Význam a použití esencí v korejské péči o pleť

Korejky se v péči o pleť neobejdou bez hydratačních tonerů, které jsou oblíbené při ranní i večerní pečující rutině. Používají se po odlíčení pleti jako příprava na nanesení pleťového krému a séra. Mezi krémem a sérem je ale mezi Korejkami ještě jeden oblíbený krok, a tím je používání pleťové esence. Co si ale pod pojmem esence představit, kdy se používá a čím je pro pleť prospěšná? To vše se dozvíme v tomto článku, včetně konkrétních tipů na ty nejlepší korejské esence vhodné pro váš typ pleti.

 

Korejské péči o pleť vládne hydratace

 

Zvlhčování a hydratace pleti je základním kamenem každé péče o pleť. Korejky se na hydrataci pleti zaměřují důsledně prostřednictvím osvědčené 10-ti krokové korejské rutinní péče o pleť. Jedním z účinných prostředků, jak udržet v pleti potřebnou vlhkost a hydrataci, jsou pleťové korejské esence. My pro potřeby hydratované pleti obvykle saháme po hydratačním pleťovém krému, v Koreji je jedním z oblíbených hydratačních přípravků právě již zmiňovaná esence. V kombinaci s dalšími hydratačními přípravky tak můžeme za poměrně krátkou dobu dosáhnout zářivé a jasné pleti, která na první pohled působí mladistvým dojmem.

mceclip0-1

Co si představit pod pojmem esence?

 

Význam slova esence je nejlepší si vysvětlit na rozdílu mezi tonerem, esencí a sérem. Toner je tekutý jako voda, sérum je hustší s vysokou koncentrací účinných látek, zatímco esence je tekutější, vodnato-gelovité konzistence a s menším podílem účinných látek. Největší rozdíl v péči o pleť je tedy v hustotě tekutiny a esenci můžeme označit za něco mezi tonerem a pleťovým sérem. 

 

Původ esencí

 

Esence je v Koreji považována za jeden z nejdůležitějších kroků v péči o pleť hned po toneru, proto je víceméně jasné, kde má esence svůj původ. Ano, je to právě Korea. Dříve se esence dala sehnat pouze v této zemi, odkud jsme si ji mohli přivézt třeba z dovolené. Dnes už je k sehnání poměrně běžně online na e-shopech, ovšech pouze v zastoupení kvalitní korejské kosmetiky. V běžné konvenční kosmetice u známých a dostupných značek z drogerie pleťovou esenci prakticky vůbec nenajdeme. 

 

Kdy je nejlepší esenci v péči o pleť použít?

 

Pleťovou esenci nanášíme vždy po použití toneru a před nanesením pleťového krému. Korejská pečující rutina je především o vrstvení, proto se celý pečující proces skládá až z deseti kroků péče o pleť. Vždy začínáme od produktu, který obsahuje nejvíce vody, tedy od toneru. Pokračujeme hustšími produkty, tedy esencí, sérem a pokračujeme hutnějším pleťovým krémem a případně i dalšími produkty. Používání jednotlivé korejské kosmetiky má pevně daný sled a řád a někdy může být složité vše pochopit a jednotlivé kroky si v péči o pleť osvojit. Korejská kosmetika je totiž hlavně o vrstvení a tekuté konzistence se nemohou logicky dostat přes ty hustší. Proto vždy v péči o pleť začínáme tekutými vodovými produkty a na závěr končíme nejhustšími.

 

Rozdíly mezi korejskými pečujícími esencemi

 

Ačkoliv se tak může na první pohled zdát, v korejské péči o pleť neexistuje pouze jeden druh pleťové esence. V korejské kosmetice si vhodnou esenci vybere každý podle svého typu pleti. Esence jsou dostupné pro suchou a zralou pleť, pro pleť se sklony k nedokonalostem a za pozornost určitě stojí i zajímavá korejská esence s ochranným faktorem SPF 50 Abib Heartleaf Sun essence calming drop SPF50+/PA++++. Esence obsahuje SPF 50+ a PA++++, které chrání pleť před poškozením škodlivým UV zářením. Heartleaf je antioxidant a zvlhčovadlo s neuvěřitelnými protizánětlivými vlastnostmi, které přitahují a udržují vlhkost, zklidňují záněty, zarudnutí a podráždění a chrání kožní bariéru. Lehké a hydratační složení osvěžující esence zklidňuje unavenou pokožku způsobenou stresem a znečišťujícími látkami z vnějšího prostředí. Rychle se vstřebává a zanechává pokožku chráněnou a revitalizovanou.

