Jak se postarat o pleť po zákroku microneedlingu?

Správná starost o pleť je základ, ovšem když se zanedbá, někdy nepomůže ani ta nejlepší korejská kosmetika. Mnohdy se pak musíme s kožními problémy obrátit na odborníky, kteří nám pomohou pleť vrátit zpět do normálu a poradí, jak se o pleť co nejlépe starat. Ošetření pleti zvané microneedling není žádnou novinkou, nicméně od odborníků se začíná stávat oblíbenou metodou i při domácím využití. Co metoda ošetření pleti zvaná zákrok microneedling obnáší a jak se o pleť s kvalitní korejskou kosmetikou co nejlépe po zákroku postarat, o tom bude pojednávat tento článek.

Co je to microneedling?

Microneedling neboli česky zákrok mikrojehličkování představuje proces samoobnovy naší pleti. Pod pojmem mikrojehličkování si lze jednoduše představit stovky miniaturních jehliček, které se nám zabodávají do tváře. Už samotná představa není nijak zvlášť příjemná, ovšem jde o poměrně jednoduchou metodu, která nijak pleti neubližuje a hlavně nebolí. 

V čem spočívá zákrok microneedling? 

Při provádění samotného zákroku pleti tzv. microneedlingu jde o jednoduchý a zcela nenáročný proces, kdy se pomocí speciálně určeného válečku se stovkami drobných jehliček naruší povrch kůže. Tímto způsobem se tak umožní pleťovým přípravkům lépe proniknout do hlubších vrstev kůže, čímž se aktivuje tvorba nového kolagenu v pleti. Díky tomu se pleť ve velmi krátkém čase zpevní a vypne. Takto mikrojehličkami narušená pleť na druhou stranu vyžaduje speciální pozákrokovou péči, protože je mnohem náchylnější k podráždění. Nejúčinnější péčí po zákroku jsou koncentrovaná korejská pleťová séra, ovšem výsledky jsou ve srovnání se zákrokem microneedling omezené.

Hlavní výhody provádění microneedlingu

  • neomezuje na typ pleti a je tedy vhodná pro všechny,
  • vliv nehraje ani věk a je možné provádět v každém věku a neomezuje se ani na pohlaví,
  • vyživuje pleť hluboko do její struktury,
  • pomůže nám nejen s kvalitou pleti obličeje, ale i s problematickou pokožkou jiných částí těla, například dekoltu či krku, paží, břicha a problematických partií s výskytem strií a jizev,
  • po zákroku nedochází k žádným vedlejším účinkům, jako změna barvy kůže, výskyt pupínků a podobně,
  • účinně bojuje s hyperpigmentací,
  • zlepšuje celkové kontury obličeje,
  • je zde prokazatelně krátká doba hojení a zákrok tak lze za kratší dobu znovu opakovat,
  • na rozdíl od invazivnějších zákroků není microneedling nijak finančně nákladný,
  • není nutná anestezie, pouze se aplikuje znecitlivující krém,
  • po microneedlingu není třeba dodržovat klidový režim, pouze je třeba se zaměřit na šetrnější péči o pleť.

Pro koho je zákrok microneedling určený? 

Microneedling je efektivní a zcela bezpečný kosmetický zákrok pro všechny typy pleti, zejména tu zralou, kdy je potřeba eliminovat rozšířené póry, pigmentaci, drobné jizvičky a vrásky. 

Dále je microneedling vhodný na:

  • sjednocení barevného tónu pleti,
  • regeneraci pleti po opalování,
  • stažení pórů,
  • léčbu všech forem akné,
  • zlepšení celkové elasticity pleti,
  • rehydrataci pleti.

Kdy se naopak zákroku microneedlingu případně vyhnout?

Ačkoliv má microneedling celou řadu pozitivních účinků pro pleť, nedoporučuje se zejména u:

  • velmi citlivé a tenké pleti,
  • pleti s rozšířenými žilkami a většími nedokonalostmi, 
  • při akné a zánětech,
  • osob trpících na cukrovku,
  • popálené pleti od sluníčka,
  • lupénky či ekzému,
  • pleti alergické na kov,
  • právě provedeného permanentního make-upu,
  • pleti po botoxu, výplni pleti kyselinou hyaluronovou a dalších podobných zákrocích,
  • těhotných a kojících žen,
  • osob se špatnou srážlivostí krve,
  • probíhající chemoterapie a jiných chorobách souvisejících s imunitním onemocněním.

Profesionální ošetření pleti microneedlingem

Napoprvé bychom se určitě měli s microneedlingem svěřit do rukou odborníka v salonu, který nám vše potřebné, včetně následného postarání se o pleť, vysvětlí. Zákrok bude přizpůsoben každému na míru, jelikož každá pleť je jiná a má i jiné potřeby. Pak teprve můžeme postupně přecházet na domácí ošetření svépomocí a vlastním nástrojem na microneedling. Vyhneme se tak prvotním chybám, které by nás mohly od microneedlingu zcela odradit.

