Kosmetické organizéry

Kosmetické organizéry jsou velmi praktické zejména z toho důvodu, pokud se nám doma kupí větší množství kosmetiky, její skladování je nepřehledné a potřebujeme jí vdechnout nějaký řád. V takovém případě může být kosmetický organizér skvělým řešením a hlavně i hezký designový doplněk.

Uvedeme si, jaké jsou stěžejní výhody kosmetických organizérů, zda existují i nějaké nevýhody a jak co nejlépe vybrat co nejvhodnější kosmetický organizér přesně pro naše účely.

 

Výhody kosmetických organizérů

Do kosmetických organizérů můžeme uložit vše, co potřebujeme zorganizovat. Může to být kosmetika a make-up, ale i drobné předměty jako klíče, šperky či jiné předměty, které potřebují své stálé místo.

Existuje celá škála kosmetických organizérů, různých tvarů, materiálů a designů a díky tomu si je můžeme uzpůsobit přesně podle našich představ a potřeb.

Obvykle jsou kosmetické organizéry vyráběny z průhledného plastu, skla či akrylu, ale najdeme i kosmetické organizéry dřevěné v otevřeném provedení, ale i s různými šuplíky či zásuvkami na malé předměty, které chceme nechat ukryty. Uzavřené kosmetické organizéry mají i tu výhodu, že se na jejich obsah nepráší a potřebují tak minimální údržbu.

Kosmetické organizéry také mohou mít různé velikosti a mohou plnit různé účely. Využijeme je buď jako stálý úložný systém doma v koupelně, šatníku nebo na nočním stolku nebo na cestování.

Kosmetické organizéry také chrání kosmetiku před poškozením, například rozlitím či poškrábáním.

Hlavním účelem kosmetických organizérů je udržovat kosmetiku a předměty přehledné, dobře uspořádané a snadno dostupné, což zrychluje každodenní kosmetickou rutinu a ušetří čas při hledání správného přípravku.

51oo0jstqLL._AC_

 

Jak vybrat správný kosmetický organizér?

Při výběru správného kosmetického organizéru je třeba brát v úvahu několik faktorů, které nám při rozhodování pomohou:

  • velikost - zde je třeba zvážit především to, kolik kosmetiky si chceme uspořádat a jaký prostor na kosmetický organizér máme. Pokud máte rozsáhlou sbírku kosmetiky, vyberte větší kosmetický organizér s dostatečným množstvím přihrádek a zásuvek. Naopak, pokud máte jen několik základních produktů, menší kosmetický organizér by mohl být pro vás dostačující. Záleží ovšem na dostupném místě a velikosti poličky, kam chceme kosmetický organizér umístit.
  • materiál - vhodné je vybrat si takový kosmetický organizér, který odolá opakované používání a aby odolal pravidelné údržbě. Oblíbenou volbou je především akryl, sklo či dřevo.
  • design - pokud chceme skladovat větší lahvičky, například s šampony nebo sprchovými gely, je třeba brát v úvahu větší a vyšší přihrádky, aby se lahvičky nepřevrhly a nevylily. Pro rtěnky a jinou menší dekorativní kosmetiku jsou v kosmetickém organizéru vhodné jednotlivé menší přihrádky.

Kosmetické organizéry jsou obvykle skladovány na viditelném místě, proto bychom měli volit takové, které se nám líbí a ladí s interiérem.

  • přenosnost - postavíme-li kosmetický organizér na jednom místě a neplánujeme ho do budoucna nijak přenášet, nejsou tak na výběr kladeny až velké nároky. Při přenášení bychom měli zvážit velikost a hlavně pevnější konstrukci a materiál.
  • recenze - pokud už máme vybraný nějaký hezký kosmetický organizér, není na škodu si předem přečíst recenze a doporučení, které už mají s daným kosmetickým organizérem předchozí zkušenosti.

LED-Mirror-Makeup-Organizer-Make-up-Storage-Boxes-Cosmetic-Mirror

 

Mají kosmetické organizéry nějaké nevýhody?

I přesto, že kosmetické organizéry mají mnoho výhod, existují také některé potenciální nevýhody, které byste měli zvážit. V následujícím odstavci si přiblížíme možné potenciální nevýhody, které plynou s používáním kosmetických organizérů.

  • omezený prostor - přestože kosmetické organizéry nabízejí možnost uspořádání různých druhů kosmetiky, jejich prostor je často poměrně omezený. Pokud máte velkou sbírku kosmetických produktů, může být obtížné všechny produkty umístit do jednoho kosmetického organizéru a budeme jich pravděpodobně potřebovat hned několik.
  • čas na údržbu - udržování kosmetického organizéru čistého a upraveného může být časově náročné. Je třeba pravidelně vyčistit a upravit organizér, odstraňovat nečistoty a udržovat přehlednost. Pokud na to nemáte čas nebo chuť, kosmetický organizér se může stát spíše zátěží. Při utírání prachu z kosmetického organizéru je obvykle nutné všechny produkty vyndat, kosmetický organizér vypláchnout vodou a nechat usušit. Malé prostory, např. na rtěnku se totiž nedají pouze vytřít hadříkem a to může být značně problematické.
  • náchylnost k rozbíjení - pokud je kosmetický organizér vyroben z křehkého materiálu, jako je sklo nebo tenký plast, může být náchylný k poškození nebo dokonce rozbití. To může následně vést k rozlití nebo zničení kosmetických produktů.
  • nevhodný design pro určité produkty - některé kosmetické produkty, jako jsou větší paletky očních stínů jako např. rom&nd Better than Palette nebo vyšší lahvičky s přípravky, jako šampon s pumpičkou SNP prep Cafferonic Shampoo, nemusí dobře zapadat do standardního kosmetického organizéru. Je třeba zvážit velikost a tvar produktů, které plánujete skladovat, aby byl kosmetický organizér pro všechny vaše potřeby vhodný.
  • omezená přenosnost - pokud často cestujete a chcete mít svou kosmetiku stále organizovanou, může být obtížné přenášet celý kosmetický organizér. Některé kosmetické organizéry jsou příliš velké nebo objemné pro cestování, což může způsobovat nepohodlí.

V těchto případech je možná lepší zvolit cestovní balení kosmetiky, jako v případě Pyunkang Yul Hair and Body Travel kit. Cestovní sada v péči o tělo obsahuje malé 100 ml lahvičky, které vystačí akorát tak několikadenní dovolenou.

Na pleť zase oceníme SKIN1004 Madagascar Centella Travel kit.

 

Je tedy důležité zvážit tyto nevýhody v kontextu vašich individuálních potřeb a preferencí, abyste se rozhodli, zda je kosmetický organizér pro vás vhodný či nikoliv.