4874-1_abib-heartleaf-sun-essence-calming-drop-spf50--pa-lehka-zklidnujici-essence-s-ochrannym-faktorem

Nejúčinnější složky používané v korejských esencích v péči o pleť

 

 

  • hlemýždí sliz: hlemýždí sliz, označovaný také jako šnečí mucin, je ceněný pro své omlazující účinky a je populární především v korejské kosmetice. Obsahuje kolagen a řadu vitamínů, skvěle funguje pro udržení pevnosti a pružnosti pleti. V kosmetickém průmyslu se získává nenásilnou formou. Hlemýžď je nejdříve očištěn, projde speciální procedurou a po odebrání slizu je nepoškozený a zdravý navrácen zpět do chovu.
  • včelí jed: má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci zklidnit citlivou pokožku. Je vhodný pro lidi s citlivou pletí, kteří hledají produkty pro citlivou péči o pleť, pomáhá v pleti s vyrovnáním nerovnoměrného tónu pleti a zesvětlit pigmentové skvrny. Je také častou složkou v omlazujících korejských produktem a je označován jako přírodní botox.
  • propolis: propolis má prokázané protiplísňové, protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky. V korejské kosmetice se používá pro zjemnění drsné, popraskané, suché a citlivé pokožky. Redukuje pupínky, černé tečky a celkově je vhodný na problematickou pokožku. 
  • kyselina hyaluronová: nejoblíbenější složka používaná v korejských esencích a obecně v produktech pro omlazení pleti. Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle, konkrétně v pleti, kloubech, očích a pojivové tkáni. Má unikátní schopnost zadržet vodu, až tisícinádobně vzhledem ke své vlastní hmotnosti a hraje tak velice důležitou roli při udržování hydratace v pleti. 
  • kolagen: vyrovnává nedostatek vlastního kolagenu, čímž zvyšuje pevnost a pružnost pokožky. Má okamžitý stahující účinek, podobně jako kyselina hyaluronová absorbuje a zadržuje vlhkost v podkoží, která dodává pokožce stálou vlhkost. Při pravidelném používání pomáhá obnovit ztracenou elasticitu pokožky, chrání před deformací a ochabováním a pomáhá vyhlazovat vrásky.
  • peptidy: peptidy obecně jsou skvělé na vyhlazení vrásek, ničí bakterie, které mají za následek akné a pupínky, sjednocují tón pleti a celkově napomáhají zlepšit elasticitu pleti.
  • zelený čaj:  je jednou z nejvíce prozkoumaných přírodních složek s prokázanou antioxidační aktivitou, UV ochranou a významnými protizánětlivými vlastnostmi v péči o pleť. 
  • tea tree: tea tree olej je častou složkou přípravků na problematickou pleť se sklony k akné a pupínkům, protože je známý pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. V kosmetice je tak prokázaná jeho hojivá účinnost a pomáhá i při regulaci kožního mazu.
  • pupečník asijský: odstraňuje zarudnutí a podráždění, zjemňuje, podporuje hojení a posiluje ochrannou bariéru a také posiluje stěny krevních cév, čímž zabraňuje vzniku metliček.
  • černá rýže: je bohatá na antioxidanty a je plná vysoce koncentrovaných polyfenolů a flavonoidních pigmentů, které chrání pokožku před škodlivými volnými radikály, včetně ultrafialového záření a znečištění a podporuje růst nových buněk.

 

 

Nejlepší hydratační korejské esence v péči o pleť

 

Korejské esence mají největší význam v udržování vlhkosti v pleti, proto lze většinu z nich považovat za hydratační. Dle dalších obsažených aktivních složek pak pomáhají i s jinými problémy pleti. Vysokou míru hydratace přináší pleti hydratační korejská esence COSRX Hyaluronic Acid Hydra Power essence. Esence je obohacena o hyaluronát sodný a kyselinu hyaluronovou, které pronikají hluboko do pokožky a uzamykají v ní vlhkost na dlouhou dobu. 

download

Hloubkovou výživu pleti dodá korejská esence s beta-glukanem Mixsoon Beta-Glucan Essence. Jde o produkt vytvořený s jedinou složkou, neředěným extraktem z beta-glukanu, který pomáhá chránit pokožku posílením kožní bariéry a hloubkovou hydratací všech vrstev pokožky.

Ztrátě vlhkosti díky kyselině hyaluronové a bambuckému máslu v pleti zabráníme pomocí korejského pleťového séra Dewytree Ultra Vitalizing Snail Emulsion. Obsažený šnečí mucin pomáhá změkčit a vyhladit suché skvrny na obličeji, minimalizovat výskyt jemných linek, vrásek a také jizev po akné.