Jak často microneedling provádět?

Zákrok microneedling by se neměl provádět častěji než po pěti dnech a pleť by neměla v žádném případě v rankách krvácet. Opatrnost je tedy v každém případě na místě. Viditelné výsledky se obvykle dostaví po 2 až 3 měsících pravidelného používání a po ošetření je třeba pečlivě zvolit vhodnou korejskou kosmetiku. Samotný efekt microneedlingu by se měl ovšem dostavit okamžitě po provedení zákroku.

Je microneedling bolestivý?

Před aplikací microneedlingu se na pleť aplikuje speciální zneklidňující anestetický krém, který případnou bolest zcela eliminuje. Lze případně cítit pouze jemný tlak, nejde ovšem o bolest jako takovou.

Na kolik profesionální microneedling vyjde?

V průměru zákrok microneedling při profesionálním ošetření stojí kolem 2 000 Kč, záleží na daném kosmetickém salonu. Při domácím ošetření je největší investicí pořízení vlastního nástroje. Dobrou investicí je také samotná pozákroková péče v podobě kvalitní korejské kosmetiky.

Jak na bezpečný microneedling v domácím prostředí?

Základem každého microneedlingu je pořízení kvalitního nástroje na zákrok microneedling. Zbystřit bychom měli u příliš nízké ceny, u které se může projevit nedostatečná kvalita. Pokud narazíte na přístroj do stokoruny, určitě jde o nekvalitní napodobeninu. Vybírat bychom měli nástroje s jehličkami, které jsou vyrobeny z chirurgické oceli nebo titanu. Ty jsou ze zdravotního hlediska nejbezpečnější a také se snadno neotupí.

Co dělat po ošetření pleti microneedlingem?

Po aplikaci microneedlingu může výjimečně dojít k mírnému zarudnutí nebo otoku, které však do druhého dne nebo nejpozději do 48 hodin zmizí. V každém případě a zejména po tuto dobu je třeba dodržovat základní pravidla péče o pleť, zejména péče o citlivou pleť po zákroku. Vhodnou pozákrokovou péči nám doporučí odborník v salonu, který zákrok provádí.

Velmi citlivou pleť po zákroku zklidní korejský pleťový krém na senzitivní pleť Pyunkang Yul Calming Moisture Barrier cream. Tento korejský krém zklidňuje podrážděnou pokožku, zmírňuje zarudnutí a celkově urychluje proces hojení po zákroku microneedlingem. Zároveň zmírňuje pocity nepohodlí a svědění, posiluje ochrannou vrstvu pleti a snižuje její zvýšenou citlivost.

Po zákroku microneedlingu je také důležité dodržování důsledné hygieny 

Důležité je také dodržování čistoty a hygieny při samotném používání. I po nákupu a před každým použitím bychom měli nástroj důkladně dezinfikovat. Horká voda v tomto případě nestačí a je potřeba se vybavit kartáčkem a dezinfekčním sprejem. A to platí nejen u nástroje, ale i u pokožky. I tu bychom měli totiž před samotným ošetřením dezinfikovat.

Sluníčko je po microneedlingu nepřítel číslo 1!

Bezprostředně po ošetření se nedoporučuje vystavování slunečnímu záření a pokud se chystáte ven, je třeba aplikovat opalovací přípravek, ideálně se SPF 50, například korejský krém KAINE Green Fit Pro Sun SPF 50+/PA++++. Tento opalovací krém je skvělý pro citlivou pleť s kuperózou a růžovkou. Má výrazné hojivé vlastnosti a obnovuje poškozenou pokožku. Zklidňuje a zmírňuje svědění, podráždění, podporuje rychlé hojení zánětů a odstraňuje zarudnutí.

Také bychom měli minimálně na 24 hodin počkat s aplikací krycího make-upu. Ten může způsobit výskyt nežádoucí hyperpigmentace, které se pak budeme velmi těžce zbavovat. Výjimkou je samozřejmě řasenka, která se nenanáší přímo na pleť, ale na řasy. Citlivá pleť ocení jemný korejský BB krém Purito Cica Clearing BB Cream. BB krém je určen pro velmi pro citlivou pleť a proto se hodí zejména po zákroku. Díky výtažku z pupečníku asijského vyrovnává tón pleti, skrývá nedokonalosti a dodává přirozený, zářivý vzhled.

Pokud se bez make-upu neobejdeme a chceme pleť po zákroku chránit vysokým ochranným faktorem, můžeme zvolit lehký tónovací krém s SPF 50 PURITO Cica Clearing BB Cream SPF 38/PA+++. Krém s vlastnostmi BB krému je bez jakýchkoliv dráždivých látek, pleť chrání před nepříznivým slunečním zářením, hydratuje a jemnými pigmenty se přizpůsobí každému tónu pleti.

