostlinu otíraly své rány, aby se jim rychleji hojily. V korejské kosmetice je také ceněný pro své hojivé a regenerační účinky, dále zmírňuje podráždění a má i významné omlazující účinky.

Vysokou koncentraci pupečníku asijského, celkem 95 % extrakt, obsahuje korejské pleťové sérum Mary&May Centella Asiatica serum. Sérum má silné antibakteriální a zklidňující účinky na pokožku a tradičně se používá k hojení ran a kožních onemocnění. S použitím tohoto rychle se vstřebávajícího séra se zmírní zarudnutí a podráždění a pleť se následně dokáže sama opravit tak, aby zůstala zdravá a hydratovaná.

 

Okamžité zklidnění pleti zajistí korejská plátýnková maska Beauty of Joseon Centella Asiatica Calming mask 

 

 

  • Ženšen

 

Ženšen je ingrediencí, která se může v korejské kosmetice pyšnit všestrannými přínosy v péči o pleť, jako například:

  • má silný omlazující účinek,
  • působí protizánětlivě, reguluje zarudnutí a citlivost pleti,
  •  zadržuje v pleti vlhkost a výrazně pleť hydratuje na dlouhou dobu,
  • zlepšuje mikrocirkulaci pleti,
  • chrání pleť před volnými radikály vlivem UV záření.

 

Každodenní péči o pleť zpříjemní korejský toner s ženšenem Beauty of Joseon Ginseng Essence Water. Tento osvěžující hydratační toner pomáhá revitalizovat pokožku, regulovat tvorbu mazu a vyhlazovat texturu pleti. Pleti poskytuje hlubokou hydrataci s 80 % koncentrací vody z kořene ženšenu. 

 

Extraktem z červeného ženšenu překypuje korejská pleťová maska I´m From Ginseng mask. Maska proti stárnutí pleti s ženšenem je ideální pro matnou a unavenou pleť s prvními známkami stárnutí. Vyhlazuje jemné vrásky, stimuluje krevní oběh, zlepšuje tón pleti a hojí. Má hustou texturu podobnou medu a díky tomu je ultra výživná.

 

 

  • Zlato

 

Mezi jednu z nejluxusnějších korejských ingrediencí patří bezesporu 24 karátové zlato. Je dobré vědět, že zlato má v péči o pleť specifické vlastnosti, zejména:

  • omlazující anti-age účinky,
  • zlepšuje pružnost pleti,
  • rozjasňuje pleť,
  • je silným antioxidantem a chrání pleť před volnými radikály,
  • má zklidňující účinky pro citlivou pleť.

Exkluzivní zážitek z péče o pleť dostanete s korejskou pleťovou maskou se zlatem a kolagenem SNP Gold Collagen Ampoule mask. Použití zlata v masce zlepšuje vstřebávání kolagenu v pleti a tím obnovuje odolnost zdravé pokožky. Účinné vlastnosti zlata vyplavují z pleti toxiny a účinně ji zklidňují, aby se zabránilo stárnutí. 

Pravé zlato je obsaženo v oblíbených korejských hydrogelových polštářcích pod oči Farm Stay 24K Gold and Peptide Solution Ampoule eye patch. Luxusní polštářky jsou vyrobeny ze speciálního hydrogelu, jsou hojně napuštěné ampulkovým sérem s ryzím zlatem a dále jsou obohaceny o komplex peptidů, které mají regenerační účinek, pomáhají zbavit se stávajících známek stárnutí pleti a prodlužují mladistvý vzhled pleti. 

zlato na plet

 

  • Kaviár

 

Kaviár posiluje strukturu buněčných membrán, intenzivně hydratuje do hloubky a snižuje výskyt šupinek. Působí také proti předčasnému stárnutí pleti. 

Kaviárový extrakt v 40 % koncentraci můžeme vyzkoušet v korejském pleťovém séru Skinfood Gold Caviar Serum. Sérum účinně vyživuje a zvyšuje pružnost a pevnost pokožky, zároveň snižuje viditelnost vrásek a jemných linek. 