 

Výživné esence v korejských pleťových maskách

 

Vysokou dávku hydratační esence můžeme pleti dopřát v korejské plátýnkové masce Pyunkang Yul Highly Moisturizing Essence mask. Maska pleti okamžitě dodá dostatek vlhkosti, posiluje ochrannou bariéru, zklidňuje zarudnutí a podráždění. Činí pleť pružnější, zvyšuje elasticitu a vyhlazuje vrásky a kožní záhyby. Celkově pleti dodá zdravý a odpočatý vzhled.

Šťavnatou esenci s extraktem z broskví najdeme v plátýnkové korejské masce Farm Stay Real Peach essence mask. Doslova za pár korun dopřejeme své pleti koktejl účinných látek, jako je kyselina hyaluronová, pupečník asijský, hydratační allantoin nebo zklidňující betain.

 

Účinnost esencí prostřednictvím plátýnkových masek můžeme umocnit používáním pleťových pomůcek v podobě masážního válečku SPOKOY Jade Rollers. Je to nejen příjemné k provádění domácí wellness, uvolnění obličejových svalů, ale i zvýšení účinků z pleťových masek. 

 

Velice oblíbené jsou i korejské polštářky pod oči, které jsou hojně napuštěné výživnými esencemi, které redukují otoky a kruhy pod očima. Polštářky poskytují unaveným očím rychlou úlevu a pokud je před použitím uložíme na chvíli do lednice, dokonalá vzpruha je zaručena.

Luxusní péči našim očí poskytnou hydrogelové korejské polštářky pod oči Benton Snail Bee Ultimate Hydrogel Eye patch. Polštářky obsahují skutečné kosmetické poklady, jako výtažky zlata, perel, diamantů, uhlí včelího jedu i hlemýždího mucinu, které zpevní, vyčistí a revitalizují pokožku.

 

Nejlepší korejské esence bojující proti vráskám

 

O vyhlazení jemných linek a vrásek se znamenitě postará korejská esence Benton Fermentation Essence. Aktivní složky podporují regeneraci pokožky a pomáhají obnovit pružnost a jas pokožky, která se v průběhu přibývajících let pomalu snižuje. Vysoká koncentrace fermentovaných ingrediencí, ceramidů a kyseliny hyaluronové zajišťuje viditelné zvýšení pružnosti a vlhkosti pokožky.

850-1_benton-fermentation-essence-pletova-essence-proti-vraskam

Zajímavou a luxusní záležitostí proti vráskám je korejská esence Medi-Peel Cell Toxing Dermajours Emulsion. Tato luxusní emulze má komplexní účinek na pokožku, vyhlazuje mikroreliéf, zabraňuje vzniku vrásek, posiluje kostru epidermis a rozjasňuje nežádoucí pigmentaci. Proniká do hlubokých vrstev epidermis, nasycuje buňky vlhkostí a podporuje její zadržování. 

S pigmentovými skvrnami, což je další projev stárnutí pleti, nám pomůže korejská esence Mizon Snail Repair Intensive Essence. Tato pleťová essence obsahuje unikátních 88 % filtrátu hlemýždího sekretu. Esence má lehkou vodovou konzistenci, která se snadno roztírá, rychle proniká pokožkou, která tak efektivně vstřebává výživu.

 

Korejské esence vhodné na mastnou a problematickou pleť

 

Problematická pleť vyžaduje speciální péči a ačkoliv to tak nevypadá, i mastná pleť může být dehydratovaná a postrádat vláhu. Především ale potřebuje zklidnit. Na to je perfektní korejská esence Dr. Ceuracle Tea Tree Purifine 95 essence. Esence pomáhá zklidnit a zmírnit problematickou a podrážděnou pokožku, okamžitě hydratuje a osvěžuje hluboko uvnitř kožní bariéry. Působí také jako silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením sluncem a stárnutím. Tato zklidňující a hydratační esence přenáší pleti dávku úlevy a dlouhotrvající hydrataci pro svěží, vláčný vzhled, který bude zbožňovat i velmi citlivá pleť. 

Ke zklidnění pleti nám pomůže i korejská esence určená k obnovení zdravé rovnováhy pleti Goodal Houttuynia Cordata Calming essence.Essence pomáhá zmírnit podráždění a zarudnutí a zároveň poskytuje intenzivní hydrataci a zanechává pokožku jemnou a vláčnou.  Je vhodná pro všechny typy pleti a lze ji používat ráno i večer jako součást každodenní péče o pleť. 

Protizánětlivý zelený čaj je hlavní složkou korejské esence Isntree Green Tea Fresh emulsion. Tato emulze je kombinací séra a esence.Obsahuje vysoký podíl antioxidantů a funguje jako hojivá, zklidňující emulze proti akné, která jemně exfoliuje a normalizuje mastnou pleť. Je to skvělý produkt pro lidi s akné, skvrnami a smíšenou pletí.

 

Esence v korejské dekorativní kosmetice

 

Výživné esence nejsou záležitostí pouze pečující korejské kosmetiky, ale mohou být prospěšné už při samotném líčení. Esencemi jsou často napuštěny korejské cushion make-upy v houbičce, jako tento AMUSE Skin Tune Vegan Cover Cushion SPF45/PA++. Make-up obsahuje až 70 % hydratační esence z březové mízy a z listů eukalyptu, které zároveň pleti dodají jas. Cushion make-up tedy plní nejen dekorativní funkci, ale také pečující.

clanek kocos1

Jaké produkty nanášet po použití pleťové esence

 

Po použití korejské pleťové essence nastupují na scénu pleťová séra nebo rovnou pleťové krémy, které jsou konzistenčně hutnější a v péči o pleť výživnější. Hlavním posláním esencí je usnadnit vstřebávání právě z přípravků, které po esencích použijeme a tím ještě více podpoříme hydrataci pleti.

Šikovně můžete zvolit korejské produkty ze stejné produktové řady, aby se ještě více umocnily účinky. Dobrým tipem může být korejská esence COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence a k ní doplňující péče ve formě korejského pleťového krému COSRX Advanced Snail 92 All in one Cream a samozřejmě výživného korejského očního krému COSRX Advanced Snail Peptide Eye Cream.

clanek kocos 2

Zajímavý tip na použití pleťové esence

 

Korejskou pleťovou esenci nemusíme nanášet na pleť napřímo, ale například prostřednictvím vatového tamponku, který běžně známe jako pomůcku na odličování. S pomocí tamponku a korejské esence si tak velmi snadno vyrobíme vlastní hydratační pleťovou masku. Budeme k tomu potřebovat multifunkční vatové tamponky ve tvaru kapky Haruharu Wonder Ultra Fit Facial Pads. Tamponky jsou vyrobeny z ultra jemné bavlny a k pleti jsou tak velmi šetrné. Při aplikaci na pleť tamponky hojně napustíme korejskou pleťovou esencí a přiložíme na pleť. Necháme působit několik minut jako masku a poté tamponky odstraníme. Výhoda je v tom, že jde o malé kousky na rozdíl od celobličejového plátýnka. Nestane se tak to, že by nám maska neseděla kvůli větší velikosti a můžeme si vybrat místo aplikace sami. 

 

Esence nepatří jenom na obličej

 

Věděli jste, že esenci můžete použít třeba i na nohy? O intenzivní hydrataci velmi suché pokožky chodidel nám zajistí korejská maska The Saem Pure Natural Foot Treatment mask. Hlavní výhodou masky na nohy spočívá v tom, že navrací pokožce nohou jemnost a hladkost, dodává jim svěžest a zpomaluje stárnutí. Maska obsahuje výživné bambucké máslo, které má zjemňující, hydratační a regenerační vlastnosti. Maska také obsahuje vynikající změkčovadlo, které aktivuje syntézu kolagenu a obnovuje funkce kožní bariéry.

 

Stejně jako můžete poskytnou tu nejlepší hydratační péči pokožce nohou, důležité je zaměřit se i na ruce, které jsou naší vizitkou. Pokožka rukou je v každodenním životě velmi namáhaná a proto nám nic neodpouští. Mnohdy se nespokojíme pouze s výživným krémem na ruce, ale chce to něco lepšího, například hydratační korejskou masku na ruce Mediheal Theraffin Hand mask. Stačí 10 minut a vaše ruce budou jemné a vyživené.

 

Esence na vlasy

 

Esence je u korejských žen zcela běžnou záležitostí. Podobně jako je u nás samozřejmostí kondicionér, Korejky k němu při každém mytí vlasů přidávají i něco navíc v podobě esence. Esence dodává vlasům spoustu živin, vlasy jsou pak lesklejší a konečky se netřepí. 

Na lámavé vlasy je skvělá posilující esence s tepelnou ochranou Esthetic House The Remedy Silk essence. Tato essence hluboce obnovuje každý vlas a obaluje ho, vyhlazuje prameny po celé délce, hydratuje vlasy a vyživuje je užitečnými stopovými prvky. Pravidelným používáním docílíme rychlou obnovu vlasů, ty budou pružnější a odolnější, obnoví se jejich lesk a hedvábnost na dotek. Esence odstraní lámavost, vyřeší problém roztřepených konečků a dodá vlasům jemnost. Při častém používání produktu budou vaše kadeře spolehlivě chráněny před poškozením, budou neuvěřitelně měkké, hladké a poslušné.

Esence se dá používat dvojím způsobem, a to buď na suché nebo mokré umyté vlasy. Záleží tedy na preferencích a zvyklostech