Co by nám mohlo pleť ještě více zbytečně po microneedlingu podráždit, jsou pleťové peelingy. Zhruba dva týdny po zákroku bychom se měli vyvarovat chemickému i mechanickému peelingu. Po této době můžeme začít zlehka za pomoci korejské peelingové pěny SKIN79 Cica Pine Mild Bubble Peeling. Tato pěna je k citlivé pleti velmi šetrná, jemně čistí pokožku, odstraňuje odumřelé kožní buňky, vyrovnává tón pleti a minimalizuje póry. Má regenerační vlastnosti, urychluje hojení zánětů a zabraňuje tvorbě nových. 

Poté můžeme pomalu přejít na korejský peeling s AHA ovocnými kyselinami Mizon Apple Smoothie Peeling Gel. Tento peelingový gel s AHA ovocnými kyselinami z jablek, pomerančů, citronů, borůvek a dalších ovocných extraktů jemně odstraní odumřelé buňky, nadbytečný keratin, maz a nečistoty z pleti. Pleť je po krátkém působení a následném opláchnutí jemná, zklidněná, omlazená a září svěžím jasem.

Jak z microneedlingu dostat co největší účinek?

Po ošetření pleti zákrokem microneedling je důležité fáze udržování kolagenu v pleti a správná starost o pleť. Vhodné je tedy používat korejskou kosmetikou s obsahem kolagenu. Nejlepší jsou koncentrovaná korejská kolagenová séra, pleťové masky a umocnění účinků masážními pomůckami. 

Tvorbu kolagenu můžeme mnohem více podpořit i požívání pleťových masek s kolagenem, jako například omlazující korejská plátýnková maska s kolagenem Mary&May Collagen Peptide Vital mask. Balení obsahuje celkem 30 ks plátýnek ve znovuuzavíratelné krabičce, takže si s balením vystačíme na velmi dlouhou dobu. 

Pokud dáváme přednost jednorázovým maskám, můžeme sáhnout po krémové kolagenové pleťové masce Dewytree Collagen Melting Chou Mask. Tato korejská plátýnková maska poskytuje pokožce notnou dávku mořského kolagenu a kyseliny hyaluronové pro udržení rovnováhy vlhkosti a pružnosti pleti.

Tipy na korejská pleťová séra 

Korejská pleťová séra je možné použít před i po zákroku microneedlingu. Vhodná jsou především korejská pleťová séra s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou, naopak vyhnout bychom se měli retinolu, vitamínu C a jakýmkoliv pleťovým olejům, které se také po zákroku úplně nehodí.

Kyselinu hyaluronovou najdeme v korejském pleťovém séru COSRX The Hyaluronic Acid 3 serum. Toto koncentrované pleťové sérum obsahuje 3% koncentraci kyseliny hyaluronové, a proto poskytuje pleti dokonalou hydrataci, kterou po zákroku microneedlingu pleť potřebuje a poskytne i dostatečný vyživující efekt. Aminokyselinový komplex v pleťovém korejském séru posiluje přirozenou bariéru vaší pokožky a poskytuje hladký efekt. Navíc maska obsahuje ještě ceramidy, které chrání vaši pokožku před vnějšími faktory. Toto sérum dodá pleti i krásný přirozený lesk. Sérum je tedy ideální starost o pleť po zákroku microneedlingu.

Kolagen a peptidy obsahuje korejské sérum Coxir Intensive EGF Peptide serum. Jedná se o intenzivní gelové pleťové sérum zaměřeno zejména na stárnoucí pleť. Peptidy a kolagen jsou účinné složky proti stárnutí, které pomáhají pleti zachovat a udržet si kýžený mladistvý vzhled. 

Po zákroku je vhodné i korejské hydratační neparfémované sérum Dear Klairs Rich Moist Soothing Serum. Zklidňující korejské pleťové sérum s bohatou hydratační schopností je vyrobeno speciálně pro zklidnění citlivé pokožky po zákroku microneedlingu. Snižuje její povrchovou teplotu, protože hluboce hydratuje pro uklidňující a chladicí potřeby vaší pokožky.

Účinnost kolagenových pleťových sér podpoříme vhodnými masážními válečky 

Lepší vstřebatelnost kolagenových korejských pleťových sér lze podpořit masážními válečky od značky SPOKOY. Masáž uvolňuje svalové napětí a podporuje tvorbu buněk, takže pokožka je ihned zářivá a vypnutá. Aktivní látky se tak lépe z korejské kosmetiky dostanou hlouběji do pokožky a pleť si z produktu vezme maximum.

Netradiční alternativou k masážním válečkům je korejský vulkanický kámen Haruen Life Mini Matte Purple Volcanic stone. Vulkanický kámen odstraňuje mastnotu a odpad v ucpaných pórech a také uvolní zatuhlé obličejové svaly.