Liftingový účinek má i plátýnková maska s kaviárem Jigott Real Ampoule Mask Caviar. Maska významně hydratuje pokožku, eliminuje dehydrataci, odstraňuje suchost a šupinatění. Vrací tón pleti a zlepšuje její elasticitu, posiluje ochranné funkce.

 

Korejské ingredience ceněné v péči o problematickou pleť

 

 

  • Tea Tree

 

Tea tree je oblíbenou ingrediencí známou pro své zklidňující, antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky v péči o pleť. Pokud máte problematickou pleť se sklony k akné a pupínkům, pravděpodobně již tea tree znáte a používáte. Pokud ne, ale rádi byste svoji pleť zklidnili, skvělé je zklidňující korejské pleťové sérum The Potions Tea Tree Oil serum. 

Sérum obsahuje extrakt z tea tree, který zklidňuje citlivou pokožku a pomáhá snižovat zarudnutí, záněty a podráždění. Je účinný zejména na aknózní pleť, protože pomáhá pleti rychleji se hojit a také redukuje zarudnutí. Sérum má lehkou vodovou texturu, která se rychle vstřebává do pokožky a zanechává ji svěží, hydratovanou a hladkou.

 

Akné a pupínky nejsou bohužel pouze výsadou obličeje. Pupínky se mohou znenadání objevit i na jiných partiích těla, například na zádech, dekoltu či krku. Proti tomu lze zabojovat při sprchování, a to používáním korejského sprchového gelu s tea tree Mizon My Relaxing Time Body Wash Tea Tree. Kontroluje tvorbu kožního mazu a zároveň dodává pokožce vlhkost a zklidňuje ji. Díky vysokému obsahu přírodních aktivních složek obnovuje přirozenou hydrolipidovou rovnováhu pokožky. Sprchový gel zklidňuje a omlazuje pokožku a zanechává ji dokonale čistou a svěží a hydratovanou.

 

 

  • Zelený čaj

 

Na problematickou pleť je vhodný i zelený čaj, známý podobně jako tea tree olej pro své detoxikační, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pleť jistě poděkuje za celkové zklidnění díky plátýnkové korejské masce The Saem Natural Green Tea mask sheet

Zelený čaj reguluje kožní maz obsažený kofein bojuje i proti otokům a tmavým kruhům pod očima. Na péči o citlivé oční okolí nám výborně poslouží korejský oční krém se zeleným čajem Innisfree Green Tea Seed Eye cream.

 

 

  • Propolis

 

Propolis je ingrediencí lepkavé textury, produkovaný včelami a v korejské kosmetice jde o velmi cennou ingredienci. Má výrazné antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky, pleť vyživuje a podporuje regeneraci a hojení.

Už při čištění pleti oceníme korejský toner s propolisem a medovým extraktem COSRX Propolis synergy toner. Toto tekuté tonikum obsahuje 72,6 % včelího propolisu od černých včel, který proniká hluboko do pokožky a zvyšuje elasticitu a snižuje zarudnutí pleti. 

Působí na pleť protizánětlivě a antibakteriálně a zvyšuje imunitu pokožky před vnějším prostředím.

 

Doslova posilujícím koktejlem pro pleť je korejská esence s propolisem by Wishtrend Propolis energy Boosting Essence

 

Hydratační korejské ingredience

 

 

  • Kyselina hyaluronová

 

Kyselina hyaluronová je klíčovou ingrediencí nejen v korejské kosmetice, ale najdeme ji ve většině hydratačních produktů i v našich drogeriích. Jde o látku, která váže až tisíckrát svoji hmotnost ve vodě, proto je úžasným hydratačním prostředkem. 

Hydratační účinky kyseliny hyaluronové můžeme v pleti podpořit korejskými ampulemi Dr. Ceuracle Hyal Reyouth ampoule. Tato ampule obsahuje hyaluronát sodný, stabilní, ve vodě rozpustnou formu kyseliny hyaluronové, která má menší molekuly než kyselina hyaluronová, aby lépe pronikla do pokožky a napumpovala ji hydratací. Jen pár kapek pomáhá vyhlazovat a hydratovat pokožku, takže bude časem vypadat hladší a pevnější. Tento silný booster dodává pokožce intenzivní vlhkost bez použití drsných přísad nebo potenciálních dráždivých látek, jako jsou parabeny, umělé vůně, silikony, povrchově aktivní látky a minerální oleje. 

 

Kyselinu hyaluronovou často najdeme ve vysoké kosncentraci v korejských plátýnkových maskách. Maska Some By Mi Real Hyaluron Hydra Care Mask není výjimkou. Kyselina hyaluronová díky masce vytváří na pleti neviditelnou bariéru, která zabraňuje odpařování vlhkosti, zlepšuje strukturu, podporuje regeneraci epidermis, redukuje jemné vrásky a činí pokožku hladkou a jemnou.

 

 

  • Aloe Vera

 

Praktickým a všestranným pomocníkem pro hydrataci pleti i pokožky celého těla je korejský gel Dewytree Green Power Aloe Soothing Gel. Gel je složením z 98 % z extraktů z rostliny aloe vera a je ceněný pro své hydratační a chladicí účinky. Péče je vhodná pro všechny typy pleti a může být pro blahodárný účinek aplikována nejen na obličej a tělo, ale také na vlasy a nehty.

 

 

  • Med

 

Med je oblíbenou ingrediencí nejen v kuchyni, ale i v korejské kosmetice. Je ceněn pro své hydratační a zvláčňující účinky, zklidňuje drobné ranky a díky enzymům dokáže pleť vyhlazovat. 

Pro hloubkovou výživu pleti můžeme zvolit hydratační pleťovou korejskou masku s medem I´m From Honey mask. Výživná maska ​​na bázi přírodního medu odstraňuje suchost a šupinatění, hloubkově pleť vyživuje, hydratuje a zjemňuje. Činí pokožku hustší, zvyšuje turgor a zlepšuje mikroreliéf. Komplexně hojí pokožku, předchází vzniku vrásek a vyhlazuje již existující, zlepšuje pevnost a pružnost. Vyrovnává tón a zlepšuje pleť.

Výtažek ze sladkého medu je obsažen v korejském hydratačním balzámu na rty Frudia Blueberry Hydrating Honey Lip balm. Hydratační medový balzám na rty Frudia Blueberry okamžitě odstraňuje suchost a odlupování a hojí praskliny. Činí pokožku rtů elastickou, vyhlazuje jemné vrásky, dodává jemnost a hladkost.

 

AHA a BHA kyseliny

Samostatnou skupinou velice oblíbených a vyhledávaných složek v korejské kosmetice jsou tzv. AHA a BHA kyseliny jsou v korejské kosmetice často využívané v pleťovém peelingu. Na rozdíl od mechanických peelingů, které obsahují abrazivní obrušující částečky, pleť nedráždí a nepůsobí pouze na povrchu, ale hluboko v pórech. Díky tomu jsou tak vhodné i pro citlivější pleť a majitelky problematické pleti s pupínky. 

AHA kyseliny jsou rozpustné ve vodě, získávají se z cukrové třtiny nebo jiných sladkých plodů a najdeme je tak nejčastěji v ovoci.

Mezi nejznámější AHA kyseliny patří kyselina glykolová, mléčná, citronová, jablečná, vinná nebo mandlová a oceníte ji především pro potřeby omlazení pleti.

 

AHA kyselinu glykolovou najdeme v korejském exfoliačním toneru COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid. Jde o velice účinný exfoliant, který obsahuje přírodní kyseliny AHA z jablečné ovocné vody a kyselinu glykolovou, která pomáhá odstraňovat bílé tečky zachycené v pórech a zanechává pokožku čistou a jemnou.

 

Mezi nejznámější BHA kyselinu patří kyselina salicylová. Jde o kyselinu rozpustnou v tucích, která podporuje růst nových kožních buněk tím, že odlupuje svrchní vrstvu kůže.

Koncentraci 4 % BHA kyselin obsahuje jemný chemický korejský peeling COSRX BHA Blackhead Power Liquid. Obsahuje přírodní ingredience BHA, jako je voda z vrbové kůry, aby maximalizoval výhody čištění bez podráždění. BHA hluboce proniká do pórů, pomáhá čistit ucpané póry a jemně odstraňuje odumřelé kožní buňky a dodává pleti její přirozený lesk.