Péče o pokožku v létě

blog2

Péče o pokožku v létě je důležitá jak pro naše tělo, tak i pro pleť obličeje. Opomenout bychom ji neměli v žádném ročním období, ovšem v létě bychom měli být v péči o pokožku přece jenom o něco důkladnější. Léto je doba dovolených, koupání v moři, ale i krátkých šatů, které odhalují kůži a ta je tak více vystavena slunečnímu záření. Opálená pokožka je sice krásná, ale právě zhnědnutí pokožky je považováno za její poškození.

Čím dříve si tedy osvojíme několik důležitých kroků, tím lépe. Ve stáří se tak vyhneme vráskám a stárnutí kůže, včetně problémů, které nás mohou při nedostatečné péči o pokožky postihnout.

V tomto článku se dozvíme, jak správě o pokožku v létě pečovat, vyzdvihneme důležitost používání přípravků se SPF a co všechno se může stát, pokud péči o pokožku v létě zanedbáme.

  

Správná péče o pokožku v létě začíná pravidelným peelingem

Rectangle 76Peeling nemusíme nutně používat každý den, dokonce se to ani nedoporučuje. Nicméně jednou nebo dvakrát týdně je to pro pokožku ideální. Po peelingu se pleť zbaví odumřelých kožních buněk a je tak připravena lépe vstřebávat účinné látky z kosmetických přípravků.

V péči o pokožku v létě bychom si peeling měli naplánovat před opalováním. To pak déle vydrží a nebudou se nám tvořit nevzhledné fleky.

Peelingů se nemusíme vzdávat ani o dovolené a můžeme s sebou do kufru přibalit praktické peelingové tamponky Neogen Dermalogy Green Tea Moist PHA Gauze peeling se zeleným čajem.

 

Čištění pleti jako základní krok péče o pokožku v létě 

Rectangle 76Správné čištění a odličování pleti je v létě velmi důležitým krokem. A vůbec nezáleží na tom, zda používáme make-up nebo pouze pleťový krém. V letních měsících se více potíme a na obličeji nám během dne přistane spousta nečistot z okolí, včetně prachu.

Ráno je nejlepší začít tonikem, které pleť vyčistí od výpotků z noci a nečistot z polštáře, zároveň pleť hydratuje. Večer bychom zase neměli usnout bez důkladného odlíčení. Rychle a účinně to můžeme zvládnou za pomoci micelární vody, která odstraní make-up včetně řasenky bez zbytečného drhnutí. Tu pak je třeba ještě opláchnout vodou nebo tonikem.

Výborné tonikum s kyselinou hyaluronovou Supple Preparation Unscented Toner nabízí značka Dear Klairs.

 

Hydratace je v péči o pokožku v létě klíčová 

Rectangle 76Po důkladném a svědomitém vyčištění pleti bychom se měli zaměřit na hydrataci a výživu pokožky. Ta je vlivem slunečního záření více vysušená a díky tomu se urychluje její stárnutí. Dostatečnou hydratací ji vrátíme zpět do normálu a zachováme ji na pohled i dotek zdravou.

K hydratované pokožce nám pomůže kvalitní pleťová krém, pleťové sérum nebo intenzivní pleťová maska, kterou si můžeme navíc vzít i na palubu letadla.

O pokožku těla budou skvěle pečovat tělová mléka značky Kundal, která ji provoní dětským pudrem, růžemi, vanilkou, grapefruitem a mnoha dalšími.

 

V péči o pokožku v létě je nejdůležitější SPF  

Rectangle 76Většina z nás sahá po opalovacích krémech se SPF pouze v horkých letních dnech, na krémy se SPF bychom ale měli myslet celoročně a nečekat na slunečné dny. Třeba i na horách nás může nepříjemně překvapit a potrápit, stejně tak když je pod mrakem nebo sedíme pod slunečníkem.

 

Vhodnou alternativou jsou v péči o pokožku pleťové krémy s vysokým ochranným faktorem 

Rectangle 76Do pleťového krému se většinou nemusíme nijak nutit, protože ho bereme jako samozřejmost v každodenní skin care péči. A pokud navíc obsahuje i vysoký ochranný faktor, je to plus navíc.

Prvním požadavkem u pleťového krému je samozřejmě SPF. Dále by se měl krém snadno roztírat, neucpávat póry, nezanechávat nepříjemný bílý film a měl by i hydratovat.

Kolem opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem koluje spousta mýtů, že ucpávají póry, zanechávají pokožku bílou a více se s krémem potíme. To jsou důvody, proč se jich bojíme a raději je nepoužíváme vůbec. To už dnes ale neplatí a na výběr je celá řada opalovacích krémů na tělo i obličej se SPF 50+, které na pleti ani nepocítíme.

Vhodným řešením může být například ochranný pleťový krém Isntree Hyaluronic Acid Natural Sun Cream SPF50+/PA++++.

  

Výši ochrany bychom měli volit podle typu naší pleti. Pokud jsme tmavé typy a dobře se opalujeme, třicítka by nám měla stačit. Porcelánová pleť ale snese SPF 50 a vyšší. Záleží také, zda jsme u moře nebo jdeme jen s balíkem na poštu. I při pochůzkách městem bychom ale neměli vycházet z domu bez opalovacího krému! Nikdo přece nechceme jít stárnutí naproti, tak proč si zbytečně dělat vrásky už v mládí.

 

Správná péče o pleť na dovolené

Rectangle 76Na dovolenou si většinou chceme zabalit co nejméně věcí, aby nebylo zavazadlo těžké a splňovalo limity. Rozhodujeme se, které šaty lépe využijeme, stejně tak kterou kosmetiku nezapomenout. Místo můžeme ušetřit produkty typu 2v1, ovšem na sluneční ochraně a péči po opalování bychom šetřit neměli. Skvělou vychytávkou je BB krém s vysokým faktorem PURITO Cica Clearing BB Cream SPF 38/PA+++. Přes léto stejně hutné make-upy odkládáme, s tímto bude poleť navíc i chráněná.

 

Stačí si chytře vybírat produkty, které chrání před všemi spektry slunečního záření, jako například Neogen Day-Light protection Sunscreen SPF50/PA+++, který chrání před UVB i UVA zářením a zároveň pleť hydratuje.

Tyto přípravky je také dobré kupovat u nás již před odjezdem, protože v zahraničí nás mohou místní prodejci napálit a prodat nám prošlé lahvičky, které nám mohou spíše uškodit.

Zanedbání péče o pokožku může vést až k rakovině kůže!

Rectangle 76Vrásky nejsou bohužel jediným důsledkem nepoužívání přípravků s SPF faktorem. Kromě hyperpigmentace a popálenin může nesprávná péče o pokožku vést až k rakovině kůže.

Vezměme si proto příklad z Korejek, kdy maminky natírají své děti takřka od narození a tyto návyky si odnášejí do dospělosti dokonce i muži. Jejich mladistvá pleť je toho důkazem a pečlivost se tak vyplácí. Čím dříve si tedy osvojíme z preventivních důvodů tyto návyky, tím lépe.  

Jedno namazání krémem denně v péči o pokožku v létě rozhodně  nestačí

Rectangle 76Krémy s SPF faktorem pleť nechrání po celý den. Obzvláště v letních měsících, kdy se více potíme, je třeba vrstvu během dne několikrát zopakovat. Je tedy vhodné krém ráno přihodit do kabelky a myslet na nátěr i během dne. A kromě pokožky celého těla je třeba myslet i na rty, uši či dekolt. Tam je totiž kůže hodně jemná a náchylná k podráždění.