Kyselina salicylová –⁠ poklad pro mastnou pleť s akné

Největším nepřítelem mastné a aknózní pleti je vznik zanícených pupínků. A jak nejlépe proti akné bojovat, než stejnou zbraní. Tou není nic jiného než kyselina salicylová, která je považována za účinný způsob léčby problematické pleti a akné. V tomto článku se dozvíme, jaké má kyselina salicylová účinky na akné, jaké jsou její hlavní benefity, jak ji správně využít v boji s akné a uvedeme si několik osvědčených fungujících tipů z korejské kosmetiky.

075E9756-3273-42AD-B36A-5CEB70DA2DD7

0D3B4B1C-1825-481C-953B-FB7D5A99432D

Kyselina salicylová je lékem na řadu neduhů!

Rectangle 76Kyselina salicylová neboli salicylic acid patří do skupiny BHA kyselin a je primární složkou starého, dobře známého aspirinu. Tento chemický název nese díky latinskému výrazu pro vrbu - Salix. Odtud se nepřímo dostáváme k vrbové kůře, která je známou složkou produktů na léčbu akné a právě z vrbové kůry se tato kyselina získává. Díky tomu je přírodního původu a její konečnou podobou je bílý krystalický prášek.

 

Kyselina salicylová jako vhodný prostředek na akné 

Rectangle 75_1Kyselina salicylová je na rozdíl od AHA kyselin rozpustná v tucích, nepůsobí především na povrchu pleti, ale proniká hluboko do pórů, které mohou být ucpané kožním mazem a způsobují tak vznik akné a černých teček. To jsou největší strašáky mastné a problematické pleti a proto je třeba proti nim bojovat prevencí za pomocí kyseliny salicylové.

Oba typy kyselin, AHA i BHA kyseliny, podporují exfoliaci, tedy působí na keratin v pleti a zároveň udržují vláhu v pleti. Největší rozdíl je právě v jejich rozpustnosti a propustnosti do hlubších vrstev pleti. Co se týče podráždění pleti, záleží na koncentraci aplikované kyseliny. Kyselina salicylová je méně dráždivá, protože obsahuje výrazně větší molekuly.

 

Proti akné chemickým peelingem

Rectangle 76Na akné je vhodné zařadit tzv. chemický peeling, díky kterému se pleť vyčistí a předejde se tak vzniku pupínků. Chemický peeling je neinvazivní metodou, která pleť projasní, ale i omladí. Dokáže vyhladit jemné vrásky na obličeji, zjemní jizvy po akné, odstraní pigmentové skvrny a upraví rozšířené póry.

Při aplikaci působí na kožní bílkovinu keratin, kterou změkčuje a rozpouští. Keratin v pokožce zajišťuje, aby buňky držely pohromadě, jeho rozvolnění umožňuje snazší odstranění odumřelých buněk z povrchu pokožky.

Hodí se především na problematickou a mastnou pleť. Funguje poměrně rychle, již během několika málo dní lze pozorovat první změny.

Účinný chemický exfoliant je například COSRX BHA Blackhead Power Liquid.

 

Pozitivní účinky kyseliny salicylové na pleť

Rectangle 75_1Kromě toho, že je kyselina salicylová účinným lékem proti bolesti a zlepšuje krevní oběh, pro pleť má řadu pozitivních účinků:

  • působí protizánětlivě, antimikrobiálně a antisepticky,
  • uvolňuje ucpané póry a působí jako prevence vzniku černých teček,
  • čistí pleť v hlubších vrstvách,
  • odstraňuje nahromaděné množství odumřelých kožních buněk,
  • zvyšuje produkci kolagenu a vyhlazuje vrásky,
  • mírní jizvy po akné,
  • zlepšuje pevnost a pružnost pleti,
  • chrání před nežádoucími vnějšími vlivy,
  • sjednocuje barevný tón,
  • hydratuje,
  • zklidňuje podrážděnou pokožku.

S kyselinou salicylovou je třeba zacházet opatrně

Rectangle 75_1Výhody kyseliny salicylové jsou obecně známé, nicméně v každém případě bychom měli být opatrní. Zvyšuje totiž aktivitu buněk, to znamená, že pokožka roste rychleji, otevírá póry, zvyšuje produkci kolagenu a odstraňuje zabarvení z kůže, proto může na hodně tmavé pokožce reagovat silněji a může ji tak spíše uškodit než prospět.

Kyselina salicylová se dá aplikovat buď lokálně přímo na pupínky a akné. V takovém případě kyselinu využíváme ve vyšší koncentraci, aniž bychom pleti ublížili. V nižší koncentraci kyselinu pleti dopřejeme na celý obličej, na krk i dekolt formou pěny nebo gelu.

Kyselina salicylová se nehodí na každodenní používání. Ideální je použití 2x týdně a dle potřeby lze zvýšit, pokud na ni bude pleť bez problémů reagovat. Pokud by se projevilo nějaké podráždění, lze ji na nějaký čas vyřadit a poté se k ní zase vrátit.

Kyselinu salicylovou najdeme v mnoha přípravcích korejské kosmetiky, především té pleťové. Po vyčištění můžeme na pleť zvolit lehký gelový krém Mizon Acence Anti Blemish Foam Cleanser, který příznivě působí na aknózní pleť a dá se bez obav použít na celý obličej.

8DEA30F5-0668-4EC6-8C08-94DBA292B168

0D3B4B1C-1825-481C-953B-FB7D5A99432D

Jak kyselinu salicylovou používat?

Rectangle 75_1Nejdůležitější je zvolit produkty s optimálním pH. Produkty s kyselinou salicylovou by měly být dostatečně kyselé, aby otevřely póry. V číslech se tyto hodnoty pohybují kolem pH 4 a nižší. Může se stát, že na pleti budou produkty trošku štípat nebo pálit a díky tomu otevřou póry.  

Pozastavit bychom se také měli nad koncentrací, abychom si kůži nespálili a naopak při nízké koncentraci by nedošlo k otevření pórů. Funkční jsou produkty s koncentrací kyseliny salicylové od 1 % do 3 %, ne více.   

Nejúčinnější jsou produkty ve formě gelu

Roztok s kyselinou salicylovou na potírání nebude mít takový účinek jako kyselina salicylová ve formě čistícího gelu nebo pěny, který používáme jako druhý krok v odličování. Ovšem i zde je třeba dodržet dobu působení doporučenou na etiketě produktu a vyhnout se citlivé oblasti očí.

Korejská kosmetika nabízí řadu čistících pěn, například COSRX Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser, patentovaná čistící pěna na pleť se sklonem k akné Mizon Good Bye Blemish Low pH Cleanser nebo čistící pěna na aknózní pleť Mizon Acence Anti Blemish Foam Cleanser.

Používání pleťové čistící pěny je také velmi příjemné díky nadýchané pěnové textuře, takže můžeme spojit příjemné s užitečným a oblíbit si tak pro někoho neoblíbené každodenní odličování.

Po důkladném vyčištění si můžeme dopřát výživu v podobě plátýnkové masky. Ta může být skvělou odměnou po náročném dni nebo jen tak pro radost. Plátýnkové masky se dají použít i při aktivním odpočinku, například při úklidu domácnosti nebo při vaření. Krásně přilnou k pleti a ačkoliv se doporučuje působení kolem 15 minut, není na škodu, když si tento relax protáhneme klidně i na hodinu. Nejlepší je dopřát si ji ve vaně, s oblíbenou knížkou nebo u sledování seriálu v televizi. Úsměv na tváři nám jistě vykouzlí zvířecí maska SKIN79 Cleansing Animal Mask - For Mouse with Blemishes. Dokonale vyčistí ucpané póry a vypíná pokožku. Je vhodná na pokožku s akné, zklidňuje podráždění, reguluje tvorbu kožního mazu a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Pleť navíc okysličuje a vyživí ji vitaminy.

Podobné čistící účinky pro pleť má i plátýnková maska Dr. Jart+ Dermask Micro Jet Clearing Solution. 

Možné nežádoucí účinky kyseliny salicylové

Kromě výhod se také můžeme setkat s nepříjemnostmi, které nás mohou při používání kyseliny salicylové na akné překvapit. Může jít například o vysušení pokožky, kterou je třeba následně dostatečně hydratovat.

Kyselina salicylová také může podráždit pokožku již postiženou, například pokud je zarudlá, červená či jinak infikovaná.

 

Kyselina salicylové v kosmetice

Rectangle 76Kyselina salicylová je v kosmetických produktech naprosto bezpečnou a léčivou látkou za předpokladu, že jsou dodrženy stanovené koncentrace. Nejčastěji ji najdeme v menší koncentraci v přípravcích proti akné, ale také proti lupům. Mimo jiné ve vysoké koncentraci odstraňuje ztvrdlou kůži, bradavice, kuří oka, pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky po spálení pokožky na sluníčku nebo stárnutím pokožky.

V kosmetice funguje i jako konzervant a přidává se i do alkoholu, který na druhou stranu dělá nepoživatelným.

 

Jak bojovat s rozšířenými póry se dozvíte v DALŠÍM ČLÁNKU